Nyitókép: trnava-vuc.sk

 

Alig két hónap múlva, október 19-én összevont megyei és önkormányzati választások lesznek Szlovákiában. Elvileg a legfontosabb választás minden parlamenten kívüli számára, mint amilyen például a Szövetség-Aliancia is, hiszen máshol nem tud felkerülni a politikai palettára.

 

A pártok így sorra jelentik be megyefőnök-jelöltjeiket, kampánycsapataikat, egymás után érkeznek a sajtóhírek arról, hogy ki kit támogat, illetve nem támogat.

 

Viskupič már a magyarok között kampányol

 hirdetes_400x285  

 

Az OĽaNO ma Jozef Viskupič jelenlegi megyefőnök indulását jelentette be, aki egy ideje kétnyelvű óriásplakátokon már a régió magyarlakta területein is kampányol. A Hlas ma tájékoztatott arról, hogy ugyanitt, tehát Nagyszombat megyében Martin Červenka polgármestert támogatja.

 

További bejelentett személy Nagyszombat megye megyefőnöki posztjára Martin Beluský (Kotleba pártja) és függetlenként Zdenko Čambal.

 

Viskupič mögé felsorakozott a demokratikus szlovák jobboldal. Kép forrása: SITA

 

A szlovákok már felálltak

 

Viskupič jelölését, aki az OĽaNO elnökének, Igor Matovičnak az unokatestvére, a KDH, a Sme rodina, a SPOLU, az ODS, a Šanca, a Za ľudí és az OKS is támogatja. A kampány tehát már zajlik, a pártok választási programjaikat írják, új iskolák megnyitását jelentik be, fejlesztésekről számolnak be, állnak fel a kampánycsapatok, rakják össze a választási költségvetést.

 

Akár győzhetnek is a magyarok Nyitra megyében. A Szövetség bemutatta jelöltjeit – Videó+ jelöltek

 

Belső ellentétek nehezítik az érdemi munkát

 

Eközben pedig a belső ellentétekkel terhelt Szövetség-Aliancia mélyen hallgat. Mégpedig abban a Nagyszombat megyében, ahol elvileg a legerősebbek regionális szinten. A hallgatás oka a Körkép.sk információi szerint, hogy a Galántai és a Dunaszerdahelyi járásban egymással harcolnak a párt platformjai, erős emberei. Míg ugyanis a Galántai járásban Berényi Józsefet jelölte megyefőnöknek a párt járási szervezete, a Dunaszerdahelyiben egy jelölt sem kapott többséget. Berényi indulását így következő lépésként a Szövetség-Aliancia megyei szervezetének kellene jóváhagynia. Ami egyelőre várat magára. Legalábbis erről szóló hivatalos értesítés szerkesztőségünkhöz cikkünk publikálásáig nem érkezett.

 

A Körkép.sk úgy tudja, hogy a háttérben a platformok közti cicaharc húzódik. A Most-Híd és az Összefogás-platform ugyanis nem tudja lenyelni, hogy az ő jelöltjük a Dunaszerdahelyi járásban, Mózes Szabolcs idő előtt elvérzett.

 

Dunaszerdahely – Megyei képviselőjelölteket választott a Szövetség. Rigó és Őry sem kapott bizalmat

 

A jelöltlisták leadásának határideje mindenesetre egyre közeleg. Hogy ki indul helyi és megyei képviselőnek, polgármesternek, megyefőnök-jelöltnek, legkésőbb augusztus 30-ig kell bejelenteni.

 

Az MKP platform ragaszkodik Berényi jelöléséhez Nagyszombat megyében

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.