Nyitókép: deltakn.sk

 

Tömegesen pusztulnak a védett madárként nyilvántartott bütykös hattyúk Izsa és Pat környékén. Ennek oka azonban nem holmi madárinfluenza, vagy valamiféle fertőzés, hanem az, hogy rákaptak a mákra, és ópium-túladagolásban elpusztulnak, miközben a mákföldek letarolásával mostanáig tízezer eurós kárt okoztak a máktermesztő Pemak vállalatnak – írja a DELTA.

 

Az első bejelentés még márciusban érkezett a Szlovák Köztársaság Állami Természetvédelmi Hivatalának zoológusához, Jozef Lengyelhez, hogy elhullott bütykös hattyúkat (Cygnus olor) találtak az Izsa és Pat község kataszterében található mákföldeken.

 

„Nem messze a Dunától, a Bokros-pusztai kanális mentén pár tucat hattyút találtunk. Mivel ezek a madarak jobbára vízinövényeket, apró kétéltűeket, rovarokat, bogarakat és kisebb halakat fogyasztanak, már akkor nyilvánvaló volt, hogy némi gasztronómiai kitérővel rákaptak a mák megdézsmálására. Azóta 80-100 egyed pusztult el a mákban lévő ópium túladagolása következtében, ahogy azt a Komáromi Regionális Állategészségügyi és Élelmezésügyi Intézet munkatársai is megerősítették. Ráadásul, mivel rászoktak és folyamatosan fogyasztják, röpképtelenné váltak. (…)”

 

 hirdetes_400x285  

– mondta a zoológus.

 

MVDr. Oskar Slivka, a Komáromi Regionális Állategészségügyi és Élelmezésügyi Intézet igazgatója elmondta: mivel tetemes összegbe kerülne az elhullott hattyúk szervezetében a tudatmódosító addiktív szerek kimutatása, amire nincs is pénzkeretük, inkább a jellemző madárbetegségek kizárására fókuszáltak. Ezek eshetőségét pedig vizsgálataik során kizárták.

 

A „Dunamente eredeti termék” védjegyet elnyerő Pemak cég tulajdonosa, Pém Bálint az esettel kapcsolatban a Deltának elmondta, teljesen tehetetlennek érzi magát. Egyrészt rosszul érinti a madarak pusztulása, másrészt aggasztónak találja, hogy az őt ért kár megtérítéséért az állam, melynek a jogszabály értelmében tulajdonában vannak a védett madarak, az erre vonatkozó paragrafus hiányára hivatkozva nem akarja vállalni a felelősséget. Közben pedig a már most 10 ezer euróra becsült kár mértéke napról napra növekszik.

 

„(…) Februárban arra figyeltem fel, hogy a máktáblán már 20-30 példány van, majd mintha valami titkos jelzést küldtek volna a többieknek, egyszer csak azt vettük észre, hogy több százan vannak. Értesítettük a madárvédőket, ők kezdetben azzal biztattak minket, hogy mivel közeleg a hattyúk fészek- és tojásrakási időszaka, egy-két héten belül el fognak menni. (…) Eszük ágában sincs fészket rakni. Rákattantak a mákra, és mostanra a szatelitfelvételek alapján 7-8 hektáros területen pusztították el a termést”

 

– mondta Pém Bálint.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!