Nyitókép: Körkép.sk

 

Bátorkeszi Község Önkormányzata valamint a Felvidéki Értékőrzők szervezésében gróf Esterházy János tiszteletére emléktáblát avattak, melynek leleplezése és megáldása június 18-án történt. Bátorkeszi Község számára külön öröm és nagy megtiszteltetés volt, hogy az emléktáblát Böjte Csaba ferences rendi szerzetes áldotta meg, melyet a falu központjában álló kultúrház falán helyeztek el.

 

Maga a mű két részből tevődik össze, központi részét egy emlékplakett alkotja, amely gróf Esterházy Jánost ábrázolja, és Oláh Szilveszter szobrászművész alkotása, s amit egy feliratos márványtáblába rögzítettek.

 

 hirdetes_810x300  

 

Az ünnepségen részt vett Bátorkeszi Község polgármestere Labancz Roland, a Felvidéki Értékőrzők elnöke Pallag György, az alkotóművész Oláh Szilveszter, Molnár Imre történész, valamint neves előadóművészek és természetesen a nagyszámú faluközösség, sőt, a környező települések képviselő is.

 

Az emléktábla leleplezésére a kultúrház külső falánál került sor, majd az ünnepség az épület előadótermében folytatódott.

 

A rendezvényen jelen volt Molnár Imre történész, Esterházy-kutató is, aki ünnepi beszédében Esterházy János emberi értékeket és életeket védő, krisztuskövető tevékenységét méltatta, hiszen ő volt az, aki 80 évvel ezelőtt egyedüliként nemet mondott a zsidótörvényre.

 

 

Esterházy Jánost a kommunista diktatúra sem tudta megtörni, ő tudta kicsoda, tudta, hová tartozik, tudta, hol vannak a gyökerei, melyik földbe gyökeredzik az ő élete, küldetése, és Istentől kapott hivatása. Nem tudták megfosztani keresztény hitétől, emberi méltóságától, magyarságától, Jézust követő istengyermeki mivoltától.



Böjte Csaba az emléktábla megáldásakor, majd előadásában is mindenkit magával ragadott. Egy igazi karizmatikus személyiség, egy mai APOSTOL, aki hirdeti Krisztus igéjét, aki egy szál mikrofonnal kiáll a nép elé, és szavait mindenki érti, amely eljut az emberek tudatába. Mondanivalóját időnkét humorral fűszerezi, ami egy pillanatra sem engedi lankadni hallgatósága figyelmét.

 

Méltatja Esterházy János rendíthetetlen kitartását a krisztusi úton, amely a szeretet parancsa által minden embert, minden nemzetet egyforma értékűnek tart, hiszen mindnyájan Isten gyermekei vagyunk. Reményét fejezte ki annak tekintetében, hogy Esterházy Jánost egyszer majd szentté nyilvánítják, de legalábbis mielőbb elérkezik boldoggá avatásának ünnepe.

 

 

 

Emellett kitért Szent István és Szent László tevékenységére, akik megteremtették és megszilárdították a Kárpát-medence egységét, amely az itt élő népek javát szolgálta.

 

Bátorkeszi Község Önkormányzata valamint a Felvidéki Értékőrzők által szervezett, nívós kultúrműsorral ünnepélyessé tett Esterházy-ünnepség igazi szellemi feltöltődést jelentett, és utat mutatott a jelenlévő közösség számára.

 

Az ünnepség további részében a jelenlévők megtekinthették a kultúrházban rendezett Esterházy emlékkiállítást is.

 

 

Böjte Csaba testvér személyes jelenléte bizonyára beíródik Bátorkeszi történelmébe.

 

Buday Mária

A képek forrása a Felvidéki Értékőrzők közösségi oldala

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.