Nyitókép: Körkép.sk

 

Rimaszombatban minden évben háromszor tartanak vásárt. Tavasszal, május elején a városnapokkal kötik össze. Télen, karácsony előtt van a következő, de a legkedveltebb talán a mostani, az őszi Gömör-Kishonti Vásár. A gyönyörű nyár végi, kora őszi idő még tartja magát, a vidéken a legtöbb helyen már megtartották a falunapokat, így a vásár egy olyan időszak betetőzésének számít, amikor az emberek gondtalanul szórakozhatnak ebben a zaklatott világban. Szórakozhatnak, vásárolgathatnak, találkozhatnak és elbeszélgethetnek rég nem látott ismerőseikkel.

 

A rimaszombati őszi gömöri vásárt szeretik az emberek, most is nagyon sokan jöttek el a kétnapos rendezvényre. Helyszíne Rimaszombat főtere, amely árusokkal és néppel telve is sejteti, hogy az ország egyik legszebb főtere.

 

Büszke is rá Rimaszombat.

 hirdetes_810x300  

 

 

Volt időszak, mikor a vásárt nem a főtéren, hanem a „kettes úton” rendezték, ám hamar rájöttek, hogy az nem az igazi, hiszen a főtér a menő. A történelem során mindig itt zajlott a „vásárnapi vásár”, hiszen a templomok körül kialakított tér tulajdonképpen vásártér gyanánt szolgált a vidéknek.

 

A vásár hangulatát kisérőrendezvények egész sora hivatott szinten tartani, így a közönség láthatott zenét, táncot, szórakozhatott. Képeink, fotóink talán visszaadnak egy keveset a vásári hangulatból a kedves olvasónak, és bemutatják az árukínálat egy részét is.

 

„Nekem tetszett a vásár. Elégedett vagyok, mert tudtam magamnak venni nadrágszíjat, és nekem való szemüveget is kaptam”

 

 mondta el a Körképnek Póczos Sándor Dobfenekről.

 

 

Az őszi vásár szerves része volt a kultúrházban megrendezett Mezőgazdasági termékek bemutatója is. A Járási Mezőgazdasági- és Agrárkamara rendezi minden évben, a Kiskertészek Szövetségével karöltve. Gyümölcsöt, zöldséget, vetőmagokat, húskészítményeket, gyümölcsleveket és borokat állítanak ki a vidék termelői és gyártói, amelyekből esetenként vásárolni is lehet.

 

A kiállítást a Körkép.sk részére Tóth Ferenc, a Járási Mezőgazdasági- és Agrárkamara elnöke mutatta be:

 

„A mostani kiállításunk már a III. évfolyam, két évig a pandémia miatt mi is szüneteltünk. Most kis- és nagytermelők összesen 476 terméket állítanak ki. Örülünk, hogy a kiállítást a város is támogatja. Ez évben nagyon szép termést adott az ég zöldség és gyümölcsből, kiállításunkat most a „szőlő, a körte és a szilva” jegyében rendeztük meg. Örülünk annak is, hogy hagyományosan sok látogató tekinti meg termékeink bemutatóját, a legtöbbjük jó szavakkal, dicsérettel távozik

 

 – hangsúlyozta Tóth Ferenc.

 

 

Kolozsi Zoltán és felesége Rimaszécsről jöttek:

 

„Mindig meglátogatjuk a mezőgazdasági termékek bemutatóját, öröm nézni a sok szóló szőlőt, mosolygó almát és csengő barackot. Tetszett, eljövünk máskor is, drukkolva kicsit a termelőinknek”

 

– mondták lelkesen.

 

Ide tartozik, hogy helyhatósági választások előtt állunk, így nem csoda, hogy a vásáron találkozhattunk pártok, képviselőjelöltek csapataival, akik programjuk és jelöltjeik bemutatásával biztatták a vásári forgatagot, hogy október végén éljenek a demokrácia adta lehetőséggel és menjenek el választani.

 

Mede Géza

Képek: a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.