Nyitókép: Körkép.sk

 

A komáromi Limes Galériában ismét új kiállítás nyílott, jelenleg LOCKDOWN „Menekülés a művészetbe“ címmel. A tárlatot a Magyar Alkotóművészek Szlovákiai Egyesülete rendezte, amely a szervezet évadzáró kiállítása.

 

A csoportos, válogatott tárlaton a koronavírus-járvány időszaka alatt létrejött műveket mutatják be, melyek tükrözik az alkotási folyamatokban, technikában bekövetkezett vagy épp be nem következett változásokat, hiszen az új vírus megjelenése óta eltelt időszak nem csupán a hétköznapi kultúrát, a gazdaságot, oktatást vagy az egészségügyet alakította át, hanem radikális változásokat idézett elő a kortárs művészet folyamataiban is.

 

A rendezvény házigazdája Balla Rita művészeti menedzser volt, aki üdvözölt valamennyi jelenlévőt, kiemelve Kovács Csonga Anikót, a MAMSZE elnökét, valamint az előző évben leköszönt Kopócs Tibort, majd felkérte A. Bak Pétert, a kiállítás kurátorát, tartsa meg szakmai értékelését.

 hirdetes_300x300  

 

 

A kurátor ismertetőjéből rálátást kaphattunk az alkotás folyamatainak indítékaira, képet arról, hogy a kiállított művek témáit, formavilágát nem a pillanatnyi divatok irányították, hanem a belső tartalmi indulatok. A szakember Szőnyi István festőművész, főiskolai tanár szavait idézte, miszerint:

 

„Nem az a fontos, hogy ki, mikor, mekkora méretben, mennyi idő alatt csinálta, hanem csakis az alkotó személyétől elszakadt műtárgy belső értéke fontos.”

 

Keppel Márton művészettörténészt idézve a következő véleményezés fogalmazódott meg a tárlat egészéről:

 

„A bent és kint feszültsége nem másról szól, mint a szabadság megélésének törékeny egyensúlyáról. Szabadság a fizikai valóság kényszerítő realitásától, ugyanakkor szabadság a művészet határtalanságának lehetőségeiben…


Azt látjuk, hogy ahol és amikor az egyenlet egyik oldalán a külső kényszerítő erő érvényesül, ott és akkor az egyenlet másik oldala a belső felszabadító erejének szerez érvényt, ezért a világ megbonthatatlan egyensúlyához csak a
harmónia megteremtésével tud igazodni az ember. Ennek a vállalkozásnak az eszköze pedig a művészet.”

 

 

A kiállító művészek:

 

A. Bak Péter, Bugyács Sándor, Csótó László, Czafrangó Sylvia, Éliás Ádám, Fecsó Szilárd, Ferdics Béla, Füzik Szilvia, Gáspár Péter, Godány Sándor, Hajnovics Márta, Király Zsuzsa, Kovács Csonga Anikó, Kopócs Tibor, M. Kiss Márta, Mag Gyula, Méry Beáta, Mikóczy Dénes, Nagy Judit, Petrla Ferenc Señor, Pomothy László, Simon Anikó, Szilva József, Szőke Csémy Éva, Pukkai Judit, Schniererová Miriama, Takács János, Tomovics Marianna, Vámos János, Végh Éva.

 

Az egyesület tagjai között felvidéki építészek is alkotnak, ők az elmúlt három évben készült terveikkel, vagy már a kész épületegységekről készült fotókkal és egyéb digitális felvételekkel képviselik az építészet műfaját.

 

A kiállító építészek:

 

Csémy Krisztián, Csémy Olivér, Litomericzky Nándor, Löw Attila, Szabó Krisztián

 

A továbbiakban évértékelő összefoglalót hallhattunk Kovács Csonga Anikó, a MAMSZE elnökétől, aki elkövetkezendő terveikről is beszélt: szeretne érvényt szerezni annak, hogy alkotásaikat minél többen ismerjék meg, gondolva az országhatáron túli területekre is. Célja továbbá a legfiatalabb korosztály, a gyerekek bevonása az alkotóművészetbe. Gondol a galéria modernizálására, az előtér korszerű kihasználására, a technikai felszereltség bővítésére.

 

 

 

Kovács Csonga Anikó köszönetet mondott mindazoknak, akik munkáját segítették, támogatták és elismerő okleveleket nyújtott át Balla Rita művészeti menedzsernek, Füzik Szilviának, valamint Pomothy Lászlónak, aki viszont távol volt, így majd Kopócs Tibor juttatja el hozzá az oklevelet.

 

Balla Rita művészeti menedzser Kovács Csonga Anikónak mondott köszönetet az év folyamán kifejtett tevékenységéért.

 

A tárlatnyitó ünnepséget Kulin Eduard művészi hegedűjátéka tette igazán ünnepivé.

 

A rengeteg kép és egyéb műalkotás mind-mind magáért beszél, a vizualitás ezer varázsával hat ránk, aki betér és magához engedi a képek hangulatát, nagyon sokat nyer vele.

 

 

A tárlat 2022. november 11-ig tekinthető meg a komáromi Limes Galériában.

 

Buday Mária

A fotók a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!