Nyitókép: Körkép.sk

 

Április 22-e apropóján a környezetvédelemre összpontosítanak a járásban. 

 

A Föld napja alkalmából immár hagyományos módon eseményeket, programokat szerveznek világszerte. Az egyik legnépszerűbb program a környezetvédelmi brigád.

 

Bősön környezettisztító brigádot tartottak április 10-én.

 

 hirdetes_810x300  
A felsővámosi óvodások is környezettisztító brigádon vettek részt. (Kép: Felsővámos)

 

Az oktatási-nevelési intézményekben is a Föld bolygónkra, a környezettudatos nevelésre fókuszáltak ezekben a napokban. A Nyárasdi Alapiskolában izgalmas magashegyi túra részesei lehettek a diákok, a felsővámosi óvodások pedig szemétszedési brigádon aktívkodtak a pedagógusaik vezetésével.

 

A hegymászás kellékei. (Fotó: Nyárasdi Alapiskola)

 

Bognár Attila tartott útibeszámolót a nyárasdi alapiskolásoknak. (Fotó: Nyárasdi Alapiskola)

 

A nyárasdi alapiskolásoknak Bognár Attila hegymászó mutatott be lélegzetelállító videókat, fényképeket az eddigi túráiról. Köztük pl. a kaukázusi Elbrusz megmászásáról. A diákok nagy tapssal díjazták a beszámolót.

 

A Föld napja – A Google a klímaválságra figyelmeztet a Föld napján

 

A felsővámosi óvodások lelkiismeretesen szedték a szemetet. (Kép: Felsővámos község)

 

Nyékvárkonyi környezetvédelmi brigád

 

A Föld napja alkalmából minden évben megtisztítják Nyékvárkony nagyközség környezetét, a falu belterületein pediga község alkalmazottai gondoskodnak a tisztaságról. Ilyenkor legfőképpen a kanálispartot, valamint a településről kivezető utak mellékét mentesítik az ott talált szeméttől.
Nyékvárkonyban n is figyelnek a környezetvédelemre. (Kép: Körkép.sk)
Mivel az időjárás megtréfálta a község önkormányzatát, s az előre meghirdetett környezetvédelmi brigádot kétszer kellett lefújni, így aztán az önkéntesek között territoriálisan osztották fel a megtisztítandó területeket – tudtuk meg Fazakas István polgármestertől. A szemétszedésbe többek között a helyi önkéntes tűzoltó testület tagjai, a vadászok, a lovasok, a túraklub és a Gézengúzok tagjai kapcsolódtak be.

 

Tömérdek szemét gyűlt össze. (Kép: Körkép.sk)

 

„A szervezetek április 11. és április 15. között egyénileg tisztították meg nagyközségünket a felgyülemlő hulladékból. Az utak, valamint a kanálisunk partján találtunk autó ütközőt, gumiabroncsokat, üveg-, illetve műanyag palackokat, de más jellegű szemetet is szorgalmasan összeszedtek”

 

– részletezte a településvezető.

 

Önkéntesen kapcsolódtak be a szemétszedésbe. (Kép: Körkép.sk)

 

Nyékvárkony polgármestere hírportálunkon keresztül is köszöni az említett szervezeteknek a közhasznú munkát és a hozzájárulást a település szebbé és tisztábbá varázsolásához.

 

Nyékvárkony határába is sok szemetet hordtak ki. (Kép: Körkép.sk)

 

„Sajnos, a környezetbe, amelyben nap, mint nap éljük a mindennapjainkat, egyre több szemét kerül. Elkeseredve látom, hogy a felelőtlen szemetelők még saját magukra és szeretteikre se vigyáznak. Azt hiszik talán, hogy a természetbe nem való hulladék majd félszívódik magától? Pedig nem!”

 

– magyarázta Fazekas. Figyelmeztetett mindenkit arra, hogy minden egyes darab elhajított szeméttel az egészségünknek ártunk!

 

„Óvjuk jobban a Földet; a hulladékot a kihelyezett szemétkosarakba, a hulladékgyűjtő konténerekbe és a megadott helyekre rakjuk a jövőnk érdekében!”

 

 

– fogalmazott Nyékvárkony polgármestere.

 

A Föld napja alkalmából foglalkozás is volt a kicsiknek. (Kép: Felsővámos község)

 

Föld napja Bősön

 

A csallóközi városban is környezetvédelmi brigádot tartottak, ahol a város alkalmazottai egyébként is gyakran és rendszeresen szedik a szemetet. Ezen felül bokrokat is ültettek a helyi egészségügyi központ környékén. Céljuk ezzel egyrészt a Földü óvása, másrészt a környezetünk ápolása és szépítése.

 

Bokrokat ültettek a városban. (Kép: Fenes Iván)

 

„Földünk jövője a mi kezünkben van! Tegyünk a bolygónk tisztaságáért, épségéért! Fontos, hogy tudatosítsuk, csak mi cselekedhetünk annak érdekében, hogy a gyermekeink egy egészségesebb és hulladékmentes környezetben nevelkedhessenek!”

 

– biztat mindenkit a természetvédelemre Fenes Iván, Bős polgármestere.

 

A bősi óvodások is környezetvédelmi nevelést kapnak a mindennapokban. (Kép: Laky Erzsébet)

 

Tippek a tavaszi kertalakításra

 

Vásárúton április 23-án tartanak környezetvédelmi brigádot.

 

Nagymegyeren is április 23-ra szervezték a környezettisztítást.

 

Laky Erzsébet

 

Fókuszban bolygónk védelme, tisztasága – ma van a Föld napja

Fókuszban a környezetvédelem – Ma van a Környezetvédelmi Világnap

 

Eszeveszett szemetelés a Csallóközben

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.