Hirdetés (X)

Régió

Barkó napot tartottak Gömöralmágyban – képekkel

Bemutatták a Barkóság öltözködését, mesevilágát és táncait.

Nyitókép: Körkép.sk

 

A Csemadok Almágyi Alapszervezete és a Barkó Kézműves Egyesület Ózdról Barkó napot tartottak  Gömöralmágyban. Az ózdiak vendégszereplése már évek óta esedékes volt, de a pandémia végett mindig elhalasztották. Most eljöttek, bemutatták a barkó néphagyományt, azt, ami mára még megmaradt belőle. Bemutatták a Barkóság öltözködését, mesevilágát és táncait.

 

A Barkóságról

 

A Barkóság egy viszonylag könnyen meghatározható terület Gömör megye déli és Borsod megye északi részén. Tulajdonképen fedi az Erdőhát dombság területét, a Gortva patak jobb partjánál kezdődik és a Hangony patak völgyében végződik. Hosszában pedig a Medvesaljától kezdődően az államhatár két oldalán húzódik egészen Ózd körzetéig. Erdős vidék ez, ahol a dombok szűk völgyeket alkotnak. Nehezen művelhető földje kemény erdei munkára ösztönözte népét, a barkókat. Történelmileg úgy alakult, hogy a palócság területén belül tehát egy zárt terület jött létre, ez lett a Barkósag, egy sajátos, elkülöníthető néphagyománnyal rendelkező egység.

 

Barkó Kézműves Egyesület, Ózdról.

 

A Barkóságról nagyon sokáig nem hallott a köztudat, ám az utóbbi időkben egyre többen vannak, akik felfedezték a létét. Ezek közé tartozik a Barkó Kézműves Egyesület is Ózdról. Hosszú évek óta dolgoznak azon, hogy megmentsék a barkó néphagyományt és láttassák annak elemeit. Erről beszélt Olácsi-Pálmai Ilka, az egyesület elnöke az almágyi kultúrházban. Fáradtságos és következetes munkával gyűjtöttek, és most ennek a gyűjtésnek a termését mutatják be.

 

A Barkó nap műsora

 

Az egyesület egy kiállítást készített, amely a barkó öltözékek anyagait, szabását, elemeit és mintáit mutatja be. Divatbemutatót is láthatott a közönség az egyesület által készített kollekciókból, majd hallgathatta a barkó Csipkés Vili bácsi által lejegyzett népmeséket,  Ádám Levente és Bumberák Maja tolmácsolásában. A végére a Szabad Szombat Táncegyüttes a Legényes zenekar segédletével temperamentumos népi táncot adott elő.

 

Agócs Ildikó, a Csemadok helyi szervezetének az elnöke megköszönte az egyesület műsorát és kifejezte reményét, hogy máskor is eljönnek Gömöralmágyba, megörvendeztetni a közönséget.

 

 

Mede Géza

a képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket