Nyitókép: Körkép.sk

 

Az Orbán-kormány több száz felvidéki magyar ingatlan mellett Rimaszombatban 15 millió forinttal (mintegy 37 500 euró) támogatja a templomfelújítási munkáltokat.

 

Felirat a templom bejárata fölött:

Hex augusta Maria Theresia Deo et Catholicis posuit

Fenséges Királynő Mária Terézia Építtette Istennek és a katolikusoknak

 hirdetes_300x300  

 

Rimaszombat gyönyörű főterén sétálva az ember figyelmét nem kerüli el, hogy a tér közepén álló katolikus templom be van állásolva, körülötte munkások tesznek-vesznek, dolgoznak. Kivülről javítják a templomot. Az emberek élénken érdeklődve követik az eseményeket, egyrészt örülnek a javítási munkálatoknak, másrészt sokukat érdekeklik a részletek, mennyibe kerül a javítás, honnan van rá pénz, mikor lesznek készen a munkákkal.

 

A Körkép.sk utánajárt, megkérdezte erről Rastislav Polákot, a rimaszombati plébánia esperes-plébánosát.

 

Rastislav Polák, a rimaszombati plébánia esperes-plébánosa elégedett a munkálatokkal. Kép forrása: Körkép.sk

 

Rastislav Polák válaszában elmondta, hogy a plébánia elhatározása alapján zajlik a templom tornyának és homlokzatának felújítása. Szükségesnek mutatkozott a külső falak injektálással történő szanálása, nedvességtől való megóvása is.

 

„A költségvetés 90 000 euró. Ez sok pénz, ennyit nem tudtunk volna saját pénzből ráfordítani a munkálatok elvégzésére. Ezért végtelenül hálásak vagyunk Magyarország kormányának, amely a Magyar Templomfelújítási Programból tavaly 15 millió forintot (42,3 ezer euró) hagyott jóvá a számunkra. Így tudtunk belevágni a munkálatokba. Köszönjük a városnak is, illetve Jozef Šimko polgármesternek, aki a polgármesteri keretéből, hozzájárulásként 10 000 eurót adott. A pénz többi részét, amely cca. 38 ezer eurót tesz ki, a saját költségvetésünkből adjuk, ami nagyrészt a híveink adományaiból jött össze. Még egyszer hangsúlyozom, hogy Magyarország segítsége nélkül nem fogtunk volna bele a javításokba. Szükségesnek érzem leszögezni, hogy ez a segítség jóval nagyobb volumenű, mint amit általában kapunk a szlovákiai felsőbb szerveinktől.”

 

– hangsúlyozta az esperes.

 

Zajlik a templom tornyának és homlokzatának felújítása.

 

A munkálatok a tervek szerint haladnak, a kivitelezők munkájával elégedettek.

 

Hozzátette, hogy a munkálatok a tervek szerint haladnak, a kivitelezők munkájával elégedettek. Ha minden jól megy, augusztus 15-én átadják az épületet, amely remélhetőleg teljesíteni fogja a hívek, a lakosság, de a turisták igényeit is.

 

Kiemelte, hogy az együttműködés a magyarországi partnerrel példás. Örül, hogy Rimaszombatban maradéktalanul teljesül Magyarország kormányának az eredeti elvárása, miszerint:

 

  • az állagmegóvással szebbé, vonzóbbá teszik a templomokat és környezetüket, nemcsak a lakosok, de a turistáknak részére is,
  • a munkálatok helyi vállalkozókra bízásával elősegítik a régióban a munkanélküliség csökkenését,
  • megnyerik a szlovák nemzetiségű polgártársainkat, hogy a munkálatok elvégzése az ő érdekük is, hiszen a templomokat ugyanúgy használhatják, mint a magyarok.
az együttműködés a magyarországi partnerrel példás.

 

Kérdésünkre Rastislav Polák elmondta azt is, hogy a munkálatok végzéséhez a rozsnyói püspökségnek is nagyon pozitív a hozzáállása.

 

A templom rövid története:

 

Az első templom a 11.században a város főterén épült. A templom eredetileg katolikus volt, de a reformáció után a kálvinisták használták. Fordulat csak Mária Terézia uralkodása alatt állt be. A királyi bíróság végső határozata a templomot illetően 1771. április 9–én a katolikusok javára döntött. Mivelhogy az eredeti templom már régi és megrongált volt, összeomlás fenyegette, ezért 1775-ben lerombolták és Mária Terézia királynő új, késői-barokk stílusú templomot építtetett, amely a mai napig fennáll. (Forrás: plébánia internetes oldala)

 

Mede Géza

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 13 olvasónak tetszik ez a cikk.