Nyitókép forrása: Csenger Tibor f-b-oldala

 

Évtizedek óta nem érkezett annyi beruházás Nyitra megye magyarlakta régióiba, mint az elmúlt öt évben. Ráadásul a korábbi időszakokban tapasztalt, a déli járásokat mellőző egyoldalú forráselosztást is sikerült egyensúlyba hozni. Olyannyira, hogy az ötéves megyei választási ciklus alatt a legtöbb forrás épp a Komáromi járásba érkezett. Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke, a Szövetség megyeelnök-jelöltje elmondta, a beruházások jelentős része épp az energiatakarékosságot célozta meg a megyei fenntartású intézményekben, amely még fontosabbá teszi a Szövetség-Aliancia frakciója elmúlt öt évének eredményeit.

 

Hosszú évek óta minden regionális választás alkalmával visszatérő téma, hogy a megyéknek nincs kellő kapcsolatuk a választókkal. Egyesek odáig mennek, hogy egyenesen feleslegesnek tartják a megyerendszer fenntartását is. Nagy hiba, főleg az elmúlt évek fejlesztései, magyarlakta térségbe érkező eurótízmilliók alapján.

 

Ha tüzetesebben megnézzük a Nyitra megyében elért eredményeket, különösen a magyarlakta járások szempontjából, akkor azt látjuk, hogy a belpolitikai viharok ellenére a megye nagyban hozzájárult az emberek életkörülményeinek javulásához úgy az egészségügy, oktatásügy, szociális ellátás és kultúra terén is.

 

 hirdetes_400x285  

Oktatásügy

 

A megyei fenntartású oktatási intézmények csaknem mindegyike fontos fejlesztéseken esett át. Az energiafelhasználás szempontjából fontos külső felújításokon, szigetelésen és nyílászárók cseréjén kívül az oktatás körülményeinek jelentős javítására is rengeteg pénzt sikerült fordítani. Így nem csak az épületek kaptak új köntöst, de műhelycsarnokok és oktatási célú szakberendezések fejlesztésére is sor került.

 

A neves komáromi Selye János Gimnázium épületfelújítására a megye támogatásával 1,5 millió eurót sikerült fordítani. A szintén komáromi Gépipari és Elektrotechnikai Szakközépiskola több kisebb felújítási beruházás mellett új műhelycsarnokot kap 3,1 millió euró értékben. A lista hosszú, nem hiányoznak róla a karvai, ógyallai, párkányi, érsekújvári és ipolysági oktatási intézmények sem:

 

Nyitra megyei források a magyarlakta járások magyar tanítási nyelvű oktatásügyi intézményeire: 

 

  • Selye János Gimnázium, Komárom – 1,5 millió euró épületfelújításra,
  • Gépipari és Elektrotechnikai Szakközépiskola, 3,1 millió euró új műhelycsarnokra, berendezés-fejlesztésekre, műfüves sportpályára, fűtés fejlesztésére,
  • Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola, Komárom – megtörtént a nyílászárók cseréje, szigetelést kapott az épület, műfüves pálya létesült,
  • Épületszigetelésre és nyílászárók cseréjére került sor a karvai és ógyallai megyei fenntartású iskolákban is.
  • A Párkányi Gimnázium szintén új nyílászárókat kapott és teljes villanyhálózat-felúításra került sor.
  • A párkányi szakközépiskola épületének szigetelése is megvalósult, az iskola autószerelői és elektrotechnikai műhelye is felúításra került, új, modern berendezéseken folyhat a szakképzés.
  • Az érsekújvári Egészségügyi Középiskola épülete idén került át Nyitra megye birtokába, az adásvétel 2 millió eurós beruházást jelentett.
  • Az érsekújvári Jedlik Ányos Elektrotechnikai Szakközépiskola és Kereskedelmi Akadémia teljesen új szigetelést és nyílászáró cserét kapott, valamit jelentős, 2,4 millió eurós beruházás keretében megújultak az iskola szaktantermei, amelye új berendezések, modern berendezésekkel gazdagodtak.
  • Ipolyságon a Gimnázium épületében 600 ezer euró értékben került sor a nyílászárók cseréjére,
  • az ipolysági Műszaki és Szolgáltatóipari Szakközépiskola új tetőt, tornatermet kapott, megújultak a műhelyei és új hegesztőgépeken folytatódhat a szakképzés.

 

„A nehéz helyzet ellenére sem állunk le az oktatási intézményeink fejlesztésével” – jelentette ki Csenger Tibor a Körkép.sk podcast adásában, kiemelve, hogy az elmúlt öt évben Nyitra megye négy magyarlakta járásában (Komáromi, Vágsellyei, Érsekújvári és Lévai járásokban) összesen közel 33 millió eurót sikerült fordítani az iskolák fejlesztésére.

 

 

Egészségügy

 

Csenger adásunkban azt is elmondta, hogy Nyitra megye három egészségügyi intézményének fenntartását magánkézbe adták át hosszú távú szerződések keretében, és az idő azt igazolta, hogy ez jó döntés volt. Az üzemeltetők már a bérbevételkor ígéretet tettek arra, hogy mekkora és milyen beruházásokat hajtanak majd végre. Jelenleg úgy áll a dolog, hogy a komáromi kórház esetében ezt sikerült túlteljesíteni. Ott a közelmúltban bő 20 millió euró értékű fejlesztés ment végbe, így ez az intézmény ma már a regionális kórházak élvonalát erősíti.

 

Ugyanakkor megyei kézben maradt két rendelőintézet. A vágsellyei poliklinika mind állapotát és kihasználtságát tekintve javításra szorult, így ez az épület teljes felújításon esett át, és ma már fokozatosan bővülő ellátásszolgáltatással működik. A mögöttünk álló ötéves választási ciklus alatt nem kevesebb, mint 4,5 millió euró forrást kapott a rendelőintézet.

 

 

Nem maradt beruházás nélkül a párkányi rendelőintézet sem, amely új tetőszigetelést és parkolót kapott 1,7 millió euró értékben.

 

A lévai kórház – bár fenntartása szintén magánkézben van – parkolója is megújul a megye jóvoltából, 700 ezer euró értékben.

 

„Az egészségügyön nem lehet spórolni akármilyen nehéz gazdasági helyzet is van. Ebben nem ismerek kompromisszumot.”

 

fogalmaz Csenger.

 

Útfelújítások – Adjunk új lendületet régiónknak!

 

A Szövetség-Aliancia megyeelnök-jelöltje elmondta, hogy az elmúlt öt évben több mint 630 kilométernyi útszakasz került felújításra, ami messze meghaladja a korábbi ciklusok eredményeit.

 

Csenger szerint ezen a téren is sikerült egyensúlyba hozni a korábbi, déli régiókat mellőző forráselosztást. Hiszen a 630 kilométernyi felújított útszakasz csaknem 60 százaléka a magyarlakta járásokban található.

 

 

Szociális intézmények és kultúra

 

Nyitra megye területén 25 szociális intézmény működik. Ezek többsége műemlékvédelmi, régi, történelmi épületben található, emiatt nagyon igényes a felújításuk.

 

Elmondta, hogy a jövőben érdemes lenne átértékelni a műemlékvédelmi épületek ilyen célú használatát. Elsősorban azért, mert a felújítások egy főre eső költsége így sokkal magasabb, és sok esetben hasznosabb lenne egy új, korszerűbb épületet felhúzni a szociális intézménynek, a kastélyt, történelmi épületet pedig kulturális célokra használni.

 

Az Érsekújvári és Lévai járások szociális intézményei 3,3-3,3 millió euró megyei forrásban részesültek az elmúlt öt évben, a Komáromi járás 1,6 millió euróban – ami nem rossz arány, tekintettel arra, hogy a Komáromi járásban egyetlen megyei fenntartású szociális intézmény működik, Ógyallán.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.