Nyitókép: Körkép.sk

 

Komárom lakóinak minden évszakban nagyszerű kikapcsolódást biztosítanak a folyópartok, akár így késő ősszel is, ha éppen nem borul köd a tájra. A szelídfényű novemberi hétvége most is kicsalogatta a természetkedvelőket, hogy még egy kicsit gyönyörködjenek az ősz lassan a semmibe tűnő színvarázsában.

 

A kirándulásokat nagyon jól szolgálják a folyópartokon haladó szinte új bicikli-utak, melyek közül a legelső építése még 2009-ben kezdődött. Ez a szakasz 2,5 km hosszúságban a belvárosi részt képezi, a Duna partján az Erzsébet-szigeten, és a vasúti híd, valamint az előző évben átadott Monostori híd irányába halad. Az árvízvédelmi gát mentén kialakított útvonal egyik fele a gáton kívül, a másik a gáton belül vezet. A bicikliútra a belvárosból a Magyarországra átívelő Erzsébet-híd jobb oldalánál juthatunk le, a külvárosból pedig, Pozsony irányából jobbra térve, a Merkury Market, s az egymás mögött sorakozó, további üzletközpontok mellett.

 

 hirdetes_810x300  

 

A vasúti híd mögött azonnal a szemünk elé tárul közel száz méter magas pilonjával a nevezetes Monostori-híd, melyet jobb kéz felől egy vasúti alagúton, balról pedig közvetlenül a folyóparton közelíthetünk meg. Az előző őszön, a híd átadásának idején, természetesen a bicikliút további (korábban homokos – kavicsos) szakasza is megújult, így jelenleg már vidáman tekerhetünk Őrsújfalu – Aranyos irányába is. E dunai partszakasz nagy népszerűségnek örvend mind a komáromiak, mind az ide látogató turisták körében, de nemcsak a kerékpárosok, hanem a görkorizók, rollerezők, északi-gyaloglók, sétálgatók is szívesen töltik itt szabadidejüket.

 

Őrsújfalu közelében, az ártéri erdőket átszelve, egy-egy ösvényen, földúton lejuthatunk közvetlenül a folyópartra is. Ilyenkor késő ősszel csönd, béke, nyugalom honol mindenütt, csupán az elszáradt gally reccsen az idetévedt ember lába alatt. Néha azért egy-egy kismadár csivitelése életet hoz az elalvó tájba. A hatalmas víztükör fodrozódása pillanatonként változó, a napfény, a szél s egy-egy elhaladó hajó érintésétől.

 

 

Ha a természetjárást követően kicsit mozgalmasabb színtérre is kedvünk támad, visszafordulva a Monostori hídon akár Dél-Komáromba is áttekerhetünk. Ekkor a hídnak nevet adó Monostori Erőd közelében haladunk el, és ennek megtekintése is kiváló programot biztosít. Dél-Komárom belvárosán áthaladva, a Tesco nagyáruház irányába, az Erzsébet-hídon juthatunk vissza Észak – Komáromba.

 

Aki mostanában indul el a Folyók útvonalán (EuroVelo 6), még gyönyörködhet egy kicsit a pihenni térő őszi természet színvilágában, amely harmóniával tölti fel az ember érzelemvilágát.

 

 

Buday Mária
A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.