Nyitókép: Körkép.sk

 

Besztercebánya megye közgyűléséről tájékoztattak a magyar képviselők Rimaszombatban

 

Besztercebánaya megye közgyűlése keddi ülésén jóváhagyta Rimaszombati Kórház fejlesztéséről szóló megállapodást, meghatározva a megye jövő évi költségvetését is. Ennek részleteiről tartott sajtótájékoztatót szerdán Juhász Péter, Cziprusz Zoltán és Csúsz Péter, a Szövetség-Aliancia megyei képviselői Rimaszombatban.

 

 hirdetes_810x300  

 

Juhász Péter vázolta a megye és a Svet zdravia a.s. vállalat között született meg megegyezést, amely az utóbbi hetekben született és amelyet a közgyűlés egyhangúan elfogadott. A megegyezés értelmében a vállalat, mint beruházó a rimaszombati kórházban üresen álló B pavilon helyén egy új pavilont épitene fel. Elképzelésük szerint az új részben az A pavilonnal együtt egy modern kórház épülne fel, amely a 21. századi igényeknek megfelelve szolgálná a régió lakosságának kórházi ellátását. A pénzt a beruházó az egészségügyi minisztériummal történt előzetes megbeszélések alapján az uniós újjáépítési alapból fogja kérni és természetesen nagymértében számol a megye közbenjárásával.

 

„A 70 millió euróból épülő új kórház 279 ággyal rendelkezne, mozgó ágyakkal és szakcsoportokkal, ún. klaszterekkel. A sürgősségi osztály (urgent) most már egy helyen lenne, nem külön-kölön, mint eddig”

 

– mondta Juhász.

 

„Örvendetesnek tartom, hogy a beruházás sikeres megvalósításával megfordulna az a folyamat, hogy a fiatal szakorvosok, nővérek nem jönnek Rimaszombatba. Sajnos a kórház leépítéséről elterjedt hírek eredményezik azt is, hogy szakembereink itthagynak bennünket. Tehát ilyen szempontból is szerencsésnek ítélem meg a beruházás”

 

– tette hozzá.

 

 

Juhász szólt arról is, hogy a megye vezetése egy korábbi közgyűlési határozat szellemében tárgyalt az egészségügyi minisztériumban az ambuláns ellátás optimalizációjának fontosságáról. A minisztérium elismerte az igény jogosságát, fontosnak tartja, hogy rendbe tegye az ambuláns egészségügyi ellátást még a kórházak átrendezése előtt.

 

Kérdésre válaszolva megtudtuk, hogy az elképzelés szerint a kórházi alkalmazottak száma minimálisan a mostani szinten maradna.

 

A Körkép.sk kérdésére Juhász arról beszélt, hogy a kórház régi épületei közül sok megmaradna, hogy milyen tartalommal töltenék meg őket, ez még megbeszélés tárgyát fogja képezni.

 

Cziprusz Zoltán képviselő szerint a Szövetség részéről összegyűjtött és leadott csaknem 40 ezer aláírást tartalmazó petició is nyomott a latban az egészségügyi minisztériumban.

 

„Az új kórház, színvonalát tekintve, a harmadik lesz az országban. Olyan lesz, amilyen jelenleg csak Pozsonyban és Nagymihályon van”

 

– mondta a képviselő.

 

Az elfogadott költségvetést Csúsz Péter ismertette. Eszerint a megye költségvetése a 2022-es évre 310 millió euró és hozzá a beruházási rész (kapitálové výdavky) 20 mil. euró. Ehhez jönnek még az EU-s pénzek, mivel a megye már letudta a büntetést, amelyet még Marian Kotleba vezetése alatt kapott, emberek jogtalan alkalmazásáért. Besztercebánya megye eddig nem pályázhatott EU-s pénzekre.

 

Tapasztalatom szerint húsz év óta először fordul elő, hogy a költségvetést a megye vezetése a déli járások nagymértékű bevonásával készítette el. A mi érdekeink maximálisan figyelembe lettek véve, aminek nagyon örülünk. A kulcs a járások nagysága és a lakosok száma volt – hozzáteszem, hogy nagyon tisztességes alapon”

 

– mondta Csúsz.

 

 

Kiemelte, hogy az uniós pénzek szétosztása is tisztességes. A kórházra szánt 70 millió euró mellett számíthatunk a régen készülő Ipoly-hidak felépítésével Vŕbovka és Őrhalom, valamint Ipolyhidvég és Drégelypalánk között. A jövő évben jelentős beruházásnak igérkezik a Fülek – Ajnácskő közti közút teljes rekonstrukciója, melynek folytatása Feledig a rá következő években lesz.

 

Csúsz Péter kitért arra is, hogy a megyén Juhász Péter vezetésével, 7 taggal megalakult a Szövetség-Aliancia párt képviselői klubja. Elmondta, hogy a klub a megbeszélésük értelmében a jövő évi megyei választásokon teljes mellszélességgel Ondrej Lunter jelenlegi alelnököt fogja támogatni megyeelnök-jelöltnek. Ezzel értékelik energikus hozzáállását, szervezési képességeit és szaktudását, amelyet a déli járásokban elvégzett eddigi munkájával is bizonyított.

 

Cziprusz Zoltán részletesen ismertette a költségvetés infrastrukturális részét, főleg ami a III. osztályú közutak burkolatának javítását illeti.

 

 

Elmondta, sok, az idei évi költségvetésben szereplő útszakasz felújítása még nem lett elvégezve, ezek 2022 áprilisig lesznek befejezve. A jövő évi költségvetés pedig fedezi a megmaradt, rossz állapotban levő utak rendbetételét a járás területén. Ide tartoznak (a teljesség igénye nélkül) a bekötőutak és a sok kimaradt rossz-szakasz az utakon. A nagyobb szakaszok közül megemlítette a Lénártfala – Füge (felé) és a Rimaszécs – Cakó útszakaszt. A javításra jelölt szakaszok szakbizottság által lettek kiválasztva. Véleménye szerint a jövő évi költségvetés realizálásával zömmel megoldódna a járás úthálózata felújításának a problémája.

 

Cziprusz a Körkép.sk kérdésére válaszolva elmondta, hogy a Medvesalján, a Dobogóshid körüli nagyon rossz állapotban levő szakasz nincs benne ugyan név szerint a költségvetési szétírásban, de igyekeznek ezt is rendbe tenni. A helyzetet kicsit komplikálja, hogy itt a híd javításáról is szó van, de igyekezni fognak ezt is megoldani.

 

 

Mede Géza

Képek: a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.