Nyitókép: Körkép.sk

 

A téli időszak kétharmadát már magunk mögött tudjuk, de igazi hamisítatlan formájában csupán február elején köszöntött ránk, kemény fagyokat hozva magával. A gyerekek és a mezőgazdászok által várva várt havazás azonban most is elmaradt. Igaz, kisebb szálingózás néhány alkalommal megörvendeztette a vágyakozó apróságokat, hogy hóangyalt készítve ismerkedjenek ezzel a téli égi csodával, de a hó sosem maradt tartós.

 

Komárom környéke bizony kevés lehetőséget nyújt a téli sportolásra, néha-néha előfordul, hogy a sekélyebb vizek befagynak, és így alkalom nyílik a korcsolyázásra. Manapság azonban ez nagyon ritka, hiszen a hosszan tartó kemény telek elkerülik térségünket, tehát biztonságos, sportolásra alkalmas jégréteg sem keletkezik.

 

 hirdetes_810x300  

 

A téli sportok szűkös lehetősége miatt nagyon népszerű az Erzsébet-szigeten található műjégpálya, melyet a Comorra Servis városi cég üzemeltet. Rendszerint december elején tárja ki kapuit, és általában egészen február közepéig, vagy végéig tart nyitva. Idén azonban másképp alakult. A sportközpont 2023. január 29-én bezárt.

 

Ennek oka a háromszorosára emelkedett energiaárak, valamint az enyhe, esős decemberi és januári időjárás, ami miatt a februári hónapban már nem fértek bele az előre meghatározott költségvetésbe. Így alakult ki tehát az a helyzet, hogy amikorra február elején ránk köszöntött az igazi, kemény fagyos tél, a korcsolyapálya sajnos már képtelen volt üzemelni.

 

Az elmúlt esztendő decemberétől azonban egy teljesen új lehetőségnek örülhetnek a komáromi gyerekek: műhavon szánkózhatnak! Bár Komáromban alig-alig akad domb, hiszen a város a Duna és a Vág síkságának a szögében fekszik, de néhány kiemelkedés azért található. Ilyen magaslati ponton áll a várost szimbolizáló Víztorony is. A dombot a gyerekek a korábbi havas teleken mindig is szánkózásra használták.

 

 

Valószínűleg egy ilyen emlék késztett egy komáromi vállalkozót, Kneizel Dávidot arra, hogy a várossal, a KOMVaK, valamint az Impulz cégekkel együttműködve hóágyúk segítségével fehér lepellel borítsa be e domb egyik oldalát.

 

A hóágyúkat december közepétől kezdték üzemeltetni, de az öröm ekkor csupán rövid ideig tarthatott, hiszen a hőmérséklet plusz értékeinél működésük nem lehetséges.

 

Ám januárban is akadt néhány hidegebb, szánkózásra alkalmas nap, február elején pedig alaposan fagypont alá esett a hőmérő higanyszála. Ez lehetővé tette, hogy ismét működésbe lépjenek a hóágyúk.

 

Február 6-án, hétfő délelőtt folyamatosan készült a friss hó, így délután már vidáman szánkózó kipirult gyereksereg lepte el a domboldalt.

 

Elsőként az éppen otthon tartózkodó kisgyermekes szülők érkeztek, az iskolások csak később vették birtokukba a behavazott térséget.

 

Sokféle szánkót táthattunk, hagyományos faszánkót, amelyen még a hatvanas, hetvenes évek gyermekei szánkóztak, egyszerű színes műanyag csúszólapot, és akadt az újdonságnak számító „kétfunkciós” jármű is, amit kerekein gurulva, kisautóként (kiskocsiként) húzhatnak el a gyerekek a szánkózás színterére, majd azt megfordítva, már szánkó formájában csúszhatnak le vele a havas domboldalról.

 

 

Ha a fagyos időjárás egy darabig még kitart, bizonyára sok gyerek kihasználja ezt a nagyszerű lehetőséget. Az ötletgazda és a kivitelezők pedig minden elismerést megérdemelnek. Bár az lenne az igazi, ha a február valódi havat is hozna, hiszen az idei tél eddig fehér hótakaró nélkül hagyta Komárom környékét, amit bizony a mezőgazdászok is nagyon hiányolnak. Mert még most sem lenne túl későn …

 

Viszont ha a fagyos időjárás ekkora intenzitással még több napig kitart, akkor újabb sportolási lehetőség kínálkozik majd, hiszen a Holt-Vág víztükrén szilárd jégréteg képződhet.

 

A műjégpályán – archív felvétel, Buday Mária

 

Ám a korcsolyákat csakis akkor érdemes (és szabad) felcsatolni, ha a jég vastagsága biztonságossá válik.

 

Addig pedig, ha időnk és kedvünk engedi, sétáljunk, túrázzunk a természetben, és élvezzük a ragyogó téli napfényt.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!