(…)

Binali Yildrim miniszterelnökségének megerősítése egy újabb fejezetet nyit meg Törökország köztársasági elnökének kampányában, melynek során elnöki modellt szeretne bevezetni az országban a jelenlegi parlamenti demokrácia helyett.

(…)

Erdogan az  Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) társalapítója és tizenhárom évig vezetője volt.  2014-ben megnyerte az ország történelmének első közvetlen elnökválasztását. A hivatása azt követelte tőle, hogy formálisan is független legyen a pártjától, a kormánytól, de a működésüket se akadályozza.

 

Most, Yildrim érkezéséve Törökország egy de facto autokrata állammá válik, ahol az AKP minél több parlamenti szavazatot próbál vásárolni ennek hivatalossá tételére.

 hirdetes_810x300  

 

Ez a fejlődés változásokat hoz a török politikában is. Rövid időn belül újra feszültségeket szít a kurdokkal szemben, mert Erdogan a belső terrorizmus kártyájával játszik a saját támogatásának növelése érdekében

 

(..)

Maga az elnök is egy iszlamista környezetből érkezett, melynek elveit ugyan feladta, amikor az AKP-t létrehozta,  a szíriai konfliktus azonban felerősíti az aggodalmakat, miszerint Erdogan az Aszad elnök ellen harcoló iszlamista csoportokat támogatja.

 

Kevésbé izgalmas időkben lehet, hogy Európa nemtetszését fejezné ki az új török önkényuralmi rendszer ellen (..) Azonban most, amikor Erdogan ujja a menekülteket elindító gombon pihen és a pártja elutasítja az EU csatlakozás feltételeit, meglehet, hogy Európa csak imádkozik, hogy az új szultán olyan legyen, akivel együtt lehet majd dolgozni.

 

 

Sme – Tom Nicholson: Korunujú nového sultána

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!