Nyitókép: Körkép.sk

 

Komárom városa a karácsony-várás idejére ünnepi díszbe öltözött. A Klapka-téren már november 24-én felállították a 11 méter magas, formás ezüstfenyőt, melyet Mézes Erzsébet nyugalmazott tanárnő ajándékozott a városnak. Bizonyára sokan emlékeznek rá, hogy a tanárnő mindig is a közösség érdekeit szolgálta, hiszen hosszú éveken át a Béke Utcai Alapiskola (Jókai Mór AI) igazgató helyetteseként tevékenykedett. Most, ezzel a szép fenyőfával nyújt örömet Komárom közösségének.

 

Idén – már második alkalommal – a nagy tömegeket vonzó színes programok elmaradnak, ami a világjárvány felerősödésének tudható, a városvezetés azonban gondot fordított rá, hogy a karácsonyvárás ünnepi szimbólumai ebben a távolságtartást igénylő időszakban is jelen legyenek.

 

 hirdetes_810x300  

 

A fenyőfa közelségében, az esztétikusan feldíszített adventi koszorú az ünnepkör első vasárnapjára szintén elkészült, ám a hozzá kapcsolódó szertartáson csupán a koszorúkötők kis csapata, valamint családtagjaik voltak jelen. Az adventi jelképet a Komáromban működő történelmi egyházak lelki vezetői ünnepélyesen megáldották, és hangsúlyozva az ünnep valódi üzenetét, az embereket lelki megújulásra buzdították. A szertartás végén felvillant fel a kültéri koszorú első gyertyája.

Sajnos a világjárvány miatt nagyobb tömeg nem vehetett részt e jelképes ünnepnyitón, de a lelki táplálék így sem marad el, hiszen a katolikus és a református egyház plébánosai, illetve lelkészei a világhálón keresztül szentmisék, istentiszteletek közvetítésével szólnak híveikhez.

 

 

A témában visszatérve a köztéri díszítésre, külön figyelmet érdemel a város főterén az új Betlehem, amely Komárom városvezetésének javaslatára készült el. Az előző években nagyon sok kritika érte a korábbi, viseltes állapotú karácsonyi jelkép-együttest, így, mondhatni közkívánatra, egy új, a karácsonyi ünnepkörhöz méltó, figurális betlehemi kompozíció született.

 

Az alkotói folyamatot Katona Gábor, a Városi Művelődési Központ munkatársa indította el, megfelelő szakmai tudással, kézügyességgel rendelkező embereket bevonva a művészi igényességű projektbe. Az új Betlehem Richard Slezak tervei alapján készült, az alkotói folyamatban pedig részt vettek Harcsa Anikó gútai kézműves, Kökényesi Györgyi a Győri Színház nyugalmazott varrónője, Némethová Katarína, Slávik Éva, Vent Sándor, Katona Márta, valamint a projekt vezetője, Katona Gábor.

 

 

Az új Betlehem valóban nagyon szép lett, de nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy minden dekoráció csupán külcsín, hiszen az adventi készülődésnek csakis akkor van értelme, ha magunk is szeretettel próbálunk közeledni embertársaink felé.

Az advent valódi értelme egyfajta tükörtartás belső énünk felé, az elcsendesedésre szólító időben, hogy tiszta szívvel, tiszta lélekkel készüljünk fel a szeretet ünnepére. Valójában keresztény ünnepi időszak ez, a hozzá kapcsolódó hajnali szertartásoknak is jelentős szerepe van az emberek lelki feltöltődésében, megújulásában. Tehát maga a díszítés csupán egy kiegészítő, hangulatfokozó kellék a valódi belső tartalomhoz.

 

 

Persze, jó látni, hogy Komárom főterét gyönyörű szimbólum-együttes díszíti, és a belvárosban csillogó fényfüzérek jelzik az örömteli időszak eljövetelét, hiszen nemsokára nagy ünnep lesz – KRISZTUS SZÜLETIK!

 

Rorate coeli desuper et nubes pluant iustum!

 

Harmatozzatok, egek, onnan felülről, és ti, felhők, hullassátok az Igazat! Nyíljék meg a föld és teremje az Üdvözítőt, és sarjadjon vele szabadulás is.  ( Izajás 45, 8 )

 

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!