Potápi a Szlovákiai Magyar Iskolák Országos Tanévnyitó Ünnepségén: két kincsünk van, magyarságunk és a keresztény hitünk, létünk - Körkép.sk
Régió

Potápi a Szlovákiai Magyar Iskolák Országos Tanévnyitó Ünnepségén: két kincsünk van, magyarságunk és a keresztény hitünk, létünk

A felvidéki magyarság és a magyar pedagógusok biztosítják az anyanyelv értékeinek megőrzését és átadását.

Nyitókép: MTI/Vajda János

 

Két kincsünk van, magyarságunk és a keresztény hitünk, létünk – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a felvidéki Deresken, a Szlovákiai Magyar Iskolák XXII. Országos Tanévnyitó Ünnepségén szombaton.

 

A besztercebányai megyében lévő, mintegy hatszáz fős, többségében magyarok lakta település római katolikus templomában tartott ünnepségen a nemzetpolitikai államtitkár az anyanyelv és az identitás megőrzéséről, illetve a magyar kormány által a külhoni magyar oktatási intézményeknek nyújtott segítségről és ez utóbbinak kézzelfogható eredményeiről beszélt.

 

Potápi Árpád János kijelentette: jelképes üzenete van annak, amikor mi, magyarok jelentős napjainkat az egyház terében ünnepeljük. A mostani templomi tanévnyitó azt üzeni, hogy két kincsünk van, magyarságunk és a keresztény hitünk, létünk – tette hozzá, kiemelve, ezt a kettőt elválasztani szinte lehetetlen. Megjegyezte, ez egyidejűleg példamutatás is minden magyar számára, arra, hogy életünkkel és döntéseinkkel felelősséggel tartozunk.

 

Deresken, 2022. szeptember 3.
A magyar iskolába induló elsõs tanulók mûsora a Szlovákiai Magyar Iskolák XXII. Országos Tanévnyitó Ünnepségén a felvidéki Deresken, a római katolikus templomban 2022. szeptember 3-án.
MTI/Vajda János

 

A nemzetpolitikai államtitkár beszédében köszönetet mondott a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségnek (SZMPSZ) azért, hogy kiveszi a részét abból, hogy a magyarság példamutatóan legyen jelen a Felvidék életében. Mint mondta:

 

a felvidéki magyarság és a magyar pedagógusok biztosítják a szülőföldön való megmaradás egyik megkerülhetetlen alapját, az anyanyelv értékeinek megőrzését és átadását nemzedékről nemzedékre.

 

Deresken, 2022. szeptember 3.
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs államtitkára beszédet mond a Szlovákiai Magyar Iskolák XXII. Országos Tanévnyitó Ünnepségén a felvidéki Deresken, a római katolikus templomban 2022. szeptember 3-án. Középen Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelésért felelõs államtitkára.
MTI/Vajda János

 

Potápi Árpád János rámutatott: a tanév megkezdésekor mindenki hajlamos a legjobbat várni, azonban az elkövetkező hónapokat sok körülmény beárnyékolhatja. “Ezek ellen alapvetően két tényezőre van szükségünk, biztonságra és folytonosságra” – jelentette ki az államtitkár, hozzáfűzve: Magyarország kormánya elkötelezte magát, hogy a megkezdett programokat és feladatokat végig viszi és az elmúlt 12 esztendőhöz hasonlóan folytatja az együttműködést.

 

A nemzetpolitikai államtitkár a külhoni magyar oktatási intézményeknek nyújtott segítségről szólva hangsúlyozta: ezek a támogatások a Kárpát-medencében 300 ezer magyar gyermeknek teszik elérhetővé a minőségi anyanyelvű oktatást. Kifejtette: a még zajló óvodaprogramprogram keretében csaknem ezer óvoda felújítására, kialakítására került és kerül sor, Kárpát-medence-szerte pedig 50 magyar középiskola, kollégium, szakkollégium, illetve 8 külhoni magyar felsőoktatási intézmény működéséhez nyújtanak állandó támogatást.

 

Deresken, 2022. szeptember 3.
Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke beszédet mond a Szlovákiai Magyar Iskolák XXII. Országos Tanévnyitó Ünnepségén a felvidéki Deresken, a római katolikus templomban 2022. szeptember 3-án.
MTI/Vajda János

 

“A bölcsődétől a felsőoktatásig támogatjuk a külhoni magyar oktatási intézményhálózatot”

 

– összegezte Potápi Árpád János.

 

A nemzetpolitikai államtitkár rámutatott: a nehézségek ellenére bizakodásra van ok, hiszen a Felvidéken az idei tanévben 3675 gyermek kezdi meg az első osztályt, ami az elmúlt évek adataival összehasonlítva azt mutatja, hogy évről évre nő a felvidéki magyar iskolások létszáma.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket