Nyitókép: Körkép.sk

 

Bátorkeszi Község Önkormányzata nagyszabású baráti találkozót szervezett magyarországi testvértelepülésével, KultiSport – Bátorkeszi és Bakonyszentlászló közös lendületben a sport és a kultúra terén címmel.

 

A rendezvény kulturális részére a község külterületén található hangulatos Galambos-dűlőben került sor, a szőlődombok közé benyúló erdősáv térségében.

 

Mindezt azonban baráti futballmérkőzések előzték meg a település sportpályáján, amelyet nagy érdeklődéssel követtek a környék focirajongói.

 hirdetes_810x300  

 

Fehér Akác Kulturális Egyesület

 

A mérkőzéseket követően a délutáni órákban az erdei tisztáson felállított nagyszínpadon elsőként a bakonyszentlászlói Fehér Akác Kulturális Egyesület műsorát tekinthette meg a közönség. A színvonalas műsort hozó együttes népdalokat, nótákat, örökzölddé vált slágerdallamokat adott elő, amelyekkel megyei és országos versenyeken is több alkalommal ezüst- és arany minősítést szereztek. Ennek megfelelő élményt nyújtottak a bátorkeszi közönségnek is.

 

Bátorkeszi szeniorok örömtánca

 

A műsorfolyam további részében a bátorkeszi szeniorok Örömtánca szerzett kellemes pillanatokat a jelenlévő közönségnek, akik az egyre népszerűbb, világviszonylatban elterjedt kezdeményezéssel bizonyítják, hogy nem csak a húszéveseké a világ. A szenior örömtánc olyan közösségi tánc, amelyet az idősödő szervezet sajátosságaihoz terveztek, egyszerűsített koreográfiával.

 

Bárki bármikor kapcsolódhat a közösséghez, nincs szükség előzetes tánctudásra és partnerre sem, így a magány elkerülésére is kiváló gyógyír lehet. A bátorkeszi hölgyek vidám, mosollyal teli produkciója optimizmussal telített hangulatot hozott a Galambos-dűlőbe.

 

 

Nem kisebb sikert ért el a sokéves hagyományra visszatekintő Jázmin éneklőcsoport, akik sok-sok évtizeddel ezelőtt kedvelték meg a kóruséneklést, a mára már ikonná vált Karátsony Imre karnagy, zenepedagógus áldásos tevékenysége nyomán.

 

A falu énekelni szerető pacsirtáit végigkísérte a tanulókorban kapott szellemiség, és jelenleg is gyönyörű népdalcsokrokkal, kórusművekkel teszik szebbé a kulturális rendezvényeket. Szomorúan mondják azonban, úgy néz ki, sajnos nincs utánpótlás, így jó lenne, ha a helyi ifjúság tudatosítaná, kár lenne ezt az értékes gyöngyszemet veszendőbe hagyni.

 

Jázmin éneklőcsoport

 

Az éneklőcsoportot követően a Kolozsnémán megrendezett Járási Dal- és Táncünnepély helyi díjazottjai, Keszegh Vivien és Tóth Máté léptek a pódiumra. A fiatal páros zenei tehetsége nagyszínpadi előadásukkal, népszerűségük pedig a publikum tapsviharában jutott kifejezésre.

 

Keszegh Vivien és Tóth Máté

 

Őket követően a szülők, nagyszülők, pedagógusok gyöngyszemei, az óvodás és iskolás gyermekek csoportjai léptek színre. A műsorfolyamban a magyar és a szlovák nyelvű tanintézmények programjai egyaránt helyet kaptak.

 

Alapiskolások – Összetartozás Tánca

 

Csodaszép népviseletben jelentek meg a szlovák nyelvű alapiskola (Základná škola) néptáncosai, és egész produkciójuk szemet gyönyörködtető élményt nyújtott, ugyanígy a pici óvodásoké, akiknek kedves előadásai az óvópedagógusok lelkes munkáját dicséri.

 

A szlovák nyelvű alapiskola (Základná škola) néptáncosai

 

Kiemelkedően magas művészi élményt nyújtott a Bátorkeszi csalogányának nevezett Nátek Eszter, aki a Kis Kata zenekar hazafias énekével sokadszor is belopta magát a közönség szívébe.

 

Nátek Eszter

 

Együtt dobban a szív, s benne dobban a szó
Magyarnak lenni, igenis jó!
Az egekig ér már a nyíló virág
Karjába zárja a magyar hazát.

 

Hazám e föld mit szívünk fölé
Kárpátok fonnak népünk köré…

 

Labancz Roland, Bátorkeszi község polgármestere

 

Szintén a szívünkhöz szóltak a Kováts József Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola néptáncosai, akik a 2022. június 4-én bemutatott Összetartozás Táncát adták elő szülőfalujukban, Bátorkeszin is.

 

A tartalmas és színvonalas kultúrműsor mellett egyéb jellegű rendezvényekre is sor került, így a nagy fizikai erővel rendelkező emberek is összemérhették képességeiket az „Erős emberek” bemutatóján, de akik például a szellemi sportban kívántak jeleskedni, hatalmas kültéri sakkfigurák mesterlépéseivel csillogtathatták meg saját adottságaikat.

 

 

Mindemellett a pincesoron utcai árusok kínálták portékáikat, ami által a közösségi rendezvény vidám népünnepély jelleget öltött. A naplementét követően sziporkázó lufik, lampionok fénye világította be az égboltot, s ekkor már az erdei nagyszínpadot a bátorkeszi lokálpatrióták kedvence, a Rockmisszió együttes foglalta el.

 

Rockmisszió

 

Az est főszereplője pedig az óriási tömegeket vonzó Republic együttes volt, ahol a rajongók hatalmas csápolós buliban szórakozhattak. A csúcshangulatot követően pedig az éjszakai órákat a Studió Band tette kellemessé. És akinek romantikázni támadt kedve, vagy éppen csöndre, magányra vágyott, a közeli erdei sétányra is elkószálhatott.

 

Mindezek kapcsán a bátorkeszi Galambos-dűlőben megrendezett baráti találkozó, amelyen többszázan vettek részt, bizonyára sokakban nagyon kellemes élményt hagy, hiszen a hangulat nagyon jó volt, a táj pedig gyönyörű. S mindezt bearanyozta az őszelő szelíd, langymeleg fénye.

 

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.