Nyitókép: Körkép.sk

 

Rimaszombatban, a történelmi megyeháza díszes üléstermében megtartotta alakuló ülését a város új képviselő-testülete. Az ülést JUDr. Jozef Šimko, a régi-új polgármester nyitotta meg, aki üdvözölte a jelenlevőket. Külön üdvözölte JUDr. Peter Pavlíkot, a Járási Hivatal előljáróját és Nyústya, Tiszolc és Tornalja városok új polgármestereit. Ezután letette a polgármesteri esküt Ján Karasnak, a városi választási bizottság elnökének a kezébe.

 

 

Ján Karas ismertette a választások eredményét a képviselők vonatkozásában is. Megtudtuk tőle, hogy az új 21 tagú testületben 12 képviselő tagja volt a testületnek az utolsó 4 évben is, míg 9-en új képviselőként kezdhetik meg a munkát a testületben. Megtudtuk azt is, hogy a 21 tagból 18 férfi, 3 tag nő. Az új testületnek 6 magyar nemzetiségű tagja van.

 hirdetes_300x300  

 

Ezután a képviselők letették az esküjüket, amelyet aláírásukkal erősítettek meg.

 

Következett az új testület első ülése. Jozef Šimko polgármester ünnepi beszédében gratulált a képviselőknek és jó munkát kívánt a következő 4 évre. Kifejezte reményét, hogy véget tudnak majd vetni az értelmetlen harcoknak és a város fejlesztésére fognak összpontosítani. Szerinte az új képviselő-testület összetételét ismerve erre megvan minden remény.

 

Beszélt a város eddigi fejlődéséről. A 2010–2018-as időszakot a fejlődés „arany időszakának” nevezte. Kurinc kialakítása, két körforgalom kiépítése, a Tompa tér, a Daxner tér és a posta előtti tér kialakítása, de sok más is büszkeséggel tölti el. Mindenkinek köszöni, akik részt vettek a munkában.

 

Az utolsó 4 évet nem nevezte sikeresnek, de a sok vita ellenére mégis születtek olyan eredmények, mint a városkerti szökőkút, a tobogán Kurincon, vagy a szökőkút rendbehozatala a Daxner téren. A sok utca és járda rendbetételéről már nem is beszélve.

 

Jozef Šimko polgármester ünnepi beszédében gratulált a képviselőknek

 

Beszédében felvázolta terveit és a vízióját is az elkövetkező években. Melyek ezek?

 

– Körforgalom kiépítése Szabadkán az 50-es főút kereszteződésében (4 millió euró). Kiemelte, hogy erre ígéretet kapott magától Boris Kollártól, a szlovák parlament elnökétől, akivel együtt letették a körforgalom alapkövét is. A körforgalom 2023-ban el fog készülni.

 

– Új típusú kórház fölépítése a városban 72 millió euró értékben. A kormány tagjaitól kapott ígéret szerint 4 év alatt fog elkészülni.

 

– Idősek otthona 3 x 12 személy számára. Ennek felépítésére Krajniak minisztertől kapott ígéretet.

 

– Ígéret van az ipari parkban az aktivitások meggyorsítására. Nagy szükség van az új munkahelyekre, hiszen a munkanélküliségi ráta a járásban jelenleg is 19,1%, a legmagasabb az országban. Nem támogatja azok szándékát, akik az új ipari parkban szemétégetőt szeretnének elhelyezni.

 

– Kurinc egész éves működtetésének a kiépítése szintén fontos, hiszen ez emelné a jelenleg is színvonalas szolgáltatás nyereségességét. Szeretne egy új meleg vizes furatot kiépíteni az üdülőtelep nyereségéből és a turizmusra kapható állami dotációkból.

 

 

– A város lakosságának a száma a népszámlálási adatok szerint vészesen fogy. Ennek jelentős mértékben az az oka, hogy a fiatalok elvándorolnak munka és lakás után, ezért nagy fontosságot tulajdonít a lakásépítésnek. Célja a volt internátus lakásokká való átépítése fiatal családok részére, ehhez kéri a testület megértését. Elmondása szerint így minden pénz az Állami Lakásépítési Alapból származna, a város saját költségvetéséből nem lenne szükség egy centre se.

 

– A Nyugat lakótelepen egy társasági központot szeretne kialakítani 240 ezer eurós költségvetéssel. Folytatni szeretné a parkolóhelyek kialakítását, de nagyon fontos a járda kiépítése is a Lipa és a Dúsa úti lakótelep között (500 ezer euró).

 

Hangsúlyozta, hogy a felsorolt beruházási-fejlesztési elemek megvalósítására reális esély van, amit nagy kár lenne nem kihasználni. Reménykedik a képviselő-testület és a lakosság megértésében és pozitív hozzáállásában.

 

Cziprusz Zoltán képviselő ismertette egy új képviselői klub megalakulását és összetételét.

 

A következőkben a testület megválasztotta az új eskedtetőket, köztük magyar ajkúakat is. Ezután Cziprusz Zoltán képviselő ismertette egy új képviselői klub megalakulását és összetételét. Az új klub kettős klub lesz, amely magába foglalja az Alternatíva választási klub 7 tagját és a Város Fejlesztéséért képviselői klub 4 tagját. Ezzel a 11 tagú klub többségi klub lenne, amely főleg a polgármester elképzeléseit támogatná a testületben. A klub elnöke Cziprusz Zoltán lesz, az Alternatíva klub elnöke Halász Attila, a Város Fejlesztéséért klub elnöke pedig Jozef Tóth képviselő lesz.

 

Végezetül Jozef Šimko polgármester kinevezte Jozef Tóth képviselőt első helyettesének azzal, hogy a másik alpolgármestert a későbbiek folyamán nevezi ki.

 

 

A Körkép.sk megkérdezte JUDr. Peter Pavlík járási elöljárót, hogy milyen benyomással távozik az ülés végén?

 

„Ünnepélyes, méltóságteljes ülésen vettem részt. Minden arra vall, hogy a város a viták és konfliktusok helyett a konstruktív munka irányába szabta meg az utat a fejlődés érdekében. Kívánom, hogy ez sikerüljön nekik.

 

mondta az elöljáró.

 

Mede Géza

 

A képek a szerző felvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.