Nyitókép: Körkép.sk

 

Hétfőn, november 28-án sor került a rimaszombati képviselő-testület második ülésére. Az ülés programján a városi tanács, a testületi bizottságok és az egyes városrészek lakossági bizottságainak megválasztása volt. Ezenkívül jelölések történtek az egyes iskolai és óvodai tanácsokba, valamint a Steffe hőszolgáltató vállalat vezetésébe.

 

Az ülés elején Roman Vaľo képviselő bejelentette, hogy öt taggal képviselői klubot alapítottak Együtt Rimaszombatért néven, amelynek elnöke Roman Vaľo képviselő lett.

 

 hirdetes_400x285  

 

Városi tanácsot a következő időszakra a képviselő-testület a többségi képviselői klub és a polgármester javaslatára nem választott. Döntésüket azzal indokolták, hogy a környező városokban sehol nincs városi tanács, amely úgyis csak a polgármester tanácsadó szerve a törvényből kifolyólag. Érdekességként felmerült, hogy a városnak már 500 évvel ezelőtt is volt városi tanácsa.

 

A testületi bizottságokba a javasolt képviselők mellett polgárokat is javasoltak. A javasolt elnököket a testület többségi szavazással elfogadta. A jelölésnél 2 estben volt vita, az új klub a saját embereit javasolta, de javaslatuk nem ment át, a többségi klub leszavazta őket.

 

A további jelöléseket is megszavazta a testület.

 

 

Jozef Šimko polgármester a legtöbb esetben támogatta a képviselők javaslatait, figyelmeztetett viszont, hogy a költségvetés nagymértékben az energiaárak alakulásának függvénye lesz.

 

Ismertette a testülettel, hogy fő prioritása a szabadkai körforgalom kiépítése. Az ígéretek szerint a beruházásnak a jövő évben készen kell lennie. Másik, nem kevésbé fontos fejlesztés a 3×12 lakót befogadó idősek otthona lesz (szintén a szabadkai városrészben). A harmadik prioritása pedig az új kórház megépítése, amire a nyugdíjasotthon mellett szintén politikai ígéretet kapott.

 

 

A polgármester beszélt a képviselők által felvetett lakásépítési problémákról is. Az egyik a régóta húzódó családi házak építésére szolgáló telkek kialakítása, amelyet tavaszra ígér. A másik pedig a volt internátus krónikus problémája. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy MUDr. Obaidullah Mir képviselő realizálási javaslatát megvizsgálják. Amennyiben viszont az nem sikerül, a fiatal családoknak szánt lakások kialakításának fognak neki az internátusban. Véleménye szerint 132 lakást lehetne benne kialakítani úgy, hogy a városnak nem kerülne pénzébe, tekintve, hogy mindent az állam és az Állami Lakásalap fizetne.

 

Végezetül elhangzott az is, hogy a rimaszombati városi képviselő-testület az üléssel csaknem teljes egészében rendezte sorait, elkezdődhet tehát a munka, amelyre a városnak és lakosságának nagy szüksége van.

 

Mede Géza

A képek a szerző felvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.