Nyitókép: Körkép.sk

 

A Szövetség-Aliancia sikeres volt a választásokon Besztercebánya megyében is. A párt 9 képviselője került be a 49 tagú megyei képviselő-testületbe. Szép eredménnyel dicsekedhet a rimaszombati választókörzet, ahol a lehetséges 6 képviselői helyből 5 magyar jelöltet választottak meg az emberek. A megválasztott képviselők egyike MUDr. Juhász Péter, aki a jelöltek között magasan a legtöbb szavazatot kapta (11 231 szavazat).

 

A Körkép.sk Farkas Iván mellett vele készített interjút arról, hogyan látja a választások eredményét, folytatódni fog-e a megye eddigi pozitív hozzáállása a járáshoz, milyennek látja az esélyeket a sikeres további négy évhez, várható-e javulás az egészségügyben, hol tartanak az előkészítő tárgyalások a megyével, hogy látja az országos választások esélyeit a sikeres megyei választások fényében.

 

Interjú.

 hirdetes_300x300  

 

MUDr. Juhász Péter 50 éves rimaszombati magyar ember, nős, 4 gyermek apja. Magyar iskolákba járt, az orvosi egyetemet Prágában végezte. Négy szakvizsgája van, általános és baleseti sebészként dolgozott Rimaszombatban, Salgótarjánban és Budapesten. Jelenleg osztályvezető főorvos Rimaszombatban a kórház sebészeti osztályán. Közéleti tevékenységet a városi képviselő-testületben és a megyén végzett, civil szervezetekben szerzett gazdag szervező és közösségépítő tapasztalatokat.

 

A rimaszombati kórház sebészeti osztálya

 

Mi volt az első gondolata a megyei választási eredmények beérkezése után, és hogyan értékeli a választási eredményét?

 

Az első gondolatom az öröm érzete volt, és persze rögtön utána a felelősség súlyát éreztem. Örültem, hogy főleg a járásunkból jöttek jó eredmények. A közösség megértette, hogy meg kell mozdulni, dolgozni kell, mert ezt más nem csinálja meg helyettünk. Megmondom őszintén, hogy reménykedtem és bíztam a jó eredményben.

 

Mi volt Ön szerint a jó eredmény titka?

 

Szerintem 3 titka van. Először is az, hogy öt jó év van mögöttünk a megyén, az elvárásokat teljesítettük. Másodszor, hogy az emberek Gömörben gyorsan megértették: az egyesülés nyerő lehet. Harmadszor pedig azt értékelték a választók, hogy jó csapatot állítottunk össze, olyat, amelynek tagjai kölcsönösen kiegészítik egymást.

 

Farkas Iván a Körképnek – A platformok csak akadályoznak, meg kell szüntetni őket. A választási eredményt sem a platformok, hanem az egységünk érte el

 

Mennyire működött az együttműködés a platformok között? Van még értelme ön szerint a platformoknak?

 

Járási szinten működnek a megegyezések a pártban, a választók az egységet látták és azt értékelték.

 

Király Zsolt: Ég veled platformok, légy üdvözölve, Szövetség-Aliancia

 

Országos szinten sajnos láthatóan nem működik az egység, ehhez csak azt tudom mondani, ha a platformok léte fékezi a hatékony munkát, a haladást, akkor újra kell gondolni a létüket és működésüket. Nem szabad várni, hiszen itt vannak a nagyválasztások, az emberek igénylik az egységet.

 

Egyetértesz azzal, hogy az egység érdekében megszüntessék a Szövetség-Aliancián belüli platformokat?

Betöltés ... Betöltés ...

 

 

A magyarságnak parlamenti képviselet kell. Régiónkban is sok olyan probléma van, amit csak a parlamenti képviselettel lehet orvosolni. Hirtelenjében említeni tudom a bátkai út esetét, Pozsonyba vagy Pestre szinte lehetetlen normálisan eljutni vonattal, de sorolhatnán az akut és krónikus problémák egész sorát, amelyeket csak a pozsonyi parlamentből lehet megoldani. Ha nem vagyunk ott, más nem segít rajtunk.

 

Levonták már a tanulságokat a választási eredményekből? Melyek ezek?

 

Járási szinten a párt elnökségében már levontuk a tanulságokat. Ezek közül a legfontosabb, hogy sikerült mozgósítani a magyar embereket. Megtaláltuk a tartalékokat is, ezeket mindenképpen ki akarjuk a jövőben küszöbölni. Az eredmények kiértékelése megyei szinten még folyamatban van.

 

Mi az, amivel leginkább elégedett volt a megye részéről a magyar települések tekintetében az elmúlt öt évben, és melyek a legégetőbb feladatok az előttünk álló időszakban?

 

Örülök, hogy délen nagyon sokat javult az útjaink állapota, közel 100 km újult meg. De még maradt tennivaló. Most a hidak jönnek sorra, 15 van rossz , 6-7 nagyon rossz állapotban, amelyeket sürgősen javítani kell. Néhány híd egysávosítása már elkerülhetetlen volt, nehogy a terheléstől leszakadjanak. Másik dolog a beígért új kórház Rimaszombatban. Bízom benne, hogy megépül, nagy szükségünk van rá. Ígéret van, hogy vagy az uniós helyreállítási alapból, vagy más uniós forrásból, de felépül a 70 milló eurós beruházás. Tapasztalom, hogy akarat van rá a megye és a Svet zdravia, mint beruházó részéről, és nagyon remélem, hogy a kormány részéről is lesz.

 

Sokat kell még tenni, mert úgy látom, ellenszelek is fújdogálnak. Nagyon fontos feladatot jelent nekünk a továbbiakban a középiskolai rendszer korszerűsítése, a piac igényeihez való közelítése és az anyanyelv használatának kibővítése. Kétnyelvűsíteni szeretnénk ott, ahol erre lesz igény. Hál´istennek erre is vannak ígéretek. Ondrej Lunter, az új megyeelnök személye számomra biztosítékot jelent, bízom benne, hogy a képviselő-testület összetételeis megfelelő lesz, és a dolgaink átvihetőek lesznek.

 

Mit vár a megyétől az egészségügy területén?

 

Mint már említettem, az új kórház nagyon sok problémánkat megoldaná. De nagyon fontosnak tartom az ambuláns hálózat bővítését is. Hiányoznak a háziorvosok, de a szakorvosok is. Ez alapvetően állami kompetencia, de a megyén már korábban tudatosítottuk, hogy sok mindenben szükséges a segítség a megye részéről is. Reményeim szerint a segítség folytatódni fog. 3 millió euró van a költségvetésben elkülönítve új körzeti és szakorvosi rendelők létrehozására, orvossal, felszereléssel. A járásban is felmérjük, hol van szükség ilyen lépésekre.

 

Épül, vagy nem épül új kórház Rimaszombatban? – Interjú

 

Hogy konkrét legyek, például a Medvesalján szeretnénk így stabilizálni a lakosság egészségéről való gondoskodást, amely jelenleg igen zilált állapotban van.

 

Ondrej Lunter és Juhász Péter szövetséget kötnek

 

A 9 képviselői hely a megyén már szép súllyal bír. Önök támogatták a választásokon Ondrej Luntert, akit meg is választottak megyeelnöknek. Bízhatnak így egy megyei alelnöki pozícióban?

 

Folynak a tárgyalások, de azt már elmondhatom, hogy lesz magyar nemzetiségű alelnöke a megyének, konkrét személyről még nem döntöttünk. Örülök ennek, mert nagyobb lesz a képviseletünk súlya. Folynak a tárgyalások a paritás alapján régiós szakemberek bejuttatásáról is az egyes bizottságokba. Bizakodva nézzük a jövőt.

 

A választások ismeretében, hogy látja a város szerepét a régió fejlesztésében?

 

Sok ígéretnek lehettünk tanúi a kampány alatt. A kormánykoalícióban lévő régi-új polgármester remélhetőleg betartja a szavát és segíteni fog úgy, ahogy a képviselő-testület is. Igyekezni fogunk mozgatni azokat a dolgokat, amelyek szükségesek a megye és város együttműködéséhez. Gondolok itt például az új kórház tekintetében lakások építésére. De több kihívás is van, amit a város csak a megyével együttműködve tud megoldani és viszont. Meglátjuk. Sajnálnám, ha együttműködés hiányában kimaradnának a lehetőségeink.

 

Hogy látja a többi megyében elért eredményeket, és összevetve mire lehet elég mindez a parlamenti választásokon?

 

Örülök a sikernek. Nagyon kellett az, hogy a magyar közösség újra érezze erejét, ha összefog. Bízom benne, hogy ez megszünteti fönt az értelmetlen, kicsinyes vitákat és helyreállítja közösségünk önbecsülését. Mindez bízvást megmutatja az utat a pártnak, hogyan juthat be a parlametbe, ami – és ezt nem győzöm elégszer hangsúlyozni – nagyon fontos dolog nekünk, felvidéki magyaroknak.

 

A Körkép részéről köszönöm a beszélgetést, nagyon jó munkát és jó eredményeket kívánok!

 

Mede Géza

Képek: A szerző felvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.