Nyitókép: vobraze.sk

 

A városi képviselő-testület február 6-i ülése félbeszakadt. Akkor a képviselők a kurinci Zöld Víz Üdülőövezet fejlesztésével és az évi költségvetéssel foglalkoztak, amiről beszámoltunk. Az ülés hétfőn, február 13-án folytatódott, amelyen a volt diákotthon épületének a rendbetétele és kihasználtsága került terítékre.

 

Az anyagot Jozef Šimko polgármester terjesztette a testület elé. Az épületet csereszerződéssel még 2013-ban kapta meg a város a megyétől. Azóta mintegy hat esetben született megoldási javaslat, ám ezek nem lettek realizálva egy esetben sem. Az épület állaga romlik, tanyája lett a hajléktalanoknak és a patkányoknak, kritika tárgya a lakosság körében, és nem utolsósorban nagymértékben rontja a – egyébként gyönyörű – város összképéről nyújtott hatást a turisták, látogatók szemében.

 

 hirdetes_300x300  

A polgármester most két megoldást lát lehetségesnek. Az egyik P. Zvara képviselőtől származik, miszerint az épületet el kell adni. A másik szerint az épületben 132 lakást lehetne kialakítani családapítás előtt álló fiatal házasok számára, méghozzá – számításai szerint – úgy, hogy nem terhelnék meg a városi kasszát egy centtel sem, az állam állná a költségeket.

 

Az egykori internátus épülete

 

A vitában az ellenzéki képviselők részéről előkerült a harmadik javaslat is. Ahogy az várható volt, azt tartalmazta, hogy az épületben nyugdíjasotthon és szociális otthon legyen.

 

Nagy vita alakult ki az egyik oldalon a lakásos javaslatot támogató polgármester, és a szociális otthont szorgalmazó képviselők (R. Ceglédy, R. Vaľo) között a másik oldalon, amely átcsapott személyeskedésbe is.

 

Sajnos a résztvevők és a lakosok számára is bebizonyosodott, hogy „továbbra sincs béke az olajfák alatt”.

 

Az ülésnek, és egyáltalán a város képviselő-testület üléseinek akadt egy új színfoltja is. MUDr. Obaidullah Mir képviselő egy új javaslattal jött a diákotthon épületénék kihasználására. Sőt, javaslata magába foglalta a volt megyeháza szintén romló állagú épületének kihasználását is. Javaslata szerint egészségügyi szakképzést biztosító főiskola kell Rimaszombatba, amely ápolónőket, ápolókat, laboránsokat képezne. Állítása szerint Szlovákiában mintegy 15 000  szakdolgozó hiányzik az egészségügyben, így, államérdekről lévén szó, bizonyára „fönt” is keresik a megoldásokat.

 

MUDr. Obaidullah Mir képviselő

 

A képviselő véleménye szerint az érdekek egybeesése azt eredményezi, hogy foglalkoznak vele az illetékesek, az Egészségügyi és Szociális Főiskola például nagyon pozitívan áll hozzá az elképzeléshez. Valószínűleg megoldható lenne az anyagi fedezet is, hiszen a 2027-ig tartó tervezési időszakban az EU súlyos milliárdokat szán Szlovákiának, ebből 2 milliárd euró körül jön az oktatásra.

 

A javaslat szerint a megyeházban lenne az iskola, a volt diákotthon épülete pedig újra diákszálló lenne. Olyan egészségügyi szolgáltatások is kapnának benne helyet, amelyek a szakmai gyakorlatok színtereként szolgálnának. Az elképzelés kivitelezése megoldaná a két épület problémáját, megoldaná a járás egészségügyi szakdolgozóinak hiányát, és sok egyéb mellett életet hozna a városba.

 

A képviselő azzal zárta a javaslatát, hogy véleménye szerint Rimaszombat nagyon jó eséllyel léphet síkra a főiskola létrehozásáért, de:

 

„Nekünk kell tenni az eredményért, menni kell érte, maguktól az értékek nem jönnek ide

 

– emelte ki.

 

Ezután MUDr. Mir Obaidullah javasolta a testületnek, hogy még ne döntsenek a volt diákotthon épületének ügyében, előbb alaposan tanulmányozzák át a javaslatát, annak minden aspektusában, és utána döntsenek.

 

A képviselők ezt a javaslatot elfogadták. Megbízták a polgármestert, nevezzen ki bizottságot, amely megvizsgálja az összes felmerült megoldást és javaslatot tesz egy közös megoldásra.

 

Az ülés ezen részének érdekessége volt, hogy Jozef Šimko polgármester végérvényesen bejelentette, nem írja alá a képviselő-testület által jóváhagyott évi költségvetést. Indoklása szerint lehetőséget szeretne adni az ellenzéki képviselőknek, hogy az elképzeléseik végrehajtása bekerüljön a költségvetésbe, legyen rá pénz az év folyamán.

 

Az ülés végén Jozef Šimko polgármester kinevezte a város második számú alpolgármesterét, Halász Attila képviselő (Szövetség-Aliancia) személyében. Az új alpolgármester rövid esküt tett, majd szlovákul és magyarul is megköszönte a bizalmat. Kijelentette, hogy mindent meg fog tenni a város fejlődése és lakosai boldogulása érdekében.

 

Mede Géza

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.