Nyitókép: Archív

 

Rimaszombat város képviselő-testülete hétfői ülésén jóváhagyta azt a Jozef Šimko polgármester által beterjesztett javaslatot, miszerint a város egy hullámveréssel ellátott medencével bővítené a kurinci Zöld Víz üdülési központot.

 

A beterjesztés szerint az új medence vonzóbbá tenné Kurincot a városiak és az idelátogatók számára, ami a bevételek emelkedését jelentené. A medence 1,8 méter mély lenne, óránként 15 perc hullámveréssel. A beruházási költségek 1,440 millió eurót tesznek ki, amit 10 éves futamidejű banki kölcsönből fedeznének.

 

 hirdetes_810x300  

Jelenleg a város eladósodottságának mértéke 25% körül van. A visszafizetést teljes mértékben a bevételekből fedeznék, Šimko szerint fontos, hogy nem terhelnék meg a költségvetést. A beterjesztésből megtudtuk, hogy a bevételek Kurincon a múlt évben mintegy 550 ezer euróra rúgtak, amelyből a haszon hozzávetőlegesen 300 ezer euró volt. Reményeik szerint ezek a számok emelkedni fognak, így van remény a kölcsön visszafizetésére. Megtudtuk azt is, hogy a belépődíj a jelenlegi 6 euróról 8 euróra emelkedne a nem helyiek részére, emellett emelkednének a bérleti dijak is, és a parkolás se lenne ingyenes. A beruházás során számolnak a kemping egy részének az áthelyezésével is, hogy a terület ne legyen túlságosan zsúfolt.

 

Kép forrása: Körkép.sk

 

Jozef Šimko polgármester szerint a vezetésben felelősségteljesen megfontolták a beruházást. Elmondta, hogy anyagi helyzeténél fogva a város jelenleg megengedheti ezt magának. Tudják, hogy vannak kockázatos oldalai, de a realizálásával többet nyernek. Kérte a képviselőket, hagyják jóvá a medencét, mivel az a fejlődést jelenti.

 

A vitában a Szövetség-Aliancia képviselői – Auxt Ferenc, Halász Attila és Cziprusz Zoltán – támogatták az előterjesztést. Azzal érveltek, hogy ezek a költségek végeredményben nem jelentenek olyan nagy összeget, amit egy Rimaszombat szintű járási székhelyként is működő város ne tudna győzni. Ha nem lépnek, nem lesz fejlődés, lemarad a város. Szerintük ki kell dolgozni a költségek analizálását, hogy a lakosok is jobban lássák az előnyöket és a hátrányokat.

 

Nem így reagált a jelenlévő ellenzéki képviselők csoportja. Szerintük a lakosság nagy része óvatos a fejlesztés dolgában, sokak vélekednek úgy, hogy vannak a városban fontosabb dolgok is. Említették az iskolák rendbetételét, amelyek állapota sok kívánnivalót hagy maga után. Elhangzott a volt internátus rendbetételének szükségessége, a megyeháza rendbetétele, amelynek állapota napról napra romlik. Szerintük is vannak jó oldalai a beruházásnak, de sok a hátránya is, amely nem kapott kellő súlyt az előterjesztésben. Azt javasolták, hogy a medence helyett a város épületeinek energetikai átalakításába (tetőerőművek) ruházzanak be, ami most sok városban folyamatban van.

 

Megtudtuk, hogy az építkezési bizottság nem javasolta a beruházást a mostani kritikus évben. Szerintük erőltetett és megterheli a jövő nemzedékét.

 

A polgármester viszontválaszából megtudtuk azt is, hogy az üdülőkomplexum 3 hónapot üzemel az év során. Šimko szerint az egész évi működtetés jelenleg nem megoldható, mert ahhoz elegendő mennyiségű termálvízre lenne szükség. Az új furat költsége 1,8 millió euró lenne, amit a város nem engedhet meg magának, uniós pénzeket pedig jelenleg ilyen célokra nem folyósítanak.

 

A képviselő-testület többségi szavazással jóváhagyta a kölcsön felvételét, ezzel zöld utat adott Kurinc további fejlesztésének.

 

Nagy vita után jóváhagyták a 2023. évi költségvetést is, miszerint a bevétel és a kiadás egyaránt 25,5 millió euró lesz. Jóváhagytak egy változást is, amely a városi temető területét növelné meg, ám Jozef Šimko polgármester kijelentette, hogy ezzel ő nem ért egyet, ezért a határozatot nem fogja aláírni.

 

Az idő előrehaladtával képviselői javaslatra a polgármester félbeszakította az ülést, folytatását jövő hétfőre tűzte ki. Előreláthatólag a folytatásban fogják – nagy érdeklődés mellett – megvitatni a képviselők a volt internátus ügyét. A volt internátus csaknem 15 éve üresen áll, állaga romlik, hajléktalanok és patkányok lakják.

 

A Körkép.sk megkérdezte Cziprusz Zoltán (Szövetség-Aliancia) képviselőt, hogy áll az Arany János szobor sorsa a Tompa téren. Most, hogy ismert az új polgármester és az új képviselő-testület, várható-e előrelépés a költőtriász kialakítása ügyében Rimaszombatban?

 

„A képviselői klubban foglalkoztunk vele. Két évvel ezelőtt az akkori képviselő-testület elfogadta a szobor elhelyezését a Tompa téren, a határozat érvényes most is. Nyomjuk a dolgot a vezetésben, a polgármester is pozitívan áll hozzá. A műemlékvédőket kell meggyőzni, akik állítólag nem hagyták jóvá a szobor elhelyezését. Dolgozunk rajta.”

 

– nyilatkozta a képviselő.

 

 

Mede Géza

Képek: A szerző felvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.