Nyitókép: Facebook/Bratislavský kraj/screenshot

 

Juraj Droba pozsonyi megyeelnök szerint az összeomlás szélén áll a kórházi ellátás Pozsony megyében. Mint azt pénteki sajtótájékoztatóján közölte, annak ellenére, hogy a Bory Kórház több hete működik, az Általános Egészségbiztosítóval (VšZP) kötött szerződés hiányában sok akut betegen nem tudják elvégezni a szükséges műtétet.

 

A megye lakosai a politika túszaivá váltak

 

Droba szerint a másik probléma, hogy a malackai kórház sürgősségi ügyeletét júniustól bezárják, amit a kórház üzemeltetője a szakképzett munkaerő hiányával indokolt. Droba szerint az Általános Egészségbiztosító (VšZP) betegeinek több mint 60 százaléka Pozsony megyében él.

  hirdetes_300x300   

 

„Az új Bory Kórház sokszor az egyetlen lehetőség a betegek számára, de a bürokrácia miatt nem biztosítható számukra az azonnali egészségügyi ellátás, pedig a kórház már teljesen felkészült és felszerelt rá”

 

– hangsúlyozta Droba, hozzátéve, a megye lakosai a politika túszaivá váltak, ami megengedhetetlen.

 

A pótlólagos finanszírozás nem elég

 

Elmondása szerint a betegek elutasító állásfoglalásokat kapnak a biztosítótól olyan szolgáltatások elvégzésével kapcsolatban, amelyeket a kórház képes biztosítani, de a biztosító nem fizet ki neki. Droba szerint a malackai ügyelet kapcsán extrém megoldásokra készültek.

 

„Készek voltunk ugyanúgy pótlólagos finanszírozást adni az ügyeletnek, mint korábban, de az üzemeltető ennek ellenére sem tud ilyen jellegű szolgáltatást nyújtani” – zárta szavait, hozzátéve, hogy hónapok próbálják felhívni a figyelmet erre a problémára, de a most kialakult a helyzet nagyon komoly, hiszen június 1-jén Malackán megszűnik az ügyelet.

 

Droba szerint mindkét esetben arra van szükség, hogy az állam szisztematikusan oldja meg a szlovák egészségügyi rendszer problémáit. Szerinte mindenekelőtt arra van szükség, hogy mielőbb megkössék a szerződést az Általános Egészségbiztosító és a Bory Kórház között.

 

Eva Peterová, a VšZP kommunikációs menedzsere szerint az Általános Egészségbiztosító minden szerződéses és sürgősségi egészségügyi szolgáltatásért fizet a Bory Kórháznak. „Elutasítjuk Pozsony megye és Tomáš Szalay vádját, miszerint a VšZP életveszélyes körülmények között is megtagadja az műtéteket ebben a kórházban” – mondta a szóvivő. Mint hozzátette, a Bory Kórház egy általános kórház, ezért nem hasonlítható össze sem az Országos Onkológiai Intézettel, sem a pozsonyi Szent Erzsébet Onkológiai Intézettel. „Ugyanígy alibi és naivitás azt állítani, hogy a VšZP és a Bory Kórház szerződéskötése megoldja a kórházak összeomlását Pozsony megyében” –tette hozzá.

 

SITA, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!