Nyitókép: Körkép.sk

 

Mottó: „Nem vagyunk másodrendű állampolgárok.”

 

Az R2-es főközlekedési út 4,5 kilométeres szakasza Bátka után Tornalja felé javításra szorul. Ki kell cserélni az útburkolatot, szélesíteni kell az útszakaszt, meg kell erősíteni két hidat.

 

Mi a helyzet Bátkánál?

 hirdetes_400x285  

 

A kivitelező a munkákat márciusban kezdte meg. Álláspontja szerint a kivitelezési munkálatok elvégzése alatt 4 hónapra le kell zárni az útszakaszt a forgalom elől, tehát a szokásos gépjárműforgalom elkerülő útra kell, hogy terelődjön. Az illetékes hatóságok a szakasz lezárását és az elterelő utat a múlt héten jelölték ki. A forgalom most Bátka és Tornalja között a Bátka-Rimaszécs-Szentkirály-Tornalja útvonalra került, amelyet alacsonyabb rendű utak képeznek.

 

A kivitelezési munkálatok elvégzése alatt 4 hónapra le kell zárni az útszakaszt a forgalom elől, Kép forrása: Körkép.sk

 

Nagy a felháborodás!

 

„Ennek így semmi értelme! A felvétel a mai nap készült 15 órakor. A munkaterületen senki nem dolgozik. Bátkában az elkerülő szakaszon forgalomszámlálást végeztünk a munkatársakkal, melynek az eredménye napi 1456 tehergépjármű és 2997 személygépjármű. Csütörtökön csatlakozunk a forgalomlezáráshoz Radnóton, valamint felszólítjuk a közlekedésügyi minisztériumot, hogy kötelezze a kivitelezőt a munkálatok mielőbbi elvégzésére

 

– reagált az érintett település, Bátka polgármestere a döntésre a falu közösségi oldalán.

 

Csatolmányként egy kép látható a mukaterületről, amely érzékelhetővé teszi a felháborodást, amely még ebben a viszonylag visszafogott szövegben is fellelhető.

 

„Számítottunk mi erre, de hogy ez a helyzet egész télen fog tartani, az felháborító”

 

– mondta Kovács Iván Abafaláról.

 

Mi lesz itt? Állandóan a kamionok sivítását kell hallgatnunk, még éjszaka is. Ezek a veszélyes kanyarokban se lassítanak, méghozzá ott, ahol már halálos balesetek voltak, mint például Rimaszécsen, vagy itt nálunk, Abafalán is. Jön az ősz, jön a tél. Itt valamit csinálni kell, ez így nem mehet!”

 

tette hozzá.

 

Bari Aladár, Radnót polgármestere szerint őket is nagymértékben érinti a forgalomelterelés.

 

„Nálunk, a községen teljes hosszában keresztülvezet a Bátka-Rimaszécs III. kategóriájú közút. Járdáink nincsenek, az intézményeink, ú.m. az iskola, óvoda, községháza a közút mellett vannak, így az emberek azon közlekednek. Eddig is veszélyes volt a helyzet, de el se tudom képzelni, így mi lesz velünk. Ez az akció nagyon rosszul volt előkészítve. A járművek nem tartják be a 30 km/ó sebességkorlátozást, sőt éjszaka dudálva száguldanak végig a falun, nehogy kiszaladjon eléjük valaki. Az egyik polgárunk éppen most jött panasszal, hogy a tavaly javított háza repedezik. A közutat is nemrégiben aszfaltoztatta a megye, de már több helyen megrepedeztek a szélek”

 

– mondta Bari.

 

„Holnapra figyelemfelkeltő útlezárást hirdettünk az Aliancia-Szövetség megyei képviselőivel együtt 10 órakor itt, Radnóton. Ezúton is kérem az érintett polgárokat, jöjjenek el minél nagyobb számban az akciónkra, hogy kellő nyomatékkal szerezhessünk érvényt az igazunknak. Mi itt, a Rimaszombati járás déli részén nem lehetünk másodrendűek, ugyanolyan állampolgárok vagyunk, mint bárki más az országban”

 

– tette hozzá.

 

Mi a fölháborító az egészben?

 

  • Minden jel szerint az akció nem volt kellőképpen előkészítve.
  • Kérdéses, hogy az ilyen utólagos megoldások kellőképpen javítanak-e az előállt helyzeten.
  • Vajon az illetékes hatóságok és a kivitelező tudatosítják-e kellőképpen a felelősségüket?
  • Felvetődik a kérdés a megye felelősségét illetően is. Pár hónapja fejezték be az útjaik aszfaltozását a térségben. Vajon miért nem tudtak időben az R2-es javításáról és az ezzel járó problémákról?
  • Es végül felmerül a kérdés, miért is kerül Gömör déli része állandóan ilyen megalázó helyzetbe?Még el se múlt teljesen a szerencsétlen Sajó-probléma, máris itt van egy másik, amely szintén a járás déli részét érinti, méghozzá huzamosabb időre.

 

A témában csütörtökön délelőtt 10-11 óra között a Besztercebánya megyei képviselők és a környező falvak polgármesterei Nemesradnótnál útlezárásos tiltakozást szerveznek.

 

 

Mede Géza

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.