Nyitókép: Körkép.sk

 

Október 22-én délután ismét nagyszerű kiállítás nyílott a komáromi Limes Galériában, Verebes György Munkácsy-díjas festőművész – arcokat és kezeket ábrázoló műveiből. Az új tárlat SUMMA gyűjtőcímmel került a nagyközönség elé.

 

Az ünnepséget a rendezvény házigazdája, Farkas Veronika művészettörténész nyitotta meg, üdvözölve Verebes Györgyöt és valamennyi vendéget. Elsőként Keszegh Béla, Komárom polgármestere méltatta a vajdasági születésű neves művész alkotásait.

 

 hirdetes_300x300  

 

Szepes Hédi, komáromi születésű művészettörténész tömören összefoglalta az alkotó életrajzát, majd pedig mélyreható műelemzéssel mutatta be a rejtett gondolatiságot hordozó élet-jelképes műveket.

 

Verebes György 1965-ben született a vajdasági Zentán. 1989-ben a Magyar Képzőművészeti Főiskola képgrafika tanszékén szerzett diplomát, majd művészképzős hallgatóként folytatta tanulmányait. Szellemi szülőatyja és alapító tagja a Szolnoki Képzőművészeti Társaságnak. 2003-tól a Szolnoki művésztelep művészeti vezetője. 2013-ban a Magyar Festészet Napja Alapítvány kuratóriumi tagjává választották, később ennek elnöke lett. Rendszeres résztvevője hazai és külföldi művésztelepek találkozóinak is.

 

 


 Képzőművészeti tevékenysége mellett más területeken is elővillan tehetsége, 1990-től több jazz- és világzenét játszó zenekarban is közreműködik, mint zongorista, zeneszerző, rendszeresen publikál, és színházi zenét is ír. 2017-ben szakmai munkája elismeréseként Munkácsy Mihály-díjat kapott.

 

„Október 18-án van Szent Lukács névnapja, s egyben a Magyar Festészet Napja is, Szent Lukács nemcsak az orvosok, ápolók védőszentje, hanem a festők védőszentje is volt … ezen a napon a festőket is ünnepeljük, s ehhez kapcsolódik Gyuri kiállítása is … Címe SUMMA, mely összegzést jelent … (a kiállító) jövő héten ünnepli 56. születésnapját, aminek alkalmából sok szeretettel köszöntjük …

 

 

Verebes György festészetében azt választotta, ahol emberközelben maradhat … arcain nincs tekintet, a tekintet egyértelmű, a lezárt szem viszont talány … A lezárt szemhéj mögött megleshetem a teremtés pillanatát.”

 

A alkotások méltatását követően Grassl Ferdinánd zongorajátéka és éneke emelte a megnyitó ünnepi hangulatát, majd pedig a közönség megtekintette a kiállított műveket. Ezek mindegyike emberi arcrészleteket, vagy pedig különféle pózban elhelyezett kezeket ábrázol. Az arcok tekintet nélküliek, szemhéj mögé zártak, így az emberi test megfestett részleteiből maga a szemlélő saját képzelete hozzáadásával következtethet egy-egy személy sorsára. Az arcokban sok-sok érzelem búvik meg, örömet, bánatot, tragédiát, szenvedélyt, szenvedést sejtethetnek. A kezek az addig leélt élet nyomait, és adott pillanat cselekvését hordozzák magukon … Erős kezek, dolgos kezek, imára kulcsolt kezek, kérő kezek, elnehezült kezek, mind megannyi emberi sors.

 

 

Aki szereti a mélyreható szemlélődést, nagy élményt szerezhet magának a Verebes György Munkácsy-díjas festőművész alkotásaiból installált kiállításon.

 

A tárlat 2021. november 14-ig tekinthető meg a komáromi Limes Galériában, hétköznapokon 13.00 – 17.00 óra között, a Ferences Barátok utcájában.

A kiállítás a Pro Arte Danubii Polgári Társulás és a Felvidéki Magyar Szépművészeti Egyesület közreműködésével jött létre.

 

Buday Mária

A fotók a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.