Nyitókép: Körkép.sk

 

2022. június 14-én Magyarország irányából, a Monostori-hídon át Komáromot is érintette a világméretű váltófutás, mely Peace Run – Békefutás címen ismert. A mozgalmat 1987-ben a mai Bangladesben született, később Amerikában élt Sri Chinmoy indította útjára, aki alkotóművészként és sportolóként is a béke szellemiségét szolgálta.

 

A Peace Run tulajdonképpen olimpiai stílusú váltófutás, amelyhez bárki csatlakozhat. A békét jelképező fáklyát egy nemzetközi futócsapat viszi országról országra. A mozgalomba, mint fáklyavivők, olyan hírességek is bekapcsolódtak, mint II. János Pál pápa, a Dalai Láma, Nelson Mandela elnök, Muhammad Ali, Teréz anya.

A futás mottója „Tégy egy lépést a békéért!” lehet valódi, vagy jelképes, és célja egy egyszerű gondolatra épül.

 

 hirdetes_810x300  

Ha én teszek egy lépést vagy erőfeszítést a harmóniáért, vagy ha én magam akár csak egy percre is békésebbé válok, akkor ezáltal a világ is egy picit jobbá lesz.

 

A békefutás programjában különös célcsoportot képeznek a gyermekek, amit annak szervezői a következőképpen fogalmaznak meg:

 

 

„A gyermekek különösen nyitottak. A futás öröme, a fáklya látványa és a rendezvény hangulata azonnal magával ragadja őket. Nem kell nekik hosszan magyarázni, hogy mi a futás célja, automatikusan látják és átérzik. Sokszor előfordul, hogy valójában ők tanítanak minket, s az ő őszinte lelkesedésük ad erőt a futóknak, hogy tovább folytassák útjukat.”

„A sport az emberek közötti harmónia megteremtésének egy nagyszerű eszköze. Amellett, hogy az egészséges életmódra nevel, játékosan és örömmel tanít meg a közösségi értékekre, segít a csapatszellem és az egység kialakításában.”

 

E világméretű sportrendezvény részét képezi a jelenleg megrendezett Duna Menti Békefutás, melynek képviselői Magyarországról Szlovákia irányába, a Monostori-hídon áthaladva, az Erzsébet-szigeten futottak végig, majd a Nádor utcán keresztül Komárom főterére, ahol Ondrej Gajdáč alpolgármester üdvözölte őket.

 

 

A futók a világ számos országát képviselték, akikhez már a magyarországi békefutók képviselői is csatlakoztak. A Klapka-téren alapiskolás tanulók fogadták őket, a békeláng fáklyáját pedig Keszegh Béla polgármester vette át.

 

 

 

Az Eötvös Utcai Alapiskola, valamint a Határőrségi Alapiskola tanulói tartalmas kultúrműsorral köszöntötték az érkezőket, de az ünnepségen részt vettek a Jókai Mór Alapiskola, a Munka Utcai, a Rozmaring Utcai, valamint a Komenský Utcai Alapiskola kisdiákjai is. A lelkesült diáksereg csoportjai kezükbe vehették a békességet hirdető égő fáklyát, és egy tiszteletkört futottak ők is Keszegh Béla polgármester vezetésével, Komárom belvárosában.

 

A nemzetközi futócsapat Komáromból Párkány felé vette az irányt, ahol a Szent Valéria hídon haladtak át Esztergomba.

 

Most, amikor bő három hónapja véres háború dúl a szomszédságunkban, különös jelentősége lehet e békefutás eszmeiségének, hiszen nyomatékosítja, hogy békét csakis békességgel lehet megteremteni, mert a fegyverek további vérontást eredményeznek.

 

 

Ide kívánkozik még egy mondat, ami e konkrét békefutás rendezvényével nincs összefüggésben, ám lényegében rokon annak eszmeiségével.

 

„Nem csak egy egyszerű pacifista vagyok, hanem egy harcos pacifista. Hajlandó vagyok harcolni a békéért. Semmi nem vet véget a háborúnak, hacsak nem maguk az emberek tagadják meg a hadba vonulást.” (Albert Einstein)

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.