Nyitókép: Körkép.sk

 

Komárom belvárosában idén már második alkalommal kínált csábító lehetőségeket a szeretet, szerelem kifejezésére fókuszáló Bálint-nap. Bizony, eléggé pénzköltős szokássá vált ez a felkapott ünnep, ám e tényt ellensúlyozva Komárom városvezetése egy apró kedvességgel lepte meg polgárait: a Tiszti Pavilon udvarában egy gyönyörűen feldíszített hatalmas szívecske várta az arra sétálókat, ahol minőségi fotót készítethettek magukról partnerükkel, barátaikkal, családtagjaikkal.

 

A selfie-ponton délután 3 órától este 6-ig biztosították az ingyenes fényképezést, amelyeket tulajdonosaik e-mailben kaptak meg. Az ajándékozáshoz hozzájárult még néhány belvárosi vendéglő is, akik fogyasztás esetén bizonyos kedvezményeket kínáltak. Akiknek pedig kedvük támadt, a Tiszti Pavilon udvarában, a szerelmesek kútjánál akár egy lakattal is megerősíthették kapcsolatukat.

 

 hirdetes_810x300  

 

Valentinus napja, mint a szerelmesek ünnepe, szinte már az egész világon hatalmas tért hódít, hozzánk a kilencvenes évek legelején áramlott be angolszász területekről. Még mindig sokan vannak, akik nehezen fogadják ezt az ünnepet, de minden anyagi nehézségeink ellenére egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Persze, erről hatalmas lendülettel gondoskodik az üzleti világ, a kereskedelem is. Február második hetében a boltokban feltűnnek a rózsaszín szívecskés, bárányfelhős, virágfüzéres cukiságok, és a napok előrehaladásával egyre csábítóbb ajándéktárgyakkal, virágkölteményekkel buzdítják vásárlásra a szerelmeseket.

 

A városvezetés éppen erről kívánt gondoskodni, hogy ez az ünnep akár kiadások nélkül is szép lehessen, emellett maradandó élményt nyújtson.

 

A Valentin-napi szokásokkal kapcsolatosan hiába kutatunk egyértelmű forrás után, ünneplésének eredetére hiteles magyarázatot nem kapunk. A szálak keresztény és pogány hagyományokhoz egyaránt elvezetnek, mint oly sok más esetben, ám mindkét vonalon többféle történet, legenda is megjelenik.

 

Maga Bálint, vagyis Valentinus személye sem egyértelmű, a hagyományokban több egyazon nevű szent története keveredik, más-más korszakból és helyszínről. Valójában azonban nagyon kevés hiteles tény maradt fenn róluk.

 

 

Talán el is tekinthetünk a valódi forrás meglelésétől, a lényeg annyi, hogy a múltban is kötődtek valamiféle hagyományok, népszokások Bálint-naphoz, főként a párválasztást illetően, napjainkban pedig fénykorát éli az ünnep, hiszen most leginkább a legszebb emberi érzéshez, a szerelemhez kapcsolódik, ami a természet örök törvényei szerint a fészekrakásra, a fajfenntartásra serkenti a férfit és a nőt.

 

A komáromi Tiszti Pavilon udvarában elhelyezett szívecskének gyorsan híre járta, és korosztálytól függetlenül folyamatosan érkeztek a fiatal, középkorú és szépkorú párok, de ugyanúgy kisgyermekes szülők, valamint serdülő fiúk és lányok baráti társaságai is.

 

A szemet gyönyörködtető dekorált szívecskét Varga Krisztina, a városi hivatal tisztviselőnője díszítette fel, amihez a fémből megformált szívet a KN SMART SERVIS cég állította elő. A fényképezést Kopják Angelika fotós, a Helios Fotóklub alelnöke vállalta fel, ami által az érdeklődők egy nagyszerű, szakértelemmel készített, maradandó közös emlékhez juthattak. Mindezek mellett Varga Krisztina a városi hivatal nevében nagyon finom, apró édességgel is kedveskedett a fotózkodóknak.

 

A belvárosi éttermek és kávézók is csatlakoztak a Bálint-napi ajándékozáshoz: a Klapka, a Bella és a Bandérium étteremben a vacsorához pezsgőt kínáltak ajándékba, a De Luxe cukrászdában minden süteményt fogyasztónak egy kávéval kedveskedtek. A Világ Kávéi (Kávy sveta) vendéglőben az alkalomhoz illően, szívecskével díszített kávét kínáltak a betérő pároknak. A Locals bárban a meleg italokhoz szív formájú süteményt adtak ajándékba.

 

 

A Sofia kávézóban egész héten jár a kedvezmény, minden fogyasztó vendéget egy pohár borral kínálnak meg, keddtől egészen vasárnapig. Bár mindez már az üzleti világ része, az apró kedvesség talán akkor is jólesik.

 

A Bálint-napi kedvezmények közül a selfie-ponton felkínált fénykép iránt mutatkozott a legnagyobb érdeklődés, hiszen ez valóban semmibe sem került, így igazi ajándéknak számíthat. A gyönyörű szívecskében készített fotó a résztvevők számára minden bizonnyal maradandó kedves emléket jelent majd…

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.