Nyitókép: Körkép.sk

 

A Karácsony másnapján hullott hó és a vastag hótakaró ugyan  kellemesen meglepte a losonciakat és nógrádiakat, de az időjárás urai a lakosoknak már nem adták meg a hótakaró adta sportolási lehetőségeket. Az  ünnepek utáni meleg szintén órák alatt visszaállította az évek óta megszokott „fekete” állapotokat.

 

Nógrád déli része, benne Losonc és környéke  évek, évtizedek óta, a legoptimálisabb rálátás mellett sem kedveskedik a téli sportok kedvelőinek, így a részükre általában  csak a futás, az erdei séták, a bátrabbaknak pedig a jeges vizekben való fürdőzés marad.

 hirdetes_810x300  

 

Az azt követő, már hetek óta tartó hideg azonban mégis hozott valami újdonságot. A még a múlt év végén feltöltött ladói víztározó felszíne kemény jéggé változott, amit az arra járok hamar észrevettek és kipróbáltak. A víz a gát környékén egy ideig ugyan ellenállt a fagynak, de végül ott is megadta magát.

 

 

A első korcsolyázókat kisebb túlzással hamarosan a fél város és környéke lakossága követte. Láttam autókat a poltári, rimaszombati járásból, sőt a „határon túlról”, pl. Angliából is.

 

 

A tó környékén rendelkezésre álló parkolóhelyek megteltek, ott jártamkor gyalogosan is probléma volt a Sport utcáról odavezető, a közelmúltban új burkolatot kapott, mintegy 500 méter hosszú úton eljutni (az autóhoz minden áron ragaszkodókról nem is szólva).  Ez az egyébként fontos része a Losonc – Gács kerékpárútvonalnak is, amely már szintén kész és használható.

 

 

A Losonci Városi Hivatal oly módon is kedveskedik az ide érkezőeknek, hogy este megvilágítják a jég felületét. Nem is nagyon emlékszem arra, hogy mikor kaptak a jég kedvelői Losoncon ilyen pazar sportolási lehetőséget. Egy biztos, nagyon régen volt!

 

 

A mellékelt felvételek nem igényelnek különösebb kommentárt. A hatalmas területű jégfelületen mindenki megtalálhatja a maga szórakozását. Lehet korcsolyázni önállóan, magában, párban, családostul vagy csoportosan, jéghokizni, csúszkálni, és némi segítséggel akár szánkázni is. A parton a kis büfében van meleg tea, lángos és meg sok egyéb finomság is.

 

 

Akik csak sétálni akarnak, azok is jégre léphetnek, de számukra a parti séta, vagy az új kerékpárút pályája sokkal biztonságosabb.

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.