A Selye János Egyetem 2022/2023-as akadémiai évének ünnepélyes megnyitójára szeptember 16-án került sor Komáromban, az egyetem Konferencia-központjának dísztermében.

 

Az ünnepség a felsőfokú intézmény vezetőségének hagyományos díszbevonulásával kezdődött, majd az elsődleges információkat követően a szlovák, majd pedig a magyar Himnusz hangjai csendültek fel.

 

A jelenlévőket Bukor József, az egyetem általános, tudományos és kutatási rektorhelyettese üdvözölte, név szerint említve az egyetem vezetőségét. Juhász György docenst, a Selye János Egyetem rektorát, Tóth Jánost, az egyetem fejlesztéséért felelős rektorhelyettesét, Puskás Andrea docenst, a Selye János Egyetem Akadémiai Szenátusának elnökét, Horváth Kinga docenst, a Tanárképző Kar dékánját, Csiba Péter docenst, a Gazdaságtudományi és Informatikai Kar dékánját, Somogyi Alfréd docenst, az egyetem Református Teológiai Karának dékánját, Andruskó Imrét, az egyetem igazgatótanácsának alelnökét.

 hirdetes_400x285  

 

 

A magas rangú vendégek további hosszú sorában köszöntötte még Kónya Pétert, az Eperjesi Egyetem rektorát, Szilágyi Pétert, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkárát, Bukovszky Lászlót, a szlovákiai nemzeti kisebbségekért felelős kormánybiztost, Fazekas László emeritus református püspököt, Czimbalmosné Molnár Évát, a Nemzetpolitikai Államtitkárság Felvidéki Főosztály főosztályvezetőjét, Keszegh Bélát, Komárom város polgármesterét, Vörös Máriát, a SZMPSZ Országos Elnökségének alelnökét, Forró Krisztián, a Szövetség párt országos elnökét, továbbá a régió közéleti szervezeteinek képviselőit, valamint az egyetem akadémiai és alkalmazotti közösségének tagjait, és valamennyi vendéget.

 

Bukor József szóvivő az üdvözlések hosszú sorát követően felkérte Juhász György docenst, a Selye János Egyetem rektorát, adja elő tanévnyitó beszédét.

 

A rektor apró részletességgel visszatekintett az elmúlt akadémiai évre. Az elsők között említette, hogy tavaly a szeptember 17-i tanévnyitót követően felszenelték az egyetemi kápolnát, amely a Sirály diákotthonban kapott helyet. Hangsúlyozta, hogy a novemberi Tudomány hete alkalmából számos tudományos rendezvénybe kapcsolódhattak be, valamint a tavaszi rendezvényeken is érdekes előadásoknak lehettek részesei. Volt művészetek éjszakája, tanár-diákest, beszélgetés olimpiai bajnokokkal, futás a jövőért, tudományos diákköri konferencia és még számos vonzó program.

 

Örömmel szólt a diplomaosztó ünnepségekről, amelyeket a koronavírussal akadályozott két évet követően most személyes jelenléttel tarthattak meg, így a végzősök ünnepélyes keretek között vehették át a tanulmányaik sikeres befejezését igazoló oklevelet.

 

Szólt azonban a szomszédunkban zajló háború kihívásairól is, amely újfajta nehézségekkel tanítja szembenézni az egyetemi közösséget.

 

„Teológus hallgatóink és oktatóink közül néhányan az elmúlt tanévben a szlovák-ukrán határon teljesítettek szolgálatot. Elmondásuk szerint ez a nehéz szolgálat és tapasztalás erősítette meg bennük a hitet és tudatot, hogy a segítségnyújtásnak nincs nemzetisége. További hallgatóink gyűjtés formájába vettek részt a menekültek megsegítésében. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki bármilyen módon bekapcsolódott embertársaink támogatásába.”

 

Juhász György docens az egyetemi élet további részleteivel ismertette meg a jelenlévőket. A Selye János Egyetem 2022/2023-as akadémiai évében összesen 1855-en iratkoztak be egyetemi képzésre. A beiratkozottak karonkénti megoszlása a következőképpen alakul: a Tanárképző Karon 890 hallgató, a Gazdaságtudományi és Informatikai Karon 892 hallgató, a Református Teológiai Karon 67 hallgató tanul ebben az akadémiai évben.

 

„Itt szeretném elmondani – szólt a docens –, hogy évek óta a Selye János Egyetem adja a legnagyobb számú magyar pedagógust, közgazdászt és informatikust a felvidéki munkaerőpiacnak, egyedüli intézmény a református lelkészutánpótlás képzésére, és így meghatározó tényezője a szlovákiai magyar értelmiség képzésének.”

 

 

A rektor kitért a jelenlegi áldatlan politikai helyzetre is, amikor is a szlovák felsőoktatás az összeomlás szélén áll, és megvan az esélye, hogy az elszabadult energiaárak miatt a felsőoktatási intézmények működésképtelenné válnak, és november 17-i dátummal bezárják kapuikat. Mindezek kapcsán megjegyezte:

 

„Csak remélni merem, hogy nem lesz szükség erre a radikális intézkedésre és a kormány beavatkozásával sikerül továbbra is biztosítani a zavartalan oktatást és a létesítmény fenntartását az egész akadémiai évben”.

 

Zárszavában kívánta, hogy a hallgatók érezzék jól magukat e felsőoktatási intézményben, ugyanígy Jókai városában, Komáromban, és ragadják meg az egyetem kínálta lehetőségeket, saját épülésükre, fejlődésükre.

 

Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára Magyarország Kormánya nevében köszöntött minden jelenlévőt.

 

Beszédében hangsúlyozta, adott az esélye, hogy e térségben a Selye János Egyetem közösségének kezébe kerüljön a jövő kulcsa. Itt, Komáromban egy intézményen belül található a gazdaságtudományi és informatikai képzés, a tanárképzés és a teológiai képzés. E lehetőségek a jövőt jelentik anyagilag, szellemileg és lelkileg egyaránt.

 

Szilágyi Péter röviden összefoglalta a Magyar Kormány eddig nyújtott segítségét, de rámutatott a helyi közösségek feladataira is, hiszen magyarnak lenni erkölcsi felelősséget is jelent.

 

„Az elmúlt 12 esztendőben fő feladatunk volt a közösségek megőrzése, megerősítése… Az oktatásban kiépült egy olyan intézményrendszer, ami a bölcsődétől a felsőoktatásig a külhoni magyarság rendelkezésére áll, itt, és az egész Kárpát-medencében. Ez segíti a szülőföldön való megmaradást… A felvidéki vállalkozókat is segítettük abban, hogy ismereteik és kapcsolataik gazdagodhassanak… Nemcsak az egyetem életében, de a magyarság megmaradásának szempontjából is fontos, hogy közösségeink lelkileg is megerősödjenek, aminek segítségére mintegy 3000 templom és egyházi intézmény megépítésében nyújtottunk támogatást.

 

Magyarország Kormánya részéről mi ezekben látjuk a jövő nyitját, de ehhez az is kell, hogy a helyi közösségek politikailag is megerősödjenek. Döntő jelentőségű, hogy a felvidéki magyarság soron következő helyhatósági és megyei választásokon a jelenlétéhez méltó képviseletre tegyen szert. Bízunk abban, hogy a helyi közösségek meg fognak erősödni ilyen minőségükben is. Ehhez kérem az Önök segítségét.

 

Engedjék meg, hogy Esterházy János egy gondolatával zárjam beszédemet, aki ugyan magáról beszélt, de legyen számunkra követendő példa:

 

Modern és haladó vagyok, beilleszkedem a mai korba, befogadom az új eszmeáramlatokat, de csak a kereszténységem és a magyarságom szűrőjén engedek teret az érvényre jutásuknak.

 

Kívánom önöknek, hogy az egyetemen megismerjék és befogadják korunk vívmányait, és hitükben, identitásukban megerősödve tudják gyakorolni hivatásukat.
Legyen önök számára kereszténységük és magyarságuk olyan eligazodási pont, melyhez mindig szilárdan ragaszkodnak”

 

zárta beszédét Szilágyi Péter helyettes államtitkár.

 

Keszegh Béla, Komárom város polgármestere utalt rá, hogy egy nehéz időszak van mögöttünk és talán egy még nehezebb előttünk. Rámutatott az oktatás anyagi megbecsülésének hiányosságaira, valamint arra is, ritka eset, hogy egy tanév oktatási, iskolaügyi miniszter nélkül kezdődjön el.

 

„Talán nem eléggé fontoljuk meg azokat a gondolatokat, amelyeket Nobel-díjas tudósunktól  Szentgyörgyi Alberttől hallottunk: A jövőnk az lesz, ami a ma iskolája – érdemes lenne ezen elgondolkozni” – mondta a polgármester.

„Ne győzzön le a rossz, győzd le te a rosszat –  írja a Biblia a Rómaiakhoz írt levelekben. Próbáljunk meg hát olyan kapaszkodókat találni, amivel eligazodunk ebben a mai kusza,  gyakran és gyorsan változó világban.”

 

 

Keszegh Béla polgármester záró szavaiban kívánta, hogy a kezdő egyetemi hallgatók érezzék jól magukat Komárom városában, ahol diákéveiket élik, amelyek a legtartalmasabb időszakként maradnak meg az ember emlékezetében, amire mindenképp jó lesz visszaemlékezni.

 

Az ünnepi köszöntők után docensi kinevezésre, valamint díjak átadására került sor.

 

A Selye János Egyetem a Református Teológiai Kara Tudományos Tanácsa egyhangúlag támogatta a tudományos docensi fokozat odaítélését Lévai Attila dékánhelyettesnek, így ünnepélyes keretek között átnyújtották a docensi kinevezés okiratát.

 

A tanévnyitó ünnepség további részében a Rektori Díjak átadására, valamint az elsőévesek eskütételére került sor.

 

Az impozáns környezetben megtartott tanévnyitó ünnepség tartalmas és felemelő volt, amely bizonyára maradandó élményt nyújtott a Selye János Egyetem első évfolyamos hallgatóinak, és persze valamennyi jelenlévőnek.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei.

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!