Mi az, ami a leginkább nyugtalanítja?

 

Leginkább az nyugtalanít, hogy csak nagyon gyenge támaszt nyújtanak azok az intézmények, amelyek nélkül nem lehet rendesen kormányozni. Meg kell hallgatnunk az embereket és a kormánynak reagálnia kell rá. De még inkább aggódok amiatt, hogy ma nem látom, hogy az emberek túlságosan bíznának ezekben az intézményekben. Ez érvényes nemzeti, nemzetközi és helyi szinten is.

 

Ugyanígy nyugtalanít, hogy egy csomó szabály, amelyek eddig működtek, többé már nem működnek. Tulajdonképpen azt mondhatjuk, hogy a dolgok állása elég kaotikus.

 

 hirdetes_300x300  

Figyeli a populizmus és extrémizmus európai növekedéséről szóló vitákat?

 

Figyelem, és az is felettébb nyugtalanító. (…) Az emberek ma – különböző okokból – dühösek, és ez extrém reakciókhoz vezet. Szélsőséges hangok nyomnak el több olyan dolgot, amelyek fontosak ahhoz, hogy a társadalom működni tudjon.

 

(…) Ön szerint melyik a rosszabb: a terrorizmus veszélye, vagy az extrémizmus erősödése?

 

Bizonyos tekintetben kéz a kézben járnak. Úgy gondolom, a terrorizmus azört különösen veszélyes, mert a terroristák egyre veszélyesebb és veszélyesebb fegyvereket használnak. És többen válnak extrémistává, mint terroristává.

 

(…) Azt is el kell azonban mondanom, hogy szomorúság tölt el, ahogy a dolgok alakultak Közép- és Kelet-Európában. (…) Nagyon nyugtalanít, ha valamelyik ország azt mondja, hogy csak keresztényeket fogad be. Aggódom olyankor is, amikor arról hallok, mit tesznek egyes magyar politikusok.   (…) Mert azt hiszem, hogy tudjuk, hova vezet az extrémizmus.

 

(…)

 

Ha a szélsőségek erősödéséről beszélünk Európában és az Egyesült Államokban, miben reménykednek leginkább, ami belátható időn megváltozhat?

 

Abban reménykedünk, hogy az emberek azokat is meghallgatják, akik eltérő véleményen vannak. A 21. században az egyetlen, ami szerint működhetünk, az a globalizáció és ki kell használnunk a technológiai fejlődés vívmányait is arra, hogy  életünket jobbá tehessük.

 

Meg kell tanulnunk hasznosítani az intézményeinket arra, hogy ne legyenek akkora különbségek szegények és gazdagok között. Meg kell akadályoznunk, hogy ne kerüljenek emberek a társadalom peremére  etnikai vagy vallási hovatartozásuk miatt.

 

SME.sk, Madeleine Albright: Trápi ma, že chcete len kresťanov

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!