Nyitókép: Körkép.sk

 

Robert Fico kormány ellenes tüntetést szervezett Rimaszombat szabadtéri színpadán

 

Rimaszombat városa újra a történések középpontjába került. Az ellenzéki Smer szociáldemokrata párt, Robert Fico elnökkel az élen itt rendezett tömeg-demonstrációt október 17-én, vasárnap.

 

Kihasználva, hogy ez a dátum a szegénység világnapja és azt, hogy a Rimaszombati járás a legszegényebb járások egyike, ahol a munkanélküliségi ráta a legnagyobb Szlovákiában (20,06%).

 hirdetes_300x300  

 

 

És természetesen kihasználva, hogy a koalíciós kormány, működésének másfél éve alatt a pandémia szorításában, a kezdők gyakori hibájával terhelve, bizony nem volt mindig a helyzet magaslatán.

 

A Körkép.sk helyszíni információi szerint a rendezvényen mintegy kétezren vettek részt, zömmel olyanok, akik Szlovákia északi és nyugati régióiból autóbusszal idefuvarozott Fico-rajongók voltak.

 

A rendezvényen elsőként a házigazda Jozef Šimko szólt a vendégekhez és a résztvevőkhöz. Elmondta, örül a Smer rendezvényének, hiszen azt a legjobb helyen tartják. Szólt arról, hogy a rendszerváltás óta leépült a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, amely a járásban hagyományosan jó színvonalon volt. A járás helyzetét szerinte legjobban jellemzi, hogy vannak olyan községek, ahol a munkanélküliség 90 % fölött van.

 

 

A párt részéről sorban szólaltak meg a vezetőség tagjai, Taraba képviselő, Blaha, Kaliňák alelnökök. A beszédek főleg a kormánykoalíció hibáiról szóltak, melyek gyógyítása az elhangzottak szerint egyedül csak előrehozott választásokkal lehetséges.A rendezők pihentetőként kultúrműsort iktattak a beszédek közé, ezek többnyire betétdalok voltak, de elhangzott Samo Chalupka: Mor ho című verse is.

 

Ezután a párt elnöke, Robert Fico következett. Megköszönte a magas részvételt, amely őszintén meglepte őt. Szenvedélyes beszédében szólt a kormány – gyakran – gyerekes hibáiról, amelyek kihatással vannak nemcsak a gazdaságra, de mindnyájunk életére is. Legnagyobb hibának azt tartja, hogy a kormánynak nincs elképzelése a drágulások ellensúlyozására, megakadályozására. Hangsúlyozta, hogy anélkül tavasszal nagy bajban lesz a társadalom.

 

 

Kifogásolta Čaputová köztársasági elnök gyenge szerepvállalását a dolgok irányításában. Sarkítva fogalmazva szerinte Čaputová a koaliciós kormány „szóvivője”. Felszólította a demonstrálókat, hogy nemtetszésük jeléül lengessék meg a sapkájukat, majd reményét fejezte ki, hogy a párt következő tömeg tüntetésén, amely november 17-én lesz, részt vesz, aki csak teheti.

 

A tüntetés közös énekléssel ért véget.

 

A rendezvényről alkotott teljes képhez tartozik, hogy a bejáratnál aktivisták maroknyi csoportja transzparenseket tartott a magasba. Fico hibáira mutattak rá, amelyeket a múltban elkövetett.

 

 

A Körkép.sk figyelemmel kísérte a rimaszombati emberek vélemény nyilvánítását az esemény előtt a helyi média felületein. Főleg Šimko és Fico deficites tevékenységére mutatnak rá a járás fejlesztése terén. Idézzük ide Michal Demeter városi képviselő válaszát arra a kérdésre, hogy részt vesz-e a rendezvényen.

 

„Nem veszek részt a rendezvényen. Tiszteletben tartom a polgárok jogát az ellenvéleményre, de nem hiszem, hogy az jó döntés a mostani helyzetünkben. Főleg a pandémiai helyzetre való tekintettel. Másodsorban beszélni kell azokról a személyekről is, akik bekapcsolódtak a tüntetésbe. Ezek közül az egyik Robert Fico, aki 12 év kormányzás alatt a járásunkat semmiben nem juttatta előre. Sőt, sok probléma most jön elő, amiben a vétkesek a volt kormány képviselői voltak. A fejlett országokban a felelős emberek ilyenkor lemondanak, csak Szlovákiában lehetséges, hogy a kompromittált vezetők demonstrációt szerveznek és az emberek támogatják őket.

 

A másik személy Jozef Šimko polgármester, aki mint a Járási Hivatal elöljárója részese volt sok vállalat privatizációjának. Mivel a folyamat akkor nem volt megfelelően beállítva, a vállalatok zöme megszűnt, ami megalapozta a járás fejlődésének rossz irányát. Sajnos, amikor a munkanélküliség felmerült, soha nem oldott meg semmit mint polgármester, mindig a kormányokra hárította a felelősséget. (forrás: Rimava.sk, Facebook.com).

 

Mede Géza

Képek: a szerző felvételei

 

Mede Géza

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.