Nyitókép: SITA/Milo Fabian

 

A rendőrség foglalkozik azzal a videófelvétellel, amely a Szent Miklós érkezését ünneplő vasárnapi rendezvényen készült Poprád egyik városrészében, Mateócon (Matejovce). Az interneten kering az a mobiltelefonnal felvett rövid videó, amelyen a Mikulás idegesen felemeli a hangját és kiabál a roma gyerekekkel. 

 

Daniel Džobanik, az Eperjesi Kerületi Rendőrkapitányság szóvivője szerdán arról tájékoztatta a SITA ügynökséget, hogy a Poprádi Járási Rendőrkapitányság a kiküldött kezdeményezés alapján megvizsgálja a szóban forgó bejelentést.

 

A Mikulás nem tudta féken tartani indulatait

 hirdetes_810x300  

 

Vasárnap kora este Mateócon is látogatást tett a Mikulás, ahol nagyszámú roma közösség él. A videóban a Mikulás emelt hangon azt mondja a zajongó tömegnek, hogy az első sorban állók semmit sem kapnak a Mikulástól.

 

„Mert a Mikulás csak annak hoz ajándékot és ad édességet, aki jó és hallgat, annak viszont nem, aki visít, és nem tud viselkedni ”

 

– mondta a Mikulás. Egyúttal cigányul azt kiáltotta, hogy „csend legyen”. Majd azt kérdezte, hogy ki nevelte őket, és a szüleik nem szégyenkeznek-e miattuk.

 

„Hogy viselkedtek, mit jelentsen ez? Bejártam a várost, de ilyen őrült gyerekekkel még nem találkoztam. Nagyon szeretem a gyerekeket, ezért vagyok itt, de szégyen így viselkedni. De ez nem a gyerekek szégyene, hanem a szülőké, hogy ezt itt megengedik. Hol vagytok, szülők, hogy a gyerekeitek ezt csinálják, mutassátok magatokat, cigányok, hol vagytok?“

 

– kiabált a Mikulás.

 

Sokan felháborodtak a Mikulás viselkedésén, néhányan a közösségi oldalon a videó alatti kommentekben azt írták, hogy más módot kellett volna találnia a „zajos és sikoltozó” gyerekek elcsendesítésére, illetve Poprád városa szégyellheti magát egy ilyen Miklós miatt. Mások azt állítják, hogy a „Mikulásnak elfogyott a türelme, akárcsak Mateóc lakosainak“.

 

 

A Mikulás szerint a videót kiragadták a kontextusból

 

Rudolf Kubus volt városi képviselő és amatőr színész öltözött be Mikulásnak. A SITA ügynökségnek azt mondta, hogy a videót kiragadták a kontextusból. „Hangosan kiabáltam, de nem a gyerekekre, hanem a szülőkre“ – hangsúlyozta. Elmondása szerint a gyerekek cukorkákat vettek ki a zsebéből, és nem reagáltak a figyelmeztetésekre.

 

„Azt mondtam, hogy szeretem a gyerekeket, minden gyereket szeretek. De a jó gyerekeket szeretem, akik tisztességesen viselkednek, teljesen mindegy, hogy fehér, fekete, zöld vagy lila gyerekek, számomra a gyerekek gyerekek, szeretem őket, és ezért csinálom ezt a munkát”

 

– mondta Kubus, aki évek óta játssza a Mikulás szerepét a városban.

 

„A szülők a hibásak a gyerekek kiabálásáért, zajáért és durva viselkedéséért. Ha ott lettek volna, minden rendben lett volna, tudták volna irányítani őket. A rendőrök nem győztek körülöttünk ugrálni”

 

– mondta.

 

A videón azonban elmondása szerint csak a program egy része látható. A helyzet ezt követően megnyugodott.

 

„Színpadra hívtuk a gyerekeket, ahol szavaltak, megtapsoltuk őket, én egyformán bántam a roma és nem roma gyerekekkel egyaránt. Lementünk, fényképezkedtünk az emberekkel, megnyugodtak a kedélyek”

 

– tette hozzá a poprádi Mikulás.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!