Nyitókép: Körkép.sk

 

Március közepén Michal Kiča környezetvédelmi államtitkár tájékoztatta a komáromi régió polgármestereit egy Duna Menti Nemzeti Park megvalósításának szándékáról.

 

Az összejövetelre a komáromi városi hivatal tárgyalótermében került sor, ahol jelen voltak a járás polgármesterei, továbbá néhány helyi vállalkozó és városi képviselő.

 

Az államtitkárt Keszegh Béla, Komárom város polgármestere üdvözölte, és felkérte, foglalja össze a Duna Menti Nemzeti Parkkal kapcsolatos elképzeléseiket.

 hirdetes_810x300  

 

Michal Kiča

 

Michal Kiča hangsúlyozta, hogy a bemutatandó tervezet további folyamataiba minden érintett felet, önkormányzatokat, gazdálkodókat be kívánnak vonni, és természetesen figyelembe veszik azok meglátásait. Fölvázolta, Szlovákia területén jelenleg összesen 9 nemzeti park található, s ezek mindegyike hegyvidéki területeket érint, azonban a sík vidéken nem létezik ilyen célzatú objektum. Bár a síki környezet jellege eltérő a hegyvidéktől, de éppen ennek sajátosságai adják meg annak értékét.

 

 

A Duna Menti Nemzeti Park területe 21 042,9 hektáron húzódna, amiből már 96 százalék jelenleg is védett terület, tehát nem egy teljesen új terület kijelöléséről lenne szó, csupán ennek kezelését egy rendszerbe szeretnék vonni.

 

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a szomszédos országokban, így Magyarországon és Ausztriában is hosszú évtizedek óta működnek hasonló jellegű nemzeti parkok, így például Duna-Ipoly Nemzeti Park, Aggteleki Nemzeti Park, Fertő-Hanság Nemzeti Park, Ausztriában a Donau – Auen Nemzeti Park, melyek mind a természeti értékek megóvására jöttek létre.

 

A Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériuma által előkészített javaslat területileg Pozsonytól a Párkány közelében fekvő Helemba községig terjedne.

 

 

A Michal Kiča környezetvédelmi államtitkár által előterjesztett javaslatot szakasszisztense, Daniela Uhereková Šmelková mutatta be részleteiben, prezentáció formájában, térképeken szemléltetve az egész Duna mente érintett területeit. Ez Pozsony egyes kerületeit, a Szenci, a Dunaszerdahelyi, a Komáromi és az Érsekújvári járások Duna menti településeit érinti.

 

Šmelková elmondta, céljuk a védett terület biológiai sokféleségének megőrzése, az ökológiai stabilitás fenntartása. Ugyanakkor hangsúlyozta, a természeti táj továbbra is nyitott lesz a látogatók, a turizmus előtt, lehetőséget ad a rekreációs tevékenységekre, és a horgászatot, a vízi sportokat sem korlátozza.

 

Daniela Uhereková Šmelková

 

A témához hozzászólt Michal Deraj is, aki hangsúlyozta, hogy régiónk természeti értékeit ugyanúgy óvni kell, mint az épített örökségünket, és ugyanúgy büszkeséggel tölthet el bennünket annak szépsége és gazdagsága, akárcsak a történelmi és kulturális értékeké. Személyesen ismeri a komáromi régiót, szem előtt tartva annak természeti adottságait.

 

A következőkben a polgármesterek hozzászólásaira került sor, akik közül néhányan jelezték kétségeiket is, hogy a természetvédelmi területté nyilvánítás esetleg előre nem látható gazdasági érdekellentéteket vonhatna maga után, ami saját településüket hátrányosan érintheti.

 

 

Szóba kerültek olyan természeti tényezők is, mint a vizes területek nyári szúnyog inváziója, amit nem igazán lehet térben leválasztani az érintett természetvédelmi terület és a lakott terület között. Ennél a vitánál Komárom polgármestere, Keszegh Béla szintén kifejtette véleményét. Mivel a szúnyogok nem ismernek határokat (országhatárokat sem) így észszerűbb lenne, ha ezt a problémát mindegyik régió saját maga oldhatná meg, nem pedig központilag, mert jobban átláthatóak a helyi szükségletek, igények.

 

A Duna Menti Nemzeti Park megvalósításának szándéka egyébként több szempontból üdvözölendőnek bizonyult, bízvást, hogy az a térség lakóit semmilyen szempontból nem érinti hátrányosan. Megvalósításának tervét a következő évre tűzték ki, az egyes régiókkal folytatott beszélgetések egyelőre csupán előzetes információcserék.

 

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!