A hagyomány tovább él! A koronavírus-járvány miatti kétéves kényszerszünet után idén újra rajthoz állnak a lovak, és nyeregbe ülnek a lovasok, hogy képviseljék településüket az egyik legrangosabb lovas versenyen. 

 

Dunaszerdahely városa 2022. június 25-én, szombaton immáron hatodik alkalommal társrendezője és házigazdája a Felvidéki Vágtának, amely a budapesti Nemzeti Vágta előfutama. A rendezvény ebben az évben is a már jól ismert és megszokott helyszínen, a sikabonyi reptéren valósul meg, ahová a Vágtabuszok ingyenesen szállítják a látogatókat.

 

 

 hirdetes_400x285  

A főszerep természetesen most is a lovaké és a lovasoké lesz, akik a budapesti Nemzeti Vágtán való részvételért mérkőznek meg. A Felvidéki Vágta első három helyezettje és Dunaszerdahely házigazdaként jut tovább a Nemzeti Vágtára, míg a szlovák futam győztese Szlovákiát akkreditálja a Nemzeti Vágta nemzetközi futamába. A szlovák futamban többek között Pöstyén, Jóka és Nagyszarva lovasai mérik össze tudásukat.

 

Az egyedülálló lovas versenyen három előfutamot tervezünk. 2022-ben több olyan település versenyez, amelyek az előző években is indítottak lovast, mint például Somorja vagy Tallós. Örömünkre szolgál, hogy új településeket és lovasokat is köszönthetünk a rendezvényen. A Szenci járásból Dunaújfalu, a Dunaszerdahelyi járásból pedig Pozsonyeperjes lovasa először indul a Felvidéki Vágtán, Pozsonyeperjes lovasa a mezőny legfiatalabb zsokéja lesz. Dunaszerdahelyt ezúttal is egy tapasztalt lovas, Egri Árpád képviseli, aki 2015-ben a Felvidéki Vágta nyertese volt. „Többször rajthoz álltam a Nemzeti Vágtán a Hősök terén, ahol középdöntős is voltam. Ezt az eredményt szeretném javítani, és akár a döntőben versenyezni, hogy a felvidékiek büszkék legyenek rám” – mondta Egri Árpád.

 

A rendezvény a hagyományok továbbörökítését, a lovassportok, a lovaglás népszerűsítését  szolgálja

 

„Célunk változatlan, továbbra is azt szeretnénk, hogy a Felvidéki Vágta a magyar lovasok találkozója legyen. Nagyon fontos számunkra a lovassport népszerűsítése és támogatása, emellett a lovas hagyományok ápolása és bemutatása. Mindezt a fiatalokhoz is szeretnénk közelebb vinni, hogy számukra is büszkeséget jelentsen a lovassport. Ezen célkitűzés jegyében Kishuszár Vágtát rendezünk, így a fiatalok is kipróbálhatják magukat lóháton. Továbbá színvonalas kulturális programokkal, zenés előadásokkal, lovasbemutatókkal készülünk. Azt szeretnénk, hogy a rendezvény hangulatának minél többen legyenek részesei, egy remek programokkal teli családi napot tudjanak eltölteni, ezért ingyenes lesz a belépés” – hangsúlyozta Hájos Zoltán, a házigazda Dunaszerdahely polgármestere.

 

 

A Felvidéki Vágta szervezői idén több újdonságot is kínálnak

 

„Újdonság lesz a Kézművesek Udvara, ahol helyi és régióbeli kézművesek mutatják meg termékeiket. Az érdeklődőknek a kézművesek foglalkozásokat is tartanak. Első alkalommal Gazda- és Termelői piac is várja a látogatókat, itt szintén a hazai árusok portékája  kerül a standokra. A Csallóközi ízek utcájában a látogatók hamisítatlan csallóközi vendéglátásban részesülhetnek, ahol a kiváló fogások mellett minőségi borokat és pálinkákat is kóstolhatnak. A rendezvényen ezúttal kocsitoló versenyt is tervezünk, amelynek győztese kijut a budapesti Nemzeti Vágtára. Nagy hangsúlyt helyezünk a gyerekek szórakoztatására, akiket korabeli fajátékok várnak, továbbá egy jurtában honfoglaláskori harci eszközöket próbálhatnak ki. Bepillantást nyerhetnek továbbá egy igazi parasztudvarba is. Az elmaradhatatlan programok sem hiányoznak majd: lovasbemutató keretében a Bíró Kert Lovas Központ és az ARGYLL hagyományőrző egyesület megidézi a történelmet a 896-os csatajelenettel.

 

Egy fantasztikus lovas produkció érkezik a Felvidéki Vágtára! A Kecskemét mellőli Hagyományőrző Lovas Betyárok Egyesület tagjai 3 évvel ezelőtt meghódították Windsort, ahol részt vettek a Royal Windsor Horse Show-n. Az angol közönséget elvarázsolták, most Dunaszerdahelyre érkeznek. Az egyesület lovasbemutatójának köszönhetően a közönség bepillantást nyerhet a XIX. századi csikósvilág életébe. A produkció során láthatják, hogy ló és lovasa milyen harmóniában éltek a pusztában. A lovasbemutató része lesz a lófektetés, a lóültetés, a karikásbemutató, a poharas vágta, az asszonynevelés, a Pusztapicknick és a Pusztaötös bemutató.

 

A kulturális programok sora is gazdag lesz: a legkisebbeket interaktív gyerekműsorral várja a Glamour zenekar. Kollár Katalin, Kevicky Tünde és Érsek Rezső tolmácsolásában felcsendülnek a 110 éve született Fényes Szabolcs zeneszerző legismertebb melódiái, majd az esti órákban a Fortissimo zenekar szórakoztatja a közönséget. A Dolly Plusssz pedig hamisítatlan retro-hangulatot és nagyszerű bulit ígér”

 

– ismertette a programot Bóna Erzsébet, a BONS Promotion Kft. ügyvezetője, a Felvidéki Vágta szervezője.

 

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!