Mottó: „A jövő azé, aki szolgál és szívét osztja szét!” (Arany Niki)

 

Frissítve: aug.29, 08.59 Aki eljött a Felvidéki Búzaösszeöntés ünnepségére Sajószentkirályra, minden bizonnyal nem bánta meg. Emelkedett hangulatú, kellőképpen ünnepélyes, színvonalas szervezésű rendezvényt állított össze a rendezőbizottság, amelyet a Szlovákiai Agrárkamara, a Gazda Polgári Társulás és Sajószentkirály község önkormányzata alkotott. A rendezvényen, melyhez méltó környezetet jelentett a szép kastély parkja, beszédet tartott Forró Krisztián, a Szövetség-Aliancia elnöke is.

 

Béres Ferenc, a község polgármestere nyitóbeszédében üdvözölte a megjelenteket. Kifejezte mérhetetlen örömét, hogy Gömör, és benne az ő faluja lett a színhelye az ez évi búzaösszeöntésnek.

 

„Nagy megtiszteltetés, hogy ránk gondoltak a helyszín kiválasztásánál, igyekszünk a bizalmat kellőképpen meghálálni”

 

 hirdetes_300x300  

– mondta a polgármester.

 

 

Ismertette a község történelmét, különös tekintettel arra, hogy abban két szent királyunk is szerepet játszott, mégpedig Szent István és Szent László királyok. Beszélt arról, hogy a községet történelme során sok szerencsétlenség és balsiker érte, de mindig sikerült talpra állniuk.

 

„Voltunk, vagyunk és minden bizonnyal leszünk is, meg kell, hogy maradjunk ezekben a viharos időkben is”

 

fejezte be beszédét Béres Ferenc.

 

A továbbiakban a felszólalók a Magyarok Kenyere – Felvidéki Búzaösszeöntés fontosságáról, jelentőségéről beszéltek. Megtudtuk, hogy jelen pillanatban mintegy 40 tonna búza gyűlt össze az adakozó gazdák jóvoltából. Ez még nem a végleges mennyiség, szeptember 10-ig fogják gyűjteni, tehát a begyűjtött búzamennyiség növekedni fog. Az összegyűjtött búzát ezután megőrlik, és a lisztet szétadják a rászoruló gyermekintézeteknek.

 

Forró Krisztián, a Szövetség-Aliancia elnöke szintén beszédet tartott.

 

Kifejtették, hogy nagy köszönet illeti az adakozó gazdákat. Azt tapasztalták, hogy kisebb-nagyobb mennyiségben tulajdonképpen minden mezőgazdasági vállalkozó adakozott. Sokat tettek ezért főleg a falugazdászok, akik már itt, Gömörben is többen vannak.

 

Forró Krisztián, a Szövetség-Aliancia elnöke beszédében kiemelte annak fontosságát, hogy a felvidéki magyarság a kezébe vegye a saját sorsát.

 

„Sajnos a szlovák kormány mostohán bánik velünk, az anyaország támogatása számunkra a megmaradásunkat jelenti”

 

szögezte le Forró Krisztián.

 

Ezután a Felvidék hét régiójának képviselői összeöntöttek egy jelképes mennyiségű búzát az előkészített nagy dézsába.

 

 

Szívet-lelket melengető volt a kultúrműsor is. Arany Niki énekes Rimaszombatból egy szavalatokból és hazafias dalokból álló rövid műsort adott elő – nagy sikerrel. Majd Agócs Sándor tárogatósunk játéka csalt könnyeket a kérges tenyerű gazdák szemébe.

 

Az ünnepélyes komolyság erejével hatott a Himnusz és a Szózat elénekelése, valamint két szent királyunk szobrának a megkoszorúzása és az elkészített új kenyér megáldása is. A kenyér megáldását a katolikus, az evangélikus és a református lelkészek végezték, akik az ünnephez illő evangéliumokat idéztek és magyaráztak. A megáldott kenyeret aztán a gazdák megszegték, szép kislányok pedig széthordták a jelenlevők között.

 

A rendezvény vacsorával ért véget, amelyet a község készített a vendégek tiszteletére.

 

 

A Körkép.sk megkérdezte a jelenlevőket, mi a véleményük, milyen hatást tett rájuk a rendezvény?

 

Hencz Péter, Bátka polgármestere:

 

„Én nagyon elégedett vagyok a rendezvénnyel. Már az a tény is megörvendeztet, hogy itt rendezték nálunk, Gömörben. Ez a mi gazdáink megbecsülését jelenti, és büszke vagyok a rendezvény magas színvonalára is.”

 

Marian Habovčík, a Gömöri Városok és Falvak Társulásának az elnöke:

 

„Én egy nagyszerű rendezvénynek tartom, ami jól sikerült. Ezenkívül egy nagyon szükséges rendezvény is, amely amellett, hogy örömet és megbecsülést jelent a gazdáinknak, egyben önbizalmat is jelent nekik ezekben a viszontagságos időkben”

 

– mondta Habovčík.

 

Rákosi János, Sajólénártfala polgármestere:

 

„Én örülök, hogy itt lehettem és egy kicsit magyarnak érezhettem magam. Méltó rendezvény volt. Nem szeretnék a rendezvény kapcsán politizálni, főleg nem kritizálni, de hiányérzetem is volt. Úgy érzem, ha a szervezők meghívták Forró Krisztiánt, az Aliancia-Szövetség elnökét, talán illő lett volna meghívni Gyimesi György képviselőt is, akinek véleményem szerint a Szövetségben van a helye. Én máskülönben a Szövetség tagja vagyok, de úgy érzem, ha Gyimesi is hozzánk tartozna, sokkal magasabb lenne a preferenciánk, biztosabban várhatnánk a választásokat, nagyobb esély lenne a parlamentbe való bejutásra”

 

– öntötte ki a szívét Sajólénártfala polgármestere.

 

Mede Géza

A képek a szerző felvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 13 olvasónak tetszik ez a cikk.