Nyitókép: Az iskola közösségi oldala

 

A tánc világnapját április 29-én a híres francia balett-művész koreográfus Jean Georges Noverre születésnapján ünneplik szerte a világon. E hangulatos programsorozatba bekapcsolódott a komáromi Jókai Mór Alapiskola mozgásszerető közössége is.

 

Hatalmas összefogás, és óriási dinamika jellemezte az alsó tagozatos tanulók táncprodukcióját, amely közel 200 kisdiákot mozgatott meg egyszerre. Ennek főpróbájára az iskola udvarán, bemutatójára pedig Komárom főterén került sor.

 

A terv ötletgazdája Győri Katalin tanítónő, aki kolléganőjével, Cséplő Viktóriával a főszervezést is elvállalta. Rajtuk kívül az alsó tagozat minden napközis pedagógusa bekacsolódott a nagyszabású előadás betanításába, amelyet heteken át rendszeresen gyakoroltak a kisdiákokkal.

 hirdetes_810x300  

 

Kép forrása: Az iskola közösségi oldala

 

Portálunknak Győri Katalin tanítónő nyilatkozott, aki elmondta, hogy előadásuk az idei tanév projektjéhez kapcsolódik, amelyben az egészséges életmód gyakorlására fektetik a hangsúlyt, és köztudott, a mozgáskultúra nem csupán a sportot, de a táncot is felöleli.

 

A bemutatóra éppen a tánc világnapján, április 29-én került sor, ami jelen esetben egybeesett a Komáromi Napok hétvégi műsorfolyamának kezdőnapjával.

 

A táncművészet legnagyobb ünnepét a világ minden táján táncelőadásokkal teszik emlékezetessé, így nem véletlen, hogy a Jókai Mór Alapiskola csapata is ekkorra időzítette a produkciót.

 

Fotó, Buday Mária

 

Megtudtuk továbbá, hogy e modern tánc koreográfiájának felállításához Uzsák Dóra és Petrók Jennifer tánc-oktatóktól is segítséget kaptak.  A két főszervező, valamint a táncoktatók mellett hangsúlyos szerep jutott a többi napközis tanítónő számára is, akik napi szinten, a sokrétű iskolai feladat elvégzése mellett, sokat tettek e közösségerősítő célért.

 

Ők név szerint: Balla Lívia, Hajnovič Alexandra, Kiss Gabriella, Matiček Regina, Szabó Gabriella, Toma Vajda Katalin, Urbánek Enikő, Záležák Mónika.

 

Maga e modern tánc – a viszonylag nagy tömeg, és a zöld-kék-sárga kombinációs sportos viselet, melyeknek színei a tanulók egyes korcsoportjait különböztették meg – a hatvanas-hetvenes évek szpartakiádjait idézte vissza (természetesen annak ideológiai, propagandisztikus jellegétől mentesen), ám mozgáskultúrájában leginkább a disco-tánc felé hajlott.

 

A gyerekek nagyon élvezték a mozgást, bízunk benne, hogy sok hasonló produkciót látunk még tőlük, és felnövekedésük folyamatában a divattáncok mellett a magyar néptánccal és a különféle társas-táncokkal is örömet szereznek majd maguknak és a nézőközönségnek.

 

Kép forrása: Az iskola közösségi oldala

 

A mozgáskultúra fejlesztése kiemelten fontos, ennek nagyszerűségéről Szent Ágoston gyönyörű szavaival szólhatunk, aki így méltatta a tánc jelentőségét:

 

„Dicsérem a táncot, mert szabaddá tesz a nehéz dolgoktól, és mert azt, aki egyedül van, bevonja a közösségbe. Dicsérem a táncot, mert az egészséget és a szellem tisztaságát szolgálja, mert könnyeddé teszi a lelket. A tánc átváltoztatja teret, az időt és az embert. Ezeket mind az agy, az akarat és az érzések által a szétesés fenyegeti. A tánc az egész embert követeli. Az embert, aki szíve középpontjában van lehorgonyozva, oda, ahol nem rabja a szenvedélyeknek, embereknek és dolgoknak, oda, ahol nem rabja az elhagyatottság démonjának, saját énjében. A tánc felszínre hozza a szabad embert, a könnyed embert, egyensúlyba hozza minden erővel szemben. Dicsérem a táncot. Ó, ember, tanulj meg táncolni! Különben nem fogják tudni az angyalok, hogy mit kezdjenek veled a mennyben.”

 

Buday Mária

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.