Nyitókép: Körkép.sk

 

Ülést tartott Rimaszombat képviselő-testülete. A tárgyalás legfontosabb pontja a rossz állapotban levő volt internátus épületének a megoldása volt. A helyiek azt remélték, hogy a csaknem 10 év óta húzódó hercehurca végérvényesen megoldódik. Nem így történt. Minősíthetetlen viták után az ülés megint félbeszakadt, racionális megoldások helyett most is a vádaskodások, becsmérlések sorozata jellemezte.

 

Elkezdődött már az első pontnál, amikor Csirmaz Miklós, a város főellenőre a határozatok teljesítését ismertette. Érvényes határozatok szerint a város vezetésének két műépítészeti-városrendezési versenyt kellett volna bebiztosítania. Az egyik Kurinc-Zöld víz üdülőövezet befejezését pontosította volna, a másik pedig a Városkert végső kialakítását. A főellenőr megállapította, hogy eddig egyik határozat sem lett végrehajtva.

 

 hirdetes_810x300  

 

Hosszú és indulatos vita után Jozef Šimko kifejtette, hogy a Városkertre elvégeztetik a versenyt, de az üdülőövezetre nem. Véleménye szerint az eddig kialakított fürdőkomplexum az ő műve és az eddigi használata bizonyítja, hogy sikeres az elgondolása. Elmondta, hogy a befejezésre is határozott elképzelése van, amitől ő nem ismer jobbat. Amikor az ellenzéki képviselők követelték a határozat betartását, a polgármester reményét fejezte ki, hogy a polgárok ősszel lapáttal dobálják ki őket a testületből.

 

Ilyen előjáték után került sor a volt internátus ügyének a megtárgyalására. A polgármester által ismertetett állapot szerint a helyzet az épülettel rendkívül rossz, mindenképen megoldást követel. Az épület huzamosabb idő óta elhanyagolt, rossz állagú. Az alsó részét elfoglalták a hajléktalanok, akik már tüzet is okoztak az épületben. Több megoldás lehetőségét vázolta fel, miszerint:

 

  • bérlakások lehetnek benne fiatal házasok részére,
  • egy részét idősek otthona és szociális szolgáltatások részére lehetne átalakítási,
  • eladni vállalkozóknak,
  • lekonzerválni az épületet, amíg nem alakul ki egy definitív megoldás.

 

 

Megemlítette, hogy nemrégiben az érintett városrész képviselete és lakóinak egy része megvitatta a kérdést és a lekonzerválás mellet döntött. De szerinte a döntés a képviselők kezében van, erre a választásokon kaptak mandátumot. Ő respektálja, akárhogy döntsenek is a képviselők.

 

Elmondása szerint személy szerint a bérlakások kialakítása mellett van, ugyanis ez a megoldás lenne a legolcsóbb a város számára. Emellett nagy szükség is van lakásokra, hogy a fiatalok ne vándoroljanak el. Minden más megoldás olyan költségeket vonna maga után, amit csak hitelből lehetne megoldani. Ezt azonban a város anyagi helyzete és az érvényes törvények nem teszik lehetővé.

 

A vitában a képviselők minden felvázolt lehetőséget átvettek. A lakások építését többen elvetették, a városrészben lakók ugyanis félnek, hogy a lakások rövid időn belül szociális lakásokká válnának, amire már van példa a városban (ul. Česká). Félnek, hogy nem alkalmazkodó roma lakókat kapnának a környezetükbe. Kitűnt, hogy a képviselők is leginkább az épület lekonzerválását tartanák a legmegfelelőbbnek, azzal, hogy az új testület majd talál megoldást a választások után.

 

 

Szavazásra, döntésre viszont nem került sor, az ellenzéki képviselők ugyanis kivonultak a teremből. Az ok a polgármester sorozatos vádaskodása a vita alatt. Egyes képviselőket sorozatosan debilnek, pszichopatának, szociopatának nevezte, megint előhozta, reméli, hogy a választók ősszel politikai nyugdíjba küldik az ellenzéket (Merjünk gyorsítani frakció).

 

Mivel a képviselők távozásával az ülés határozatképtelen lett, Jozef Šimko elnapolta azt. A testület ülésének április 5-én kellett volna folytatódnia, de újabb határozatképtelenség miatt elmaradt.

 

 

Mede Géza

Képek: a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.