Nyitókép: Körkép.sk

 

Komáromban sokakat megörvendeztetett a hír, miszerint egy sikeres pályázatnak köszönhetően újabb kerékpáros útszakasz kiépítése valósul meg. A 233 ezer eurós uniós támogatás segítségével Komárom egyik legforgalmasabb helyén, a Rákóczi utcán, a jelenlegi járda szélesítésével alakítják ki az új kerékpárutat, ami által a gyalogjáró is megújul.

 

A tervezett munkálatok megkezdését augusztus elejére ígérték, amely szerint az első szakaszt a városból kivezető oldalon, a Vág-híd irányába folytatják.

 

 hirdetes_300x300  
Komárom, Vág-híd


E munkafolyamatot a Körképpel is szemrevételeztük.

 

A tervek szerint ezt követi majd a második szakasz, a szemközti oldal kiépítése, a Vág-híd irányából a Komenský utcai letérőig.

 

Már folyamatban van a kerékpárút kialakítása

 

A város egy újabb pályázat benyújtásával harmadik szakasz kialakítását is tervezi, mégpedig a Komenský utcai letérőtől egészen a Petőfi utcai letérőig, a túloldalon pedig, a helyszín sajátosságainak megfelelően a körforgalomtól a Petőfi utcai letérőig.

 

Az újabb kerékpárutak kiépítése jelentős könnyítés a bringázók számára, hiszen biztonságosabbá teszi a közlekedést. Különösen igaz ez a Rákóczi utcára, amely a város legforgalmasabb szakaszai közé tartozik, tekintettel a városból ki- és befelé tartó forgalomra.

 

A Rákóczi utca a munkálatok megkezdése előtt

 

Helyi információk szerint előkészítésben van Komárom város kerékpáros közlekedésének teljes koncepciója, amely meghatározza az egyes szakaszok kiépítésének folytatási vonalát, megalkotva ezzel a teljes városi hálózatot.

 

Tervezett kerékpárutak térképe

 

Mindez nagyszerű és hasznos dolognak ígérkezik, ám sok kerékpáros és gyalogos álma akkor válna valóra, ha a szóban forgó Rákóczi utcáról nem kényszerülnének a Vág-hídra, amennyiben az Izsa felé vezető dunai kerékpárútra szeretnének kijutni.

 

A híd nem csupán jelenlegi állapota miatt életveszélyes, hiszen ha meg is valósul a felújítása, a rajta haladó úttest szélessége a régi marad.

 

A híd felé tartó autósor

 

A keskeny híd a kerékpárosok számára fokozottan balesetveszélyes, hiszen az óriási forgalom, főként a kamionforgalom, szinte helyet sem hagy számukra. Így az elővigyázatosabbak a járdára kényszerülnek, ennek gidres-gödrös felülete azonban az úttest felületénél is sokkal rosszabb, mert pár méterenként esőcsatornák, szerelőaknák(?) fedelei teszik egyenetlenné.

 

A járda felülete és a védőrács

 

Amennyiben a kerékpáros kezében picit is meginog a kormány, pillanatok alatt egy kamion kerekei alatt találhatja magát. Aztán ilyen esetekben a megkötött „életbiztosítás” is legfeljebb a legközelebbi hozzátartozóknak nyújthat csak némi anyagi támogatást.

 

Szó, ami szó, a kerékpárosok és természetkedvelők álma akkor válna valóra, ha a jelenlegi Vág-híd és Vág–Duna torkolat (a spicc) között egy kis gyalogos-kerékpáros hidacska vezetne át a folyó felett. Így a Vág–Duna jobb és bal oldalán haladó EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárút Komárom területén teljesen elkerülhetné a legnagyobb forgalmat.

 

És egyszer csak a járda is elfogy … Az EuroVelo 6 kerékpárútra éppen a kanyarban, jobbfelé térünk le

 

A kerékpáros inkább a járdát választja

 

Egy kishíd segítségével mindegyik irányba könnyebb lenne a közlekedés a kerékpárosoknak és a túrázóknak egyaránt.

 

Valahol a padokon túl lenne jó egy kerékpáros-gyalogos hidacska

 

Sok ilyen hidacskát láthatunk Budapesten, Tatabányán vagy például az ausztriai Innsbruck belvárosában az Inn folyó felett. De nem is kell talán ilyen messzire menni, hiszen a gútai fahíd is ezt a célt szolgálja, ugyanígy a Nagylél-szigetre felvezető Mandaléna híd is.

 

Egész Felvidék-szerte találhatunk gyalogos-biciklis hidakat, például a Nyitra folyón Bajmóc közelében vagy Rimaszombatban, ahol egyszerű, de hasznos vaskonstrukciós hidat láthatunk a városkertben. A Dunajec folyón pedig gyönyörű hidacska vezet át a Vöröskolostorról a szemközt fekvő lengyelországi városkába.

 

Komárom, Vág-híd

 

Gondoljunk csak bele, ha a Vág–Dunán is megépülhetne egy hidacska, számos szép kirándulóhely és a város nevezetességei is könnyebben megközelíthetővé válhatnának a helyi lakók és a turisták számára is. Ha ilyen jellegű fejlesztésre kínálkozna lehetőség, például egy Interreg pályázat keretében – az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, az valóban egy álom megvalósulását jelenthetné.

 

Buday Mária

A kerékpárút építési tervének térképe a város közösségi oldaláról származik.

A képek a szerző felvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.