Nyitókép: Körkép.sk

 

November 24-én a Városok és Falvak Társulása járási szervezetének meghívására Komáromba látogatott Zuzana Čaputová a Szlovák Köztársaság elnöke. Első útja a város piacterére vezetett, ahol Keszegh Béla polgármester egy szép virágcsokorral fogadta őt. A polgármester üdvözlő köszöntése szlovák és magyar nyelven hangzott el, finom hangsúllyal érzékeltetve, hogy az elnök asszony magyar többségű településre érkezett.

 

A kézfogásokat követően számos testőre gyűrűjében a polgármester körbevezette őt az árusok standjai között, ugyanis az elnök asszony a helyi termelőkkel kívánt találkozni. A legelső pillanatokban sor került egy apró, de ízléstelen kellemetlenségre, amikor egy középkorú férfi szlovák nyelven „Hanba Slovenska” felkiáltással provokálni igyekezett a köztársasági elnököt. Szerencsére a közelében álló közembereknek sikerült őt elhallgattatni, és a magas számú rendőri képviselet tagjainak a piactéri séta során egyszer sem kellett beavatkozniuk.

 

 hirdetes_810x300  

 

Zuzana Čaputová elnök asszony barátságosan elbeszélgetett a helyi árusokkal, érdeklődve, milyennek ítélik meg az idei termést. Leginkább a méz, ennek készítményei, a házi tojás, valamint a befőzött termények iránt mutatott érdeklődést.

 

Előfordult, hogy a megkérdezett árus asszony kissé zavarba jött a szlovák szó hallatán, ezért felvetette, hogy válaszolhat-e magyarul. Azonban így sem történt a társalgásban fennakadás, mert Keszegh Béla polgármester felvállalta a tolmács szerepét, az árus pedig apró ajándékkal kedveskedett a magas rangú közjogi méltóságnak.

 

 

Zuzana Čaputová elnök asszony útja a piac megtekintését követően a városházára vezetett.

 

A munkatárgyalás az épület nagytermében folyt, ahová a sajtó munkatársai csupán az első percekben kaptak betekintést.

 

 

A Keszegh Béla polgármester által felsorolt témák között szerepeltek a régiót érintő gondok, amelyek elsősorban a környezetvédelmet érintik.  Tudva lévő, a Városok és Falvak Társulásának komáromi járási szervezete még a nyár folyamán levélben fordult Ján Budaj környezetvédelmi miniszterhez, amelyben a biológiai szúnyogirtás központi megoldását sürgették, utalva a szomszédos országok hatékony megoldásaira.

 

A környezetvédelmi témához kapcsolódott a sertésfarmok okozta problémák felvetése is, ami az érintett településeket folyamatosan foglalkoztatja.

 

 

További témaként merült fel a közlekedési infrastruktúra óriási hiányossága, ami a déli régiókban orvoslásra vár, hiszen emberek ezreinek biztonságos közlekedését érinti.  Nyilvánvaló, ebből adódóan szükségszerű, hogy a kormány több pénzt fordítson az utak és hidak felújítására, és elengedhetetlen, hogy az ország minden régiójában egyforma arányban jusson a fejlesztésekre szánt összegekből.

 

A tárgyalást sajtótájékoztató nem követte, így a javasolt megoldásokról nem szereztünk tudomást.

 

Zuzana Čaputová elnök asszony további útja a Selye János Egyetem konferencia – központjába vezetett, ahol az egyetem diákjaival beszélgetett el a tanulmányaikat érintő témakörökről. Délutáni tervei között szerepelt még az Egressy Béni Városi Művelődési Központ meglátogatása, valamin a Matica Slovenská székházának meglátogatása is.

 

Reméljük, a Szlovák Köztársaság elnökét is megérintették azok az óriási hiányosságok, amelyek a déli régiót érintik, s hozzá tud járulni ahhoz, hogy ezek mielőbb orvoslásra kerüljenek.

 

Továbbá azt is reméljük, hogy a szorgos kistermelők közt, valamint az oktatási- és kulturális intézményeinkben jól érezte magát, és kellemes hangulatban, pozitív élményekkel távozott Komárom városából.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.