Nyitókép: Körkép.sk

 

Besztercebánya megye mai közgyűlésén (szeptember 23-án) megvitatásra került a kórházak reformtervezete, amelyet az egészségügyi minisztérium készít elő törvénytervezet formájában.

 

A reformtervezet abból ered, hogy az OECD adatai szerint Szlovákiában 7 százalékkal magasabb a kórházban kezelt betegek aránya, mint a V4-ek többi országában, egyes diagnózisokban pedig magasabb az EÚ tagországok többségénél is. A problémát a minisztérium a kórházak átosztályozásával szeretné megoldani.

 

Ismert, hogy a reformtervezet nagy felháborodást keltett azokban a járásokban, ahol a kórházak megszűnése fenyeget. Az elmúlt héten a Rimaszombati járásban csaknem negyvenezer aláírás gyűlt össze petició formájában, amivel a minisztériumnál tiltakoztak a rimaszombati kórház leépítése ellen. A megyei képviselők pedig megígérték, hogy a tervezetet megvitatják a megye közgyűlésén is.

 hirdetes_300x300  

 

Petíciót indítanak a kórház megmaradásának ügyében Rimaszombatban

 

A megye közgyűlése a javaslatot ilyen formában elégtelennek tartja. Szerinte szükséges az egészségügy reformja, de azt az ambuláns szektor megerősítésével kell kezdeni. Meg kell erősíteni a háziorvosok és az ambuláns specialisták tevékenységi körét, így ugyanis szerintük megelőzhető a felesleges hospitalizáció. A képviselők olyan határozatot fogadtak el, amely szerint a megye köteles tárgyalásokat folytatni az egészségügyi minisztériummal a komplex reformok megvalósítása érdekében, melyeknek része lesz az általános és a specializált ambuláns kezelés megerősítése is.

 

„Szerintünk a probléma abban van, hogy jelenleg kórházi ágyakra kerülnek azok a betegek is, akik egyáltalán nem kerülnének oda, ha időben kapnák a diagnosztikát és a kórházat megelőző gyógyítást. Sajnos kórházban végzik, mert az ambuláns háló nem kezeli őket időben, vagy nem kezeli őket egyáltalán. Ezért az egészségügy reformjának az elsődleges célja nem a betegek átirányítása a kórházakban kellene, hogy legyen, hanem a betegek létszámának a csökkentése. És a kóházi ágyak átszervezését meg kellene előznie a ambuláns kezelés átépítésének”

 

– mondta Ondrej Lunter a megye alelnöke.

 

Megtudtuk azt is, hogy a háziorvosok többsége már elérte a nyugdíjas kort. Ez pedig a legtöbb esetben a rendelés végét is jelenti. Nagy szükség van a háziorvosok önállóságának és felszereltségének a javítására is, hogy jobban tudják végezni a munkájukat és ne küldjék a betegeket mindjárt specialistákhoz, akikből szintén kevés van.

 

„Csak ezután fogjuk teljes biztonsággal tudni, hogy szükség lesz-e a kórházak mozgatására”

 

– tette hozzá O. Lunter.

 

„A kórházak átszervezését meg kell, hogy előzze az ambuláns kezelés rendszerének az átszervezése. Ebben az értelemben fogunk tárgyalásokat folytatni a többi megyével, az egészségügyi minisztériummal és természetesen a nyilvánossággal a sajtón keresztül. Kérni fogjuk őket az álláspontunk elfogadására”

 

– zárta le a témát Ján Lunter megyeelnök.

 

Ide tartozik, hogy Rigó László megyei képviselő a délelőtti órákban közúti balesetet szenvedett a megyegyűlésre menet. A baleset Szliacs közelében történt egy útszűkületnél. A képviselő kórházba került.

 

Mede Géza

Fotó: A szerző felvétele

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.