Nyitókép: Mede Géza/Körkép.sk

 

Csütörtökön a parlament második olvasatba utalta az úgynevezett „kórházreformot”. Az egészségügyi tárca szerint a reform célja, hogy optimalizálja a kórházak kihasználtságát az ország területén. A reform erős ellenreakciót váltott ki, főleg a peremjárások körében. Az emberek megijedtek, hogy a reform végrehajtása megvonja tőlük azokat a már megszokott egészségügyi szolgáltatásokat, amelyek úgy-ahogy, de legalább léteznek a régiókban a lakosság szolgálatában. Az emberek félelme egyenesen odáig terjed, hogy több helyen a meglevő kórházak megszüntetésétől tartanak, bár az egészségügyi tárca ezt egyértelműen cáfolta.

 

A kormánykoalíciós OLaNO álláspontját Gyimesi György képviselő megfogalmazásában ismerjük:

 

 hirdetes_300x300  

„Mi azt akarjuk, hogy korszerű, elérhető, de mindenekelőtt magas színvonalú egészségügyi ellátást biztosítsunk a regionális kórházakban anélkül, hogy a régióban szükséges osztályokat megszüntetnénk.”

 

A nemrég megalakult Szövetség-Aliancia kezdettől fogva a reform következetességére szólított fel. Elmondták, hogy az egészségügyi reformra szükség van, amit nem a kórházhálózat optimalizálásával kellene kezdeni. Különösen akkor, ha ez a déli és keleti régiókban jól működő és nélkülözhetetlen kórházak leépítését eredményezné. Ezekben az elfeledett járásokban több mint 70 ezer ember állt ki a kórházak megtartása mellett. Sürgették, hogy a kormánykoalíció képviselői üljenek tárgyalóasztalhoz a kórházreformban érintett intézmények képviselőivel, még mielőtt a javaslatot a parlament második olvasatban is megtárgyalja.

 

Erről beszélt Forró Krisztián, a Szövetség-Aliancia elnöke Rimaszombatban, pénteken.

 

Juhász Péter (MKP) kerületi képviselő szerint csúsztatás, hogy a kórház Rimaszombatban megmarad. Az elkészült koncepcióban ugyanis szerinte az szerepel, hogy az új működési rend szerint Rimaszombatban egy elfekvő intézmény lesz, minden más, aktívan működő részleg (pl. a szülészet) elkerül máshová.

 

A sajtótájékoztatón felszólalók szorgalmazták, hogy a reform jóváhagyása előtt az illatékesek helyszínen vitassák meg a tervezett lépéseket a kompetens személyekkel.

 

Álláspontjuk szerint, ami itt van és jól működik, azt meg kell hagyni a reform után is.

 

Jelen pillanatban két álláspont között mutatkozik ellentét. Mi ennek az oka? Elsősorban az, hogy a kormánykoalíció tagjai között nincs egység, érezhetően gyenge lábakon áll a politikai akarat a reform elfogadásával és végrehajtásával kapcsolatban. A koalíciós Sme rodina láthatóan kelletlenül áll hozzá a reformhoz, ami bizonytalanságot szül a nép körében. A másik ok a megújuló járványhullám, amely egyaránt sok gondot okoz az egészségügyi minisztériumnak és a politikának is. A lakosság figyelmét nagymértékben eltereli a reformokról, így azok felesleges teherré válnak sokak szemében.

 

A Körkép.sk értesülései szerint Besztercebánya megye közgyűlése a közelmúltban szintén megtárgyalta a készülőben levő kórházreformot. Az elfogadott álláspont szerint a kórházreformra szükség van, de nagy hangsúlyt kell fektetni az ambuláns kezelés rendbetételére, melynek célja a kórházak munkájának optimalizációja lesz. Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy a rendelőintézetek végezzék az egészségügyi ellátás rájuk eső részét. Ehhez elsősorban az ezer sebből vérző rendelőintézetek alapos reformjára, rendbetételre lenne szükség. A megye szerint a hatáskörök ma nagymértékben keverednek, ebben is rendet kellene tenni.

 

A Körkép.sk kérdésére, hogy a Szövetség-Aliancia figyelemmel kíséri-e, hogy az ambuláns kezelés rendbetételének szükségessége bekerült-e a reformtervezetbe, Juhász Péter elmondta, nem tud róla, hogy bekerült volna. A tárca szándéka Kuhász szerint sajnos nem változott, ugyanis a reformokat a kórházak hálózatának átalakításával kezdik, az ambuláns egészségügyi ellátás rendbetételéről egyenlőre szó sem esik bennük.

 

Mede Géza

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.