A dalai lámával zajlott közjátékot a nyilvánosságnak nem kell olyan drámaian felfognia, mint ahogy azt Fico beállítja, ugyanakkor Kiska kijelentései a korrupcióról és a kivizsgálatlan gyanús esetekről a többség számára világosak.

 

A kínai bosszú következő petárdája a Fico és a kínai delegáció kétoldalú különegyeztetésének lemondása volt (…)

 

„Sajnálatos, hogy ahelyett, hogy a további projektekre fordíthatnánk energiát, helyre kell hoznunk a károkat, amelyeket okoztak” – mondta a miniszterelnök kiemelve, hogy a felelős a köztársasági elnök és az vágya, hogy találkozzon a dalai lámával.

 

 hirdetes_300x300  

A kérdés az, hogyan lehetne kiszámolni az okozott kár nagyságát. Szlovákia ugyanis Kínával szemben negatív külkereskedelmi mérleggel rendelkezik, óriási mennyiségű, gyakran kétes minőségű kínai fogyasztási cikk áramlik be Szlovákiába – és hogy továbbra is beáramolhasson, az elsősorban Kína érdeke.

 

(…) Politikai szempontból a „kínai kérdés” egy újabb fejezete a két közjogi méltóság közti ellentétnek.

 

Fico a körültekintő politikust adva elkerüli a közvetlen konfrontációt. „Mire lenne ez jó? Kinek használna? A köztársasági elnökkel semmilyen konfliktusba sem kényszeríthetnek”, mondta államférfi módjára a kormányfő Mečiar és Kováč példájára mutatva.

 

Csakhogy ez a párhuzam Ficotól elég szerencsétlen választás, és fájdalmasan rámutat a mai valóságra: a Mečiar – Kováč konfliktusban világos határvonal választotta el a jót és a rosszat.

 

Mečiar tarthatatlan antidemokratikus politikát folytatott, durván érvényesítve a kormányzó réteg gazdasági és politikai érdekeit.

 

Robert Ficonak ezzel az esettel inkább nem kellett volna példálóznia, hogy ne mutasson rá arra, hogy egy ugyanilyen kormányzatot képvisel. Ráadásul egy Kiskával folytatott véleményütköztetés alkalmával is a rövidebbet húzná. (…)

 

 

sme.sk – Márius Kopcsay: Spor medzi Kiskom a Ficom? Už je najvyšší čas

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!