Kézműves sörfőzdét létesítenek a komáromi erődben - Körkép.sk
Hajnalka
  • HUF: 385.38
  • USD: 1.08
  • 2 °C
  • 8 °C

Hirdetés (X)

Régió

Kézműves sörfőzdét létesítenek a komáromi erődben

A Kamarum vállalat nem akar versenyezni a nagytermelőkkel, mikrosörfőzdéjükkel turistákat szeretnének a városba vonzani.

Nyitókép: Komáromi erőd/Facebook

 

A jelenlegi komáromi erőd területén mindig vár állott, a város pedig sörfőzési hagyománnyal rendelkezett. Napjainkban a városban azonban nincs sörfőzde. Ezen egy helyi befektető szeretne változtatni, aki az Újvár kaszárnyaépületében kézműves sörfőzdét szeretne létesíteni. A Kamarum vállalat tavaly év végén ismertette szándékát – számol be róla a SME internetes kiadása.

 

„Komáromban egyelőre még nincs kézműves sörfőzde. Mi viszont szeretnénk turistákat vonzani a városba, hogy az erődbe látogatók megkóstolhassák és megnézhessék a helyi sör gyártását”

 

– mondta Gyuricsek Attila a Kamarum vállalattól.

SJE Nyílt nap

 

A cég az Újvár helyiségeit a várostól bérelte ki, jelenleg felújítás alatt állnak. A működésüket 2023 szeptemberében szeretnék megkezdeni. A tervek szerint a mikrosörfőzde kapacitása évi 700 hektoliter nedű lesz.

 

Nem akarnak versenyezni a nagytermelőkkel

 

A beruházó szerint az új sörgyárnak nem az az ambíciója, hogy felvegye a versenyt a jelenlegi nagytermelőkkel. Inkább a közeli éttermeknek, csapszékeknek, kocsmáknak szeretnék felkínálni a sörüket, illetve kiegészítő szolgáltatásként a helyi turizmus fejlesztése érdekében. A klasszikus ászoksörökre, a német típusokra (Bock, Altbier) és az új trendi sörökre szeretnének összpontosítani.

 

A Dunától mintegy 350 méterre lévő sörfőzde három földszinti helyiségben kap helyet. Az elsőben a sörgyártáshoz és -tároláshoz szükséges technológia kerül elhelyezésre, emellett adminisztratív és szociális térként is szolgál majd a személyzet számára. A következő helyiségben a tárolt sör fog érlelődni, majd hordókba kerülni. A harmadik helyiség vendéglátásra és kóstolásra szolgál majd az erődbe látogatók számára.

 

Csaknem félmillió eurós befektetés

 

Becslések szerint a befektető évente 14 tonna malátát és 500 kilogramm komlót tervez felhasználni. Minden alapvető alapanyagot (maláta, komló, élesztő) hazai termelőktől vagy importból (granulált komló) szeretne beszerezni. A keletkező termelési hulladékot haszonállatok takarmányaként kívánják hasznosítani.

 

Az építési rész esetében a teljes beruházás összege 280 ezer euró, 200 000 euró pedig maga a technológia.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket