Nyitókép: Körkép.sk

 

Aki szombaton ellátogatott Gömörpéterfalára, a sportpályára, bizonyára nem csalódott a szórakozási lehetőségekben. A sokszínű főzőfesztivál, a színvonalas kultúrműsor és a gyerekek számára szervezett programok idősek és fiatalok tömegét mozgatták meg, akik persze nemcsak a maguk szórakozását, de a gyerekek örömét is figyelemmel kísérték.

 

 

A Palóc Étkek Napja idén már negyedszer lett megrendezve. A színvonal és a látogatók nagy száma alapján elmondható, hogy a rendezvény évről évre jobb. A Palóc Kocsma és gazdája, Keka Maros nem enged alább a kezdeti lendületből, mint ahogy nagyszámú segítői sem, akik anyagiakkal, díjakkal vagy akár a puszta kezükkel tettek sokat a látogatók elégedettségéért.

 hirdetes_300x300  

 

Keka Maros megnyitja a rendezvényt Kovács Magdolna társaságában.

 

A főzőfesztiválon ezúttal 17 csapat főzött, akik jellemzően környékbeliek, tehát palócföldiek voltak. Főleg bográcsos ételeket főztek, mindenfajta pörköltet, gulyást, babgulyást, káposztalevest, vadasat, nem vadasat, tésztával és tészta nélkül. Sütöttek még finom herőcét is. Dél körül már kóstolhatta a nagyszámú közönség a finomabbnál finomabb palócságokat. Ez a kóstolgatás aztán eltartott csaknem öt óráig, amikorra is kimerültek a bográcsok, elkelt a tartalmuk.

 

A rendezvényt Keka Maros, a házigazda nyitotta meg, majd kicsiknek és nagyoknak egyaránt nagyon jó szórakozást kívánt.

 

A hires détéri palóc herőce.

 

A délutáni kultúrműsor menetét Kovács Magdolna konferanszié ismertette. Dallal, verssel, mesével léptek fel a színpadon Nagypál Katóca, Szücs Künde, Vass Eduárd, fellépett Pákó Marika a Mákvirágokkal Rimaszombatból, és persze Kovács Dorina a gyönyörű énekével. Népdalokkal szerepeltek a Barkó Menyecskék Gesztetéből, a Népdalkör Asszonykórus Almágyból, majd Agócs Sándor tárogatója örvendeztette meg a közönséget. Ezután pedig a csalogány Szvorák Katalin énekelt csaknem egy órán keresztül.

 

Barkó Menyecskék fellépés előtt.

 

Következett a nagy érdeklődéssel várt tombola. A rendezők szerint mintegy ezer jegy kelt el, a bőkezű szponzorok jóvoltából pedig 40 díj került kiosztásra.

 

Nagypál Katóca

 

Szép idő, vásári hangulat uralkodott a sportpályán. Állatsimogató, árusok hada, lovaglási lehetőség szolgált a gyerekeknek, akik húzták is a papákat a bugyellárisukkal együtt a sátrak felé vásárfia vásárlása céljából. A felnőtteknek pedig a sörcsapoló sátor szolgált, hogy a mamák szúrós tekintete kíséretében lehűthessék felhevült testüket (és torkukat).

 

Pákó Marika és a Mákvirágok a Barkó Menyecskékkel éneklik a „Magyar vagyok, magyar” kezdetű dalt.

 

Az este is kellemes időben és jó szórakozással telt el azok számára, akik szeretik a rockzenét és a táncot.

 

Kovács Dorina Rimaszombatból

 

Almágyi Asszonykórus

 

Barkó Menyecskék

 

Mede Géza

Képek: A szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.