Nyitókép: Körkép.sk

 

2021. szeptember 27-én átadták Marcelházán az egycsoportos Éden Református Bölcsődét, mely zöldmezős beruházásként telekvásárlással együtt 340 ezer euróból valósult meg.

 

Az átadó ünnepségen a nyitó áhítat szolgálatát Géresi Róbert püspök végezte, aki az 1Tim 1,14 alapján szólt az egybegyűltekhez:

 

„A rád bízott drága kincset őrizd meg a bennünk lakozó Szentlélek által.”

 

 hirdetes_810x300  
Grezsa István

 

Ez a kincs nem világi értelemben értendő, hanem a bibliai üzenet alapján a hitre kell érteni. Felmerül a kérdés, hogy lehet-e egy ilyen kicsi, bölcsődébe járó gyermeket a hit útján vezetni?

 

„A legkisebb gyermek is megérzi és tudja, ha imádkoznak érte. Hatalmas nagy lehetősége a szolgálatnak, ha imádságban hordozhatjuk őket”

 

– hangsúlyozta a püspök.

 

 

Majd az anyanyelv értékére hívta fel a figyelmet, amelyet egészen a mai napig meg tudtunk őrizni, annak ellenére, hogy 100 éve elindult az anyanyelvünk szétrombolása, iskoláink felszámolása. A társadalmi és szekuláris világ nyomása nem szabad, hogy elbizonytalanítson minket:

 

„Isten által megerősítetten vállaljuk, hogy egy drága kincs birtokosai vagyunk”

 

– zárta gondolatait Géresi Róbert.

 

Grezsa István a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos köszöntőjében kiemelte: az építkezések bizonyítják, hogy magunk mögött hagytuk a kicsinyhitűségünket. A magyar kormány által indított program célját 3 főbb pontban foglalta össze: a magyar nyelv erősítése, a jövőbe vetett hit és a nemzethez való hűség. Meg kell vallani azt, amire a szüleink neveltek, és az intézmények feladata ennek a továbbadásában rejlik.

 

„A téglákat nem csak a habarcs és a cement tartja össze, hanem a hit. Egyre inkább ez az érzésem”

 

– összegezte mondanivalóját Grezsa István.

 

Rácz Elemér lelkipásztor

 

Rácz Elemér lelkipásztor ismertette az építési folyamat főbb részleteit, majd felesége, Rácz Jolán lelkipásztor beszámolt a bölcsődében folyó munkáról. Ugyanis az intézmény már működik, csak a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet késleltette a bölcsőde ünnepélyes átadását.

 

Varga Ervin polgármester Kölcsey gondolatát idézte, mely a közösség erejére hívja fel a figyelmet: „… egyesített erőknek pedig a lehetetlennek látszó is gyakran lehetséges”. Csak rajtunk múlik, hogy milyen utódokat nevelünk, hogy meg tudjuk-e őrizni a templomainkat és iskoláinkat, mert ezen fog múlni a jövőnk.

 

Varga Ervin polgármester

 

Az ünnepség a himnusz eléneklésével és a szalagátvágással zárult.

 

 

Édes Enikő

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.