Nyitókép: Körkép.sk

 

Mint ahogy arról már a korábban hírt adtunk, 2021. július 30-án az izsai Leányvár (Celemantia – Kelemancia) felkerült az UNESCO világörökségének listájára. E nagy jelentőségű rangsorolás alkalmából szeptember második felében hivatalos ünnepi momentumra került sor, amikor is az ókori katonai létesítmény izsai szakaszának központi területén felvonták az UNESCO világszervezetének kék-fehér színű lobogóját.

 

Az izsai Leányvár már az UNESCO világörökségének listáján

 

 hirdetes_810x300  

Az ünnepségen a Szlovák Műemlékvédelmi Hivatal, a komáromi Duna Menti Múzeum, valamint Izsa község önkormányzata mellett több politikai és társadalmi szervezet képviselője is részt vett.

 

Az ókori katonai létesítmény izsai szakaszának központi területén felvonták az UNESCO világszervezetének kék-fehér színű lobogóját

 

E rang elnyerése ígéretes előrelépés a Duna menti régió számára, hiszen a történelmi látványosság a gazdaság számára is fellendülést hozhat. A jelenleg felavatott Leányvárral együtt összesen nyolc világörökségi helyszín található Szlovákia terültén. E „kékzászlós” emlékhelyek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, így a régió turisztikai vonzatát is növelhetik.

 

Szlovákiában a világörökség helyszínei közé tartozik Vlkolinec – 19. századi parasztházaival, Selmecbánya, Lőcse – Szepes vára, az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai, Bártfa, a Kárpátok ősbükkösei, valamint a szlovákiai Kárpátok fatemplomai.

 

Ezek közé besorakozva nem kis büszkeség Izsa község számára, hogy az egykori Római Birodalom dunai határvonalával e jelentős helyszínek rangjára emelkedett. Látogatottságát elősegítheti, hogy közvetlen mellette halad el az EuroVelo 6. nemzetközi kerékpárút.

 

 

A dunai limes többszáz kilométer hosszú határszakasz volt a Duna mentén, tulajdonképpen az egész Római Birodalmat körbefogó határrendszer egy részét alkotta. A Duna a Római Birodalom idején közel 400 éven át természetes határként szolgált, így a katonai infrastruktúra mellette épült ki. A létesítmény legionárius erődökből, kisebb erődítményekből, őrtornyokból, útmeneti katonai táborokból és civil létesítményekből állt. A Duna pedig fontos katonai és áruszállítási útvonalat képezett.

 

Maga az erődítmény kőből épült, de a szóbanforgó területen semmilyen építőanyag nem volt található, ezért a köveket, meszet és egyéb szükségleteket a Duna túloldalán fekvő Brigetio katonai táborból szállították ide.

 

Az Izsa mellett létesített tábor valószínűleg Marcus Aurelius idejében épült, a markomann törzsek elleni védekezés céljából. Az erődítményt a 4. századig többször átépítették, végül mégis a barbár törzsek előrenyomulásainak az áldozata lett.

 

 

Egyébként a Leányvár elnevezés állítólag Valentinianus császárhoz köthető, aki a legendák szerint itt kívánta tartani kedveseit, de közbeszólt végzete, mert hirtelen halállal kellett távoznia a földi létből. Hogy kedvesei e gyászhírt hogyan fogadták, és siratták-e elmaradt költözésüket, arról már nem szól a fáma.  Azonban a másfél ezer éves építmény falai még ma is állnak, és megtekinthetők, de rendíthetetlen nyugalommal ellenállnak az utókor mélyreható kíváncsi tekintetének.

 

 

 

Ha szeretnénk még egy kicsit az ősz színvarázsában gyönyörködni, érdemes a történelmi helyszín megtekintését egy kellemes biciklitúrával összekötni, akár Komárom, akár Párkány irányából.

 

 

A Duna széles folyása mellett húzódó ártéri erdők pompás szín-kavalkádja, valamint a távolban átsejlő Gerecse hegyvonulata nagyon szép panorámát nyújt. E természeti látvány és a titkokat őrző régi falak hangulata, a mozgás, a friss levegő kellemes kikapcsolódást jelenthet a hétköznapok körforgásából.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.