Ferenc
  • HUF: 418.67
  • USD: 0.98
  • 8 °C
  • 20 °C

Hirdetés (X)

Régió

Egyedi szalmaház Szlovákiában – Képekkel

Az alapötlet nem új. Már kőkori elődeink is felismerték a szalma felhasználásának lehetőségeit

Nyitókép: ng.hu

 

Ma az élet mind több területén nem is csak egyszerűen felmerül, hanem szinte már elvárás az „öko”, a természetbarát hozzáállás. Nem meglepő hogy szerte a Földön szép lassan kezdenek gyarapodni a természetes alapanyagokból, például fa és szalma felhasználásával épült házak.

 

Az alapötlet nem új. Már kőkori elődeink is felismerték, szalma felhasználásával kellemesebb érzést nyújtó időszakos otthont készíthetnek maguknak annál, mint ha pusztán egy barlangban húznák meg magukat. Az újabb időkben, Európában helyenként már több száz éve is használtak szalmát házak építése során, de szalmabálákból felrakott falakkal csak azóta van mód építkezni, hogy az ember megalkotta a szalmabálázó-gépet (az első típusok a 19. század végén jelentek meg, a modern bálázók pedig csak az 1940-es években). Aztán az új építőanyagok kora magával hozta az ilyen házak építésének szükségtelenségét.

 

Kép forrása: ng.hu

 

Számos előnye van a szalmahasználatnak. E 100 százalékban természetes alapanyag viszonylag olcsó. Kiváló hőszigetelő tulajdonsága is fontos szempont. Többnyire helyben vagy legalábbis a leendő építkezés közeléből származik, így nem kell túl nagy szállítási költségre számítani. Az sem elhanyagolható, hogy amennyiben netán valaki bármi okból meggondolná magát és máshová költözne, a szalmaház le is bontható és a „törmelék” minden része újrahasznosítható valamilyen módon.

 

Mint az égvilágon mindennek, a szalmabálás házaknak is vannak hátrányai. Gondot okozhatnak a rágcsálók és egyes rovarok. A szalma hajlamos a nedvesedésre. Ezért a vakolaton adódó repedéseket azonnal szükséges javítani. A vízcsövek felületén kicsapódó pára is a szalma nedvesedését okozhatja. Jóllehet, amint arról már tettünk említést, évszázadokkal ezelőtt is használták házfalakhoz, a napjainkban épülő szalmás házakban egyelőre kevesen bíznak. Miért? Talán mert inkább csak kísérleti jellegűnek tekintik az ilyesféle épületeket, és a fentebb említettek miatt állandóan fellépő gondokkal terheltnek ítélik meg.

 

2011-ben díjat is kiérdemelt ez a szalmabálás ház. Kép forrása: ng.hu

 

Szlovákiában is épült már legalább százötven modern szalmaház. Aki szeretné személyesen látni, az a Szenci járásban található, Pozsonytól 25 kilométerre fekvő Hegysúr község északi szélén, a Poľná és a Senecká utcák közé ékelődő picike utcácskában találja meg e kis házat.

 

Egy tökéletesen megtervezett és kivitelezett szalmaház, ha megvan hozzá a megfelelő helyszín, jó döntés lehet. Szempont lehet a kisebb fűtésszámla, éppígy – a természetbarát alapanyagok felhasználása által – a lehető legkevésbé természetkárosító szándéknak való megfelelési igény is. Aki ilyet álmodik magának, az bizonyára nem fogja megbánni.

 

National Geographic

Megosztás:
Címkék: Hegysúr szalmaház

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket