Nyitókép: Besztercebánya megye honlapja

 

A Svet zdravia a.s., a rimaszombati kórház üzemeltetője nagyléptékű beruházásra készül. Egy új kórházi szárny felépítését tervezik, amellyel számításaik szerint megoldanák a kórházi ellátást a régióban. Erről tartottak ma sajtótájékoztatót az illetékesek Besztercebányán, a megyei közgyűlés befejezése után.

 

Ján Lunter megyeelnök tájékoztatása szerint a közgyűlés ma jóváhagyta azt a régóta dédelgetett szándékot, hogy az üzemeltetővel közösen megoldják az üresen álló B pavilon problémáját Rimaszombatban.

 

„Az elképzelés szerint az új kórház 279 ágy üzemeltetését tenné lehetővé a régió szükségletei szerint. A beruházás az uniós újjáépítési alapból valósul meg, elkészülte után az egészségügyi intézmény továbbra is a megye tulajdonában maradna”

 

 hirdetes_810x300  

– mondta a megye elnöke.

 

Igor Pramuk, a Svet zdravia a.s. igazgatója részletesen vázolta a beruházási tervezetüket:

 

„Ilyen nagyságrendű kórházat kiviteleztünk Nagymihályon (Michalovce) is, amely tapasztalataink szerint közmegelégedésre szolgál a régióban.  Rimaszombatban az új kórház a jelenlegi B pavilon helyén épülne fel, amely lebontódna. A kórházat szeretnénk befejezni már 2026-ban, mivel az Újjáépítési terv be kell, hogy fejeződjön  2026-ban. Mivel a tervdokumentáció már nagyrészt készen áll, úgy gondoljuk, hogy ebben a határidőben be is tudjuk fejezni a beruházást. Persze ezért még sokat kell tennünk mindnyájunknak. A legfontosabb, hogy a pénzt megkapjuk, ehhez nagy garanciát látok a megye eddigi hozzáállásában.”

 

Juhász Péter megyei képviselő szólt arról, hogy mint gyakorló orvos örül, hogy a közgyűlés egyhangúlag hagyta jóvá a megegyezést, amely az eddigi, folyamatos tárgyalások eredményeként jött létre a megye és a beruházó között. Véleménye szerint az elképzelt beruházás egyértelmű stabilitást fog jelenteni a kórházi ellátás területén a régióban.

 

A megye alelnöke Ondrej Lunter nyomatékosította, hogy egyelőre arról határoztak, hogy a megye beleegyezését adja a kórház felépítésének a módjába. Fő szava az egészségügyi minisztériumnak lesz, remélhetőleg ott is meglesz a beleegyezés. A befejezés utáni vagyonjogi kérdésekről és az üzemeltetésről még hátra vannak a tárgyalások, ezekben a megye jó kiindulási alappal rendelkezik.

 

 

Ide tartozik, hogy a múlt héten Besztercebánya megye, Kassa megye és Eperjes megye képviselete memorandummal fordult a szlovák parlament képviselőihez. Kérték a képviselőket, állítsák meg az ún. Kórházreform jóváhagyásának a folyamatát és foglalják bele azt a 10 pontos garanciát, amelyet a memorandumban javasolnak. Szerintük a legfontosabb, hogy a kórházi ellátás reformja ne menjen végbe az ambuláns egészségügyi ellátás teljes körű optimalizációja nélkül.

 

Ondrej Lunter, a kezdeményezés vezetője így nyomatékosította a 10 pont elfogadásának szükségességét:

 

„A reform-törvénytervezet elfogadását a jelenlegi formában felelőtlen kalandnak és veszélyes hazárdjátéknak tartjuk. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a szlovák egészségügyet már csak az egészségügyi dolgozók erős akarata tartja fenn, nem utolsósorban a betegek egészségi helyzetének a kárára.”


Mede Géza

Megosztás:
Címkék: kórház Rimaszombat

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.