Besztercebánya megye 15 helyszínen adott át hosszabb-rövidebb útszakaszt a Rimaszombati járás déli részén, amelyeket az elmúlt ötéves választási időszakban újítottak fel. Az egyes helyszíneken a megye képviseletében Ondrej Lunter, a megye elnökjelöltje és a Szövetség-Aliancia képviselőjelöltjei – Juhász Péter, Cziprusz Zoltán, Auxt Ferenc, Mag Fodor Enikő és Vavrek István – adták át az utakat a helyieket képviselő polgármestereknek és a jelenlévő polgároknak.

 

Az átadási akciót és a sajtótájékoztatót egy „zsáktelepülésen” kezdték, mégpedig Korláton, amely a főútvonaltól mintegy négy kilométerre esik ki oldalra. Minden bizonnyal tudatosan választották Korlátot első helyszínnek, ugyanis láthatóan jól sikerült a bekötőút leaszfaltozása.

 

Ondrej Lunter arról beszélt, sajnálja, hogy a központi kormányzat mindennel foglalkozik, csak az emberek problémáival nem. Ellenben a megyei önkormányzat – talán azért, mert közelebb van az emberekhez – az elmúlt időszakban sokat foglalkozott a vidékkel, annak fejlesztésével. Kiemelte, hogy ma már nagyon sok leaszfaltozott, rendbe tett útszakasszal lettek gazdagabbak az emberek a Rimaszombati járás déli részén is. Komfortosabban közlekednek, ami alapot jelenthet a gazdaság fejlesztésében, a turisták pedig kulturáltabb környezetet tapasztalhatnak.

 hirdetes_400x285  

 

Fotó: Mede Géza
Fotó: Mede Géza

 

Ismertette, hogy soha ennyi utat nem újítottak fel, köszönhetően annak is, hogy változtattak a pénzeszközök szétosztásának módján. Eddig ehhez a lakosok száma szolgált alapul, ám ez előnybe hozta az északi járásokat. Most az úthálózat hossza szerint osztják a pénzt, úgy véli, ez sokkal igazságosabb. Így történt, hogy a járás kapta a legtöbb pénzt, amiből a legtöbb utat újíthatták fel. Közölte, hogy a felújításoknak még nincs vége, folytatni fogják, amíg minden szakaszt fel nem újítanak.

 

Juhász Péter képviselő szerint az utak felújítása nagyon jól halad, hangsúlyozta a korrekt kapcsolatokat a megyével.

 

Fotó: Mede Géza
Fotó: Mede Géza

 

Magyar István, Korlát polgármestere megköszönte az útfelújítást. Elmondta, hogy a község egyben leaszfaltoztatta a községhez tartozó utcákat is, amelyre 203 ezer eurót kapott a régiófejlesztési minisztériumtól (MIRRI). Így most büszkén mondhatják, hogy a községük fejlődik. Beszélt arról is, hogy a volt iskolából 380 ezer euróból envirocentrumot szeretnének kialakítani, amely kulturális és közösségi célokat fog szolgálni. Elmondta, nagyon örül, hogy két éve sikerült felújítani a községi hivatal külsejét is, most a belső munkákra kértek 200 ezer eurót.

 

„Így a község eddigi leépülése megáll, nálunk is következik egy fejlődési időszak, aminek a polgáraink nagyon örülnek” – mondta a polgármester.

 

A Körkép.sk Ajnácskőn is követte a felújított útszakaszok átadását és átvételét, ami a szalag átvágásának aktusával zajlott. Poprocky Iván polgármester megköszönte a beruházást, elmondta, hogy a községen keresztül vezető megyei utakat majd csak a készülő kanalizáció realizálása után fogják felújítani. Ehhez nagyon kéri a polgárok és az átutazók türelmét.

 

Fotó: Mede Géza
Fotó: Mede Géza
Fotó: Mede Géza

 

Ezután még 13 helyen vágták át a szalagot a járás déli részén annak jeléül, hogy átadtak használatra egy-egy elkészült útszakaszt.

 

Mede Géza

A képek a szerző felvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.