Megnövekedett az illegális migráció a szlovák-magyar határon - Helyzetjelentés a Rimaszombati járásból - Körkép.sk
Ágota, Ingrid
  • HUF: 388.38
  • USD: 1.08
  • -4 °C
  • 3 °C
Régió

Megnövekedett az illegális migráció a szlovák-magyar határon – Helyzetjelentés a Rimaszombati járásból

Idén eddig 2 289 olyan személyt tartóztattak fel, akik gondot okoznak a hatóságoknak.

Nyitókép: Körkép.sk

 

Az utóbbi időben megnövekedett az illegális migráció a szlovák-magyar határon a Besztercebányai kerület déli részén. A rendőrség napi szinten tartóztat fel illegális migránsokat, akik csoportosan vonulnak át a határon a Cserhát, a Bolhád vagy az Erdőhát dombságok erdeiben. Idén eddig 2 289 olyan személyt tartóztattak fel, akik gondot okoznak a hatóságoknak, de a térségben nagy problémát jelentenek a lakosság nyugtalanítása terén is.

 

A Körkép.sk annak járt utána a rendőrségnél, hogy milyen mértékű az illegális migráció növekedése az utóbbi időben, kézben tartja-e a rendőrség a dolgokat, és van-e oka nyugtalankodásra a lakosságnak?

 

Kérdéseinkre a rendőrség elmondta, hogy az idei évben, azaz január 1. és november 22. között az illegális migráció nyugat-balkáni vonalán 8 433 külföldi állampolgárt tartóztattak fel Szlovákiában. Ez az előző évhez képest jelentős növekedés, átlagban napi 30 feltartóztatott személyt jelent.

SJE Nyílt nap

 

A rendőrség a kockázatosnak ítélt területeken járőrözéssel igyekszik megfékezni az illegális migrációt a Magyarországgal közös határ közelében, ellenőrzéseket végezve a volt határátkelőkön is. Szeptember 29-től a katonai egységekkel közösen magyarországi kollégáikkal megerősített szolgálatot végeznek a szlovák-magyar határ közelében, a főbb közlekedési vonalakon, valamint a vonatokon és a vasútállomásokon is.

 

Hozzátették, hogy nincs ok a lakosság nyugtalankodására, lévén, hogy átmenő (tranzit) migrációról van szó. Az illegális migránsok leggyakoribb célországai Németország (75%), Franciaország (6,8%), Ausztria (5,7%) és Olaszország (5,7%).

 

A rendőrség 2022-ben, a példa nélküli statisztikai adatok ellenére sem nem tapasztalta a biztonsági helyzet romlását a bűnözés emelkedésének formájában.

 

Kérdésünkre, hogy mi történik a migránsokkal a feltartóztatásuk után, elmondták, hogy a feltartóztatott személyeket megvizsgálják, és amennyiben nem szerepelnek az európai keresőrendszerekben, szabadon engedik őket egy igazolással, mely szerint Szlovákia területén illegálisan tartózkodnak ugyan, de az itt-tartózkodásukat bizonyos mértékig tolerálja a törvény. Szabadon engedésük után az illegális migránsok folytatják a célországba vezető útjukat.

 

Hány külföldi személy tartózkodott a Rimaszombati járás községeiben?

 

Település                                                           Feltartóztatott személyek száma

 

Ajnácskő                                                           56

Újbást                                                               38

Vecseklő                                                           36

Lénártfala                                                       24

Péterfala                                                         19

Mártonfala                                                     19

————————————————————-

Összesen                                                       192

 

Mede Géza

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket