Nyitókép: Simonyi archívum

 

A hagyomány szerint a Rima mellett fekvő Simonyi egy Simon nevű emberről kapta a nevét, aki közel állt IV. Béla udvarához és a tatár pusztítás elől ide menekült. Az első írásos emlék 1221-ből való. Szorgos, dolgos emberek éltek itt. A kovácsmesterségen kívül csaknem minden iparág megtalálta a maga ügyes kezű emberét. A lakossága a zsíros termőföld adottságai folytán nagyrészt mezőgazdaságból élt.

 

Mostani vezetője, polgármestere Gál István, aki 2015 óta áll a falu élén. A Körkép.sk őt kérdezi a község helyzetéről, az utóbbi évek és természetesen az előttünk levő évek fejlesztéseiről. Vannak-e gondok, amelyekkel meg kell küzdeni, neki is és a lakosoknak is?

 

 hirdetes_810x300  

 

Mit tud hozzátenni a község bemutatásához, polgármester úr?

 

Talán azt teszem hozzá, hogy most voltunk 800 évesek. Ebből az alkalomból könyvet is adtunk ki a község életéről, Sebők Valéria közreműködésével, aki innen származik, Simonyiból. Az ünnepélyes könyvbemutató nagy kulturális eseménynek számitott, mintegy 130 meghívott vendégünk volt a kultúrházban.

 

Milyen eredményeket hozott a tavalyi népszámlálás?

 

A 2021-es népszámlálási adatok szerint a községnek 546 lakosa van, ebből 390 magyar, 74 roma, 67 szlovák és egy francia állampolgárunk is van. Annyit szeretnék hozzátenni, hogy a lakosainkra nem mondhatok semmi rosszat, minden eddigi tapasztalatom azt mutatja, hogy nincsenek köztük nemzetiségi súrlódások. Csak remélni tudom, hogy ez így is marad a jövőben is.

 

Miért „a sok diófa faluja” Simonyi?

 

A község központja módos gazdák portáiból állt, 2004-ig műemléknek volt nyilvánítva.A két sorban álló szép porták közötti terület kissé mocsaras volt, ezért telepítettek ide diófákat, amelyek egyedien szép két sora megérinti az utazót. 2004-től már csak a templomunk műemlék, messze látszó tornyára különösen büszkék vagyunk. A református gyülekezet a magyar kormány segítségével a múlt évben felújította, ebben az évben szeretnék a kerítést is újraépiteni. Mi támogatjuk őket az igyekezetükben.

 

 

Mindenféle alapellátás megvan a községben?

 

Iskolánkat, óvodánkat nemrég újítottuk fel, a belső rész és a konyha is felújult, új berendezési tárgyakat kapott. A kultúrház szintén új berendezési tárgyakat kapott, most a tető átépítését készítjük. Üzletünk is van, tetőt, nyílászárókat cseréltünk, a külső falakat megjavítottuk. Jobb körülményeket teremtettünk ezzel a bérlő-vállalkozónak, de a várárlóknak is. A halottasházunkhoz utat és járdát építettünk. Sajnos már ez is rekonstrukcióra szorul viszont előbb a telket kell rendeznünk, amely az egyházé.

 

Nagy fájdalmunk a posta. Ezt a szolgáltatást, illetve az épület működését január végével megszüntették, azt mondták, drága a fenntartása. Sajnos mostanra egyértelműen megmutatkozik a hiánya nálunk is és a közeli Darnya községben is. Nem hagyjuk csak úgy elvenni a postánkat, Darnyával együtt peticiót adtunk be, de azt is megígérhetem, hogy minden követ megmozgatunk az ügyben a polgáraink érdekében.

 

 

Infrastruktúra?

 

Az infrastruktúránk jelentős felujításra szorul. Ezt a községi hivatal bejárata előtti területtel kezdjük, parkolót építünk ki, amelyhez 355 m járda is társul. Már megvan rá a pénz,szép központunk lesz. A járdák építését (kb. 600-700 m) szeretnénk folytatni. Eddig apróbb tervezetekből csináltuk, a belügyminisztériumon és a munkaügyi hivatalon keresztül, sajnos ez a pandémia miatt meg lett szüntetve. Nagy kár pedig, mert a munkákat a polgáraink végezték, akik minőségileg is nagyon jó munkát végeztek, fizetéshez jutottak és a munkavégzést is szokták. Hál’ istennek mára sokan közülük elhelyezkedtek a munkaerőpiacon.

 

Csak remélni tudom, hogy a belügy visszatér ehhez a módszerhez, nagyon sok munka volt vele, de megérte. 2018-ban kiépítettünk egy új utat az új családi házak előtt, új aszfaltot kapott a faluközti út is, amelyet a megye újitott fel.  Elvégeztük a közvilágítás teljes felújítását és kibővítését, 50 helyett 84 lámpánk lett, és megvilágítottuk a szép templomunkat is.

 

 

Elkezdtük a kanalizáció rekonstrukcióját és ezzel együtt a tisztító állomásunk kibővítését.  Sajnos nem halogathatjuk, mert szivárog, sok helyen eldugul. Érdekességképen megemlítem, hogy a lakosok 80-85 százaléka használja a létesítményt. Megszokták, tudatosítják, hogy ezután már csak ez a módja marad a tisztességes, környezetbarát szennyvízelvezetésnek. Az előkészítési folyamat területrendezési fázisban van, intézzük a telkek rendezését és egyéb szükséges dolgokat. A környezetvédelmi minisztériumtól, remélünk, fedezetet a munkákra.

 

Hogy állnak a foglalkoztatottság terén?

 

Sokan külföldön dolgoznak, sokan Szlovákiában, de távolabbra a járástól, főleg fiatalok. Sokan Rimaszombatban, Feleden, többeket helyi vállalkozók alkalmaznak az épitőiparban, a mezőgazdaságban. Jelentős munkáltató a község is, 19 állandó alkalmazottunk van. A 40 VPP alkalmazottal is elégedett vagyok, elvégzik az apró falusi munkákat. Már 7 éve van két képzett szociális munkaerőnk, akikre a lakosok méltán számíthatnak apró-cseprő ügyeik intézésénél. Ez egy jól működő program, teljesíti küldetését. Február 1-től megint beindult az ún. MOPS projekt. A már ismert sárga mellényes őrző-védő szolgálatot újítottuk fel négy emberrel. A tapasztalatom az eddigiek alapján pozitív, a fegyelem, a rend nagyobb volt a községben, megéreztük a hiányukat, amíg nem voltak. Ez a program is 4 családnak jelent megélhetést.

 

 

Szólnom kell arról is, hogy úgy az állandó alkalmazottaink, mint az. ún. projektosok a pandémia ideje alatt nagyon jól teljesítettek. Bebizonyították, hogy lehet rájuk számítani, ha szükség úgy kívánja. Ezúttal is köszönöm az áldozatos munkájukat.

 

Van a községben kulturális élet?

 

A kulturális élet jelentős részét a Csemadok végzi. A márc 15-i, a Szt. Istváni és egyéb fontos ünnepségeket ők rendezik, mi támogatjuk a rendezvényeiket. Támogatjuk, ha kirándulást, vagy bálokat szerveznek, a fő szervezési feladatok terhét leveszik a hivatalunk válláról. Mindenesetre nekünk is marad, minden évben nyugdijasnapot és pedagógusnapot tartunk. 2016 óta rendszeresen van falunapunk. Ez most a pandémia végett elmaradt, de 2022-ben már semmi sem áll útjába. Meg fogjuk rendezni.

 

 

Milyen tervezeteket készít a község az elkövetkező időszakban, különös tekintettel a jelentős számú roma lakosságra?

 

Több tervezetet is készítünk. Roma projekteken keresztül például az út felújítását intézzük a roma-soron. Szociális lakásokat készitünk, várjuk a kiírást, telkünk van hozzá, olyan, amely infrastruktúrával is el van látva. Elindítottunk egy újfajta lákásépítési programot is, egyenlőre két család van belekapcsolódva. Tavaly nyártól spórolnak, ha ugyanis bizonyítják, hogy később képesek visszafizetni a kölcsönt, önerőből családi házat építhetnek, amely a szükséges kölcsön kifizetése után az ő tulajdonuk lesz. Keleten van, hogy már 10-11 családi házat is építettek így a rászorultaknak.  Egyenlőre a két család állja a sarat.

 

Vannak még egyéb fejlesztési tervek is?

 

Az iskolánkba 30 gyerek jár, az óvodába 12. Van saját konyhánk, ahol a nyugdíjasoknak is főzünk. Az épületet felujítottuk, de még a fűtés korszerűsítése vár ránk. A kastély felét sikerült megszerezni az államtól, itt nyugdíjasklubot szeretnénk kialakítani. Remélem, meg tudunk egyezni az épület másik felének a tulajdonosával. Nem említettem, de a községháza épületének is tervbe van a teljes felújítása, korszerűsítése.

 

 

Nagyon sok munka ez polgármester úr.

 

Sok. Úgy gondolom viszont, hogy megoldható. Persze sok fog múlni azon, hogy kapok-e a polgároktól bizalmat az októberi választásokon.

 

A Körkép.sk hírportál nevében jó egészséget és sok sikert kívánok.

 

 

Mede Géza

(X)

Képek: A szerző felvételei és a község archivuma

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.